Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Százmillió forint a Tisza megmentésére

2002.04.11. 08:22
A WWF környezetvédelmi szervezet élőhely-rehabilitációs programot kezdett a Tisza állat- és növényvilágának megmentésére. A WWF négyéves projektje a térség gazdálkodóinak is megélhetést teremt, miközben egy 500 hektáros mintaterületen mutatja be, hogyan lehet megvédeni a természetet.
Vízvisszatartással, szürke marhák legeltetésével és kaszálással akarja a WWF elérni, hogy a Közép-Tisza mentén élő ritka növény és állatfajok ne pusztuljanak ki - mondta Haraszthy László, a WWF magyarországi igazgatója. Az erre szánt százmillió forint felét a szervezet állja, a másik felét pedig az Európai Unió által hirdetett LIFE program biztosítja. Haraszthy László hangsúlyozta, az ártéri gazdálkodással nem csak a természet jár jól, de a helybéliek is: a pénzből ugyanis a térség gazdáit is támogatják majd az állatvásárlásban illetve bérlésben, ha azok áttérnek a WWF által bevezetendő módszerekre.

Biotermékek mentik meg a gazdákat

Haraszthy szerint egyébként a közeljövőben elsősorban a turizmus fogja a térség megélhetését biztosítani, valamint az EU számára vonzó áruk, így a biotermékek, és a természetes anyagokból előállított használati és dísztárgyak készítése. Igaz, a hasonló projektektől az uniós országok ódzkodni szoktak, ám Haraszthy úgy látja, Magyarországon nem okoz majd gondot a gazdák meggyőzése, hiszen - mint mondta - sajnos olyan rossz helyzetben vannak, hogy bármilyen segítséget szívesen vesznek.

Szürkemarha
(Fotó: Haraszthy László)

Ökológiai csapdák

Mivel a Tisza vízgazdálkodása a 150 évvel ezelőtti folyószabályozás után alapvetően megváltozott, a fajokban gazdag gyepterületek fenntartása ma már csak emberi segítséggel lehetséges. Gondot jelent az is, hogy a Tisza hullámtere és a közeli mélyfekvésű, belvizes területek szántóföldi gazdálkodásra nemigen alkalmasak, ráadásul az itt használt vegyszerek súlyosan szennyezik a vizet és az elővilágot - mondta Siposs Viktória. Ezek megmentésére kezd bele a WWF az ártéri gazdálkodásba.

Megoldják a kubikgödrök helyzetét

Nem volt megoldott eddig az úgynevezett kubikgödrök helyzete sem - tette hozzá a programvezető. Ezek a kis tavak ugyanis a Tisza áradásakor megtelnek, ám később kiszáradnak, és a bennük rekedt élővilág elpusztul. A WWF program keretében azonban a kubikgödröket most összekötik a folyóval, és így megmenthetőek lesznek a növények és az állatok. Siposs Viktória, a WWF programfelelőse elmondta, az 500 hetáros mintaterület művelése mellett további 500 hektárnyi terület védetté nyílváníttatását is tervezik.

Tiszavirág
(Fotó: Lőrincz István)

Első körben nyert Magyarország

Az EU-csatlakozás előtt álló országok számára 1999-ben nyílt meg a LIFE pénzügyi kerete, és Magyarország 2000-ben csatlakozott a programhoz. A beadott tervek közül első körben két természetvédelmi projekt is elnyerte az EU támogatását, ezek egyike a Tisza állat- és növényvilágának megőrzését elősegítő program. Günter Bürnbaum osztrák nagykövet elmondta, hogy a Tisza menti területek védelmét szolgáló projektben Ausztria is részt vesz, mint a know how biztosítója. "Ausztria sokat tud segíteni a szomszédos országoknak" - tette hozzá a nagykövet - "hiszen sokkal korábban felismerte, hogy a víz az egyik legértékesebb természeti kincs. Ennek megfelelően ma már Ausztria tavai ivóvíz minőségűek.".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!