Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kaszparov újra megküzd a géppel

2003.01.27. 16:16
Hat év után Kaszparov újra összeméri erejét egy számítógéppel, ellenfele ezúttal a Deep Blue "utódja", az izraeli építésű Deep Junior. Kaszparov szerint a gép csak úgy legyőzhető, ha az ember kontrollálni tudja érzelmeit - írja a Wired News. Az első partit 27 lépésben Kaszparov nyerte.
Garry Kaszparov hat éve vereséget szenvedett a Deep Blue-tól. Most azonban arra készül a sakknegymester, hogy még egyszer összemérje erejét a sakkomputerrel. Egy New York-i konferencián Kaszparov azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: egy ilyen versenyben az emberi faj helyzete nem reménytelen.

A gép is csak ember?

Noha csak egy versenyről van szó, Kaszparov szerint olyan tudományos kísérletről is, amely az egész emberiség számára fontos. A sakkozó most Deep Juniorral méri össze erejét. A programozók, Amir Ban és Shay Bushinsky arról szóltak, hogy Junior - hacsak nem következik be valami katasztrófa, például áramszünet - verhetetlen.

A programozók úgy vélik, hogy az összecsapás bebizonyítja: a gépek is képesek az absztrakt gondolkodásra, sőt tudnak olyan őrülten is gondolkodni, mint az emberek. Ban és Bushinsky szerint azonban nem csak elvont gondolkodásra képes a gép, hanem kockázatot is tud vállalni. A Juniort megelőző komputerek csak a legbiztonságosabb lépések közül választották ki a legjobbat.

Junior egyébként nem olyan gyors, mint a Deep Blue volt. Az utóbbi másodpercenként 200-300 millió, míg az előbbi csupán 3 millió lépés elemzésére képes másodpercenként. Ugyanakkor Kaszparos - saját bevallása szerint - csupán három lépés elemzésére képes, ám azok a legjobbak.

Értelem és érzelem

Kaszparov szerint a gép legyőzésének kulcsa az érzelmekben keresendő. A gépek nem éreznek feszültséget, nem éhesek. A Kaszparov-Junior összecsapás hat meccsből áll majd és vasárnap délután fél négykor kezdődött a New York Athletic Clubban. A meccseket a Wired News élőben közvetíti, két nagymester, Yasser Seirrawan és Maurice Ashley kommentárjával.

Attól függetlenül, hogy nyer, vagy veszít, Kaszparov mindenképpen besöpörhet 500 ezer dollár fellépti díjat. A győztes jutalma további 300, míg a vesztesé 200 ezer dollár. Döntetlen esetén a felek megosztoznak az ötszázezer dolláros pénzdíjon. Az első partit vasárnap a többszörös világbajnok 27 lépésben nyerte meg az izraeli építésű Deep Junior ellenében.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!