Judit
3 °C
6 °C

Háromezer éves bronztárgyakat találtak Csehországban

2016.02.11. 11:13

3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Nová Role településen – írja az MTI. A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg kertészkedés közben. Azonnal értesítette a városi múzeumot. A törvény szerint ezért a lelet értékének tíz százalékát kapja meg. A tárgyak értékét a régészek még nem határozták meg.

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben; a 24 éves férfi összesen tizenhetet talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.

„Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra” – mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese, aki maga is régész.) A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset.

Klsák elmondta, hogy a szakemberek a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűnek tartják, hogy újabb kincsek is előkerülhetnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!