Miklós
-7 °C
4 °C

Nem talált hibát a NASA a Discovery hőpajzsán

2006.07.07. 13:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A NASA az első fényképfelvételeken nem talált sérüléseket az űrsikló hővédő pajzsán, bár a felszálláskor ismét szigetelőhab-darabok szakadtak le az üzemanyagtartályról. Az űrhajósok űrsétán is ellenőrzik a pajzsot, a Discoery nyolc napot marad a Nemzetközi Űrállomásnál.

Mielőtt csütörtök délután az űrsikló összekapcsolódott volna az űrállomással, bemutatott egy hátraszaltót, hogy az ISS legénysége képeket tudjon készíteni a Discovery hasáról. A körülbelül 350 fényképet már csütörtök éjjel vizsgálni kezdte a NASA, és az első értékelés alatt semmi olyant nem talált a képeken, ami veszélyeztethetné a küldetés sikerét. A teljes kiértékelés a hét végéig eltart.

Az bizonyos, hogy a valamikor a közeljövőben az asztronauták közelebbről is megvizsgálják azokat a részeket, ahol probléma merülhet fel. A visszaindulás előtt a NASA ki akar zárni minden sérülést az űrsikló hővédő pajzsán.

Kipakolnak

Az összekapcsolódást követően, csütörtök este az ISS legénysége boldogan üdvözölte a Discovery utasait. Az űrsikló közel 2,5 tonna élelmet és felszerelést szállított az űrállomásra, az olasz gyártmányú Leonardo modulban, köztük egy oxigéngenerátort. A rakomány átszállítását pénteken kezdi meg a legénység.

Az alatt a nyolc nap alatt, amíg a Discovery az űrben tartózkodik, két űrséta van beütemezve. Az elsőre, amit szombatra terveztek, már készül a két amerikai űrhajós Piers Sellers és Mike Fossum. Nincs kizárva, hogy további sétákra is szükség lehet, de akkor az űrsiklónak tovább kell a világűrben maradnia. Ha sikeres lesz az Discovery küldetése, a NASA tervei szerint két újabb űrsiklót küldenek az állomásra, az egyet augusztusban, és egy másikat decemberben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.