Minden második nyugdíjast érinti
A csontok erősödése azoknál a személyeknél volt megfigyelhető, akik legalább hat éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát ittak |
A tea fluoridokat és az ösztrogénekhez hasonló flavonoidokat tartalmaz - mindkét vegyület-csoportnak szerepe van a csontsűrűség megőrzésében - idézte az AP a tudós folyóirat közlését.
Már hat év teázás is számít
A tajvani kutatók 1037 - felerészben átlagos, felerészben "erős" teaivó körében - rendszeresen mérték a testtömeget, a csontsűrűséget, és megfigyelték az életmódnak a csontbetegség szempontjából jelentős elemeit. Azoknál a személyeknél, akik legalább tíz éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát fogyasztottak, a csontsűrűség átlagosan 6,2 százalékkal volt nagyobb, mint a teát kerülő, vagy csak rendszertelenül kortyolgató személyeknél; a hatéves erős teázó múlttal rendelkezők esetében 2,3 százalékkal nagyobb csontsűrűség volt kimutatható.
Dr Meir Stampfer, a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa figyelemre méltónak nevezte a tajvani eredményeket, de hangsúlyozta: még további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ez az eredmény orvosi ajánlásra vezessen. Addig a tea megmarad egyszerű élvezeti cikknek, amelyet az ember az ízéért és élénkítő hatásáért fogyaszt.