Katalin, Kitti
4 °C
19 °C

Így néz ki a magasból a Curiosity

2012.08.14. 22:16

Új felvétel készült a Mars felszínén kutató Curiosity szondáról, amit ezúttal egy, a bolygó körül keringő szatelit fényképezett le.

A NASA által nyilvánosságra hozott felvételt a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) műhold készítette. A képen utómunkával emelték ki a Curiosityt és a krátert, ahol kutatásait végzi.

A színkiemelés miatt jól láthatók a homokban a szondát a felszínre eresztő daru rakétahajtóműve által keltett fodrok is, írja a BBC.

Az űrszonda nyolc napja, augusztus 6-án landolt a Mars felszínén, az MRO a landolást is lefotózta. Az elmúlt napokban a NASA mérnökei elsősorban a szoftvereit frissítették, de már elküldte az első fekete-fehér és színes fotókat, sőt, az első panorámaképet és az első nagy felbontású képeket is a Gale-kráterről.

A Curiosity két számítógépét - az egyik tartalék - az új szoftverekkel állították át a Marsra szálláshoz használt programról a felszíni kutatáshoz szükséges programokra. A következő napokban még további frissítéseket kell elvégezni, mielőtt elkezdődhet az igazi munka.

A Curiosity első számú feladata annak vizsgálata, hogy volt-e valaha folyékony halmazállapotú víz a bolygó felszínén, és ha volt, lehetett-e benne élet. Ehhez meg kell közelítenie a kráter légvonalban nyolc kilométerre levő szélét, amihez viszont a nehéz terepen ennél sokkal hosszabb út vezethet el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!