Gáspár
14 °C
30 °C

Kilencbolygós naprendszert találhattak

2012.04.11. 17:54
HR8799SolarSystem

Egy, a Földtől 127 fényévnyire lévő csillagnak valószínűleg több bolygója van, mint a mi Napunknak, ami rekordnak számít. Egy finn kutató, Mikko Tuomi múlt csütörtökön megjelent tanulmánya szerint a Déli Vízikígyó csillagképben található, HD 10180 jelű, Naphoz hasonló csillagnak akár kilenc bolygója is lehet – szemben a mi naprendszerünk hivatalosan nyolc bolygójával.

Az első öt bolygót és két lehetséges pályázót már 2010-ben megtaláltak a csillagászok. Az adatok újraelemzése most nemcsak megerősítette két másik bolygó létezését, hanem még két másik bolygó lehetséges nyomait is felfedte.

„Az eredményeink alapján erősen valószínű, hogy megtaláltuk a legnépesebb naprendszert, amely talán gazdagabb, mint saját rendszerünk. A most valószínűleg megtalált két új bolygó épphogy meghaladta az észlelési küszöböt” – mondta el Mikko Tuomi.

Az első jelek alapján úgy tűnik, az új planéta úgynevezett szuperföld: ezek olyan exobolygók, amelyek nagyobbak a Földnél, de kisebbek a legtöbb gázóriásnál. Az öt, már megerősített bolygó a Földnél 12-szer, 25-ször nagyobb gázóriás. Életre azonban rövid, tíznapos keringési ideje miatt nem alkalmas.

A HD 10180 túl messze van ahhoz a Földtől, hogy közvetlenül látható legyen. A csillagászok a gravitációs hatások vizsgálatával akadtak a bolygókra. Ehhez a chilei 3,6 méteres High Accuracy Planet Searcher (HARPS) teleszkópot használták.

Akciós csomagok!

Töltődjön fel itthon! Wellness belföldön. Szép tájak, lazítás, szórakozás

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.