Natália
-3 °C
8 °C

Nanorugó a fehérjén

2005.02.18. 14:14
Az UCLA kutatói olyan mechanizmust alkottak, amellyel kívülről irányítható a fehérjék működése.

"Fel-le kapcsolhatjuk a fehérjét és bár egy bizonyos fehérjét vezéreltünk, azt hisszük, hogy az eljárás minden fehérjén működhet" - mondja Giovanni Zocchi, a kaliforniai egyetem fizikaprofesszora, a California NanoSystems Institute munkatársa, a kutatás vezetője. "A kutatás új megközelítéshez vezethet a fehérjetervezés terén."

A Physical Review Letters tudományos lapban megjelent eredmény olyan okos gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek csak olyan sejtekben fejtik ki hatásukat, ahol bizonyos gének működnek vagy megtalálhatók adott DNS-szekvenciák.

Az amerikai állam finanszírozta kutatás ezen túl a fehérjék molekuláris architektúrájának megismerését is segíti.

Makromolekuláris kapcsoló

"A makromolekulák szerkezeti változásai érdekelnek és az alloszterikus szabályozás fizikai alapjai, amelyek központi jelentőségűek a sejt irányításában" - mondja Zocchi.

Az élő sejtben egy alloszterikus szabályozás nevű mechanizmus kapcsolja be és ki a fehérjéket. Ilyenkor a fehérje felületéhez egy molekula kapcsolódik és a fehérje szerkezetét megváltoztatva, aktiválja vagy deaktiválja azt.

"Először építettünk mechanikai feszültségen alapuló mesterséges alloszterikus szabályozást" - mondja Zocchi. "Ha minden jól megy, ezt a kutatást nagyon előremutató dolgokra lehet majd használni."

Ismerős rugó

"Egy molekuláris rugót erősítünk a fehérjére, amelynek ereje kívülről irányítható" - magyarázza. -"Egy rövid DNS szakaszt kötünk kémiailag a fehérje köré. A fehérjét a DNS feszültségének megváltoztatásával tudjuk be- és kikapcsolni. Irányítható molekulát hoztunk létre. Összeragasztottunk a sejt molekuláris gépezetének két különböző darabját - a fehérjét és a DNS-t - és létrejött egy rugós protein, amely ki-be kapcsolható."

Zocchi tanítványa Brian Choi egy baktériumban termelt MBP nevű (maltózkötő fehérje) transzport-proteinnel dolgozott. Az MBP megköti és továbítja a cukrot.

Zocchi szerint az új molekulákat egyfajta szondaként lehetne alkalmazni. Jelenleg túlzottan nehéz a tudósok számára, hogy egy élő sejt tanulmányozása során megállapítsák milyen gének alapján termel anyagokat, de ha a kibővített fehérjenanoszondát befecskendezik a sejtbe az felismerheti, ha egy adott gén működésbe lép. Ez Zocchi szerint lehetővé teszi a sejtek egyéniségének tanulmányozását, alkalmazható az őssejtkutatásban és betegségek korai felismeréséhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.