Mária
-6 °C
-2 °C

Az eddig legtávolabbi galaxisokat fotózta a Hubble

2004.03.10. 14:10
A Hubble űrteleszkóp legújabb, kedden nyilvánosságra hozott felvételei az univerzum eddig legtávolabbi területeit örökítik meg, a képeken így a világegyetem e szelete fiatal, mindössze 700 millió éves korában látszik. Az infravörös-közeli felvételek 300 millió éves korában mutatják a most 13 és fél milliárd éves univerzumot. Mivel a Hubble-t az USA új űrtervei miatt hagyják lassan elpusztulni, ez a felvétel lesz minden bizonnyal évekig az utolsó, amit a csillagászok tanulmányozhatnak.
A Hubble a Kemence (Fornax) csillagképben vizsgálta az égbolt kis darabját, négy hónap alatt 800 exponálással, a felvétel elkészítésének ideje így összesen 12 nap volt, írta a Space.com. Nyilvánosságra hozásáig mindössze négy ember látta a képeket, melyek a világegyetem e területét mindössze 700 millió éves korában mutatják. A Hubble korábbi, 1995-ben és 1998-ban készült felvételein jóval későbbi állapotában, egymilliárd éves korában látszott az univerzum.

Szentjánosbogár a Holdon

Tekintse meg képeinket!
A felvételen tízezer galaxis látszik az égbolt egy akkora darabján, mint a telihold egytizede. Az égbolt e részlete földi távcsövekkel vizsgálva nagyjából üresnek tűnik, a leghalványabb objektumoknak mindössze akkora fénye van, mint egy szentjánosbogárnak lenne a Holdon. Ezekből mindössze egyetlen fotont fogott föl percenként a teleszkóp lencséje. A látható fény tartományában készített képek esetében azonban a korlátot nem ez, hanem az univerzum tágulása jelenti, ami a távoli galaxisok fényét eltolja az infravörös spektrumba.

Az infravörös kamera így messzebre - ezáltal régebbre - lát, az univerzumot körülbelül 300 millió éves korában mutatva. A kutatók elmondása szerint jelenleg ezeken az infravörös képeken látszik a legfiatalabb korában a világegyetem. A felvételeken normális és szabálytalan galaxisok, illetve egyelőre még azonosítatlan objektumok láthatók.

Mivel a Hubble-t az USA új űrtervei miatt hagyják lassan elpusztulni, ez a felvétel lesz minden bizonnyal évekig az utolsó, amit a csillagászok tanulmányozhatnak. Legközelebb a James Webb űrteleszkóp készíthet majd hasonlókat, ami 2011-ben áll majd pályára. Ez 6,5 méteres lencséjével még messzebbre lát majd, de csak az infravörös tartományban fog vizsgálódni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.