A Titanic utolsó napja

Száz éve, 1912 április 15-én történt minden idők leghíresebb hajókatasztrófája, a Titanic elsüllyedése. Az évfordulón kövesse az Indexszel percről percre az utolsó napot és a tragikus eseményeket, ismerje meg a hajót, amely az emberi nagyravágyás és elbizakodottság szinonimája lett!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Boxhall felbocsátja az utolsó zöld rakétát.

  • A Carpatia felveszi az első mentőcsónakot, a 2-es számút.

    A Carpathia felveszi a mentőcsonakokat
    A Carpathia felveszi a mentőcsonakokat
    Fotó: Universalimagesgroup
  • A White Star társaságot a Titanic elsüllyedése után érzékenyen érintette az első világháború, majd a Britannic óceánjáró elveszítése, ami 1916-ban aknára futott Görögország partjainál. A meggyengült céget 1934-ben felvásárolta legnagyobb riválisa, a Cunard Line (többek között a Titanic túlélőit kimentő Carpathia tulajdonosa), de az üzlet nem terjedt ki a Titanic maradványaira, így azok tulajdonjoga a mai napig vitatott.

  • A Titanic roncsai több mint hetven évig hevertek háborítatlanul az óceán mélyén, a hajó maradványait 1985-ben egy francia-amerikai expedíció fedezte fel a híres hajóroncsvadász, dr. Robert Ballard vezetésével (ő találta meg a legnagyobb német hadihajó, az 1941-ben elsüllyesztett Bismarck roncsait is).

    Ballard ellenzi az utóbbi két évtizedben fellendült Titanic-turizmust, különösen a hajóval elsüllyedt tárgyak felhozására irányuló törekvéseket. Az óceán mélyén uralkodó nagy nyomás miatt a roncs pár évtizeden belül össze fog roskadni. A kutató szerint addig is úgy kellene tekinteni a Titanicra, mint egy temetőre.

Vissza az összes bejegyzéshez