Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Interneten keresik a csillagport

2006.01.11. 16:15
Csillagporszemekkel a tarsolyában tér vissza a Földre hétvégén az amerikai űrhivatal Stardust nevű űrszondája, és internetezők is segíthetnek megtalálni a mikroszkóppal sem látható parányi szemcséket.

Hét évvel ezelőtt lőtték fel a világűrbe a Stardust űrszondát azzal a céllal, hogy hosszú útja során begyűjtsön némi csillagközi anyagot, meg néhány porszemet egy üstökös csóvájából. A kutatók abban reménykednek, hogy a mikroszkopikus anyagok alapos vizsgálatával megismerhetik a távoli csillagok belső folyamatait, és megtudhatják, hogy miként jönnek létre az élethez szükséges elemek, például a szén meg az oxigén.

Kihelyezett munka

Mivel a Stardust a kutatók becslései szerint csupán negyvenöt porszemet gyűjtött be, és azok olyan parányiak, hogy mikroszkóppal sem láthatók, némi segítséget is igénybe vesznek: jó szemű internetezők is beszállhatnak porvadászatba. Márciusban elkezdik feltölteni az internetre a Stardust gyűjtőtartályairól készített másfél millió képet, amelyeken az önkéntes résztvevőknek a becsapódó szemek által hagyott nyomokat kell észrevenniük. Minden képet legalább négyszer átnézetnek, és várakozásaik szerint ehhez körülbelül harmincezer munkaóra szükséges.

Nem vehet részt bárki a kutatásban, az érdeklődőknek bizonyítaniuk kell lelkesedésüket: el kell végezniük egy webes kiképzést, és a végén át kell menniük egy teszten, mondták el a CNN-nek a projektet vezető tudósok, akik egyébként a kaliforniai Berkeley egyetemen oktatnak. Ha megvan a porszemek nyoma, akkor a tudósok megkeresik magukat a porszemeket is, és a tudományos munka elvégzését már nem bízzák amatőrökre.

Légzselé a fedélzeten

A Stardust 1999. február 7-én kezdte meg útját, hét év alatt összesen 4,4 milliárd kilométeres utat tett meg. 2004. január 2-án épségben áthaladt a Wild-2 üstökös kómáján, és mintát vett az üstökösmagból kiáramló anyagból. Az üstökös 6 kilométer per másodperces sebességgel száguldó szilárd részecskéit egy igen speciális anyag, úgynevezett aerogél segítségével gyűjtötte be: a szilícium alapú anyag 99,8 százaléka levegő, és negyvenszer jobban szigetel, mint az üveggyapot.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!