Ambrus
-7 °C
3 °C

Tűzgömbök Madrid felett

2004.01.05. 15:31
Nagyok voltak, égtek és repültek a levegőben. Ezekkel a szavakkal írta le számos spanyol szemtanú a vasárnap megfigyelt furcsa objektumokat. A repülésirányítás kizárta, hogy repülőgép zuhant volna le.
Világos fénnyel világító repülő objektumok zavarták meg a spanyolok vasárnapi nyugalmát. A jelenség annyira szokatlan volt, hogy sokan felhívták a rendőrséget.

Koraeste az ország segélyhívó központjai több ezer szemtanú hívásait fogadták. A jelenséget élőben tanulmányozó személyek egybehangzóan állították, hogy nagyméretű égő objektumok haladtak el a levegőben.

Nem repülőgép volt

A megfigyeléseket a rendőrség közleménye szerint Santiago de Compostela, Madrid és Valencia városokban tették. Nem igazolódott be a szemtanúk egyik első gyanúja, miszerint zuhanásban lévő égő repülőgépet láttak volna. A repülésirányítás és az Iberia légitársaság egybehangzóan kizárta ezt a lehetőséget.

Az égi talányra egyes sejtések szerint tudományos magyarázat adhat választ. A Santiagóban működő obszervatórium igazgatója, Jose Angel Docobo az Efe hírügynökségnek kijelentette, hogy alighanem meteoritokról lehetett szó. Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy egy műhold vagy rakéta maradványai égtek el a légkörbe érve, írta a dpa.

Robbanás és lezuhanás

A tűzgömböket a madridi repülőtér tornyából is megfigyelték. A légiirányítók a meteorológiai szolgálattól azt tudakolták, hogy vajon különleges meteorológiai jelenséget láttak-e. Az időjósok viszont arról számoltak be, hogy semmi szokatlant nem láttak a radarjaikon.

Az észak-spanyolországi Leonban szemtanúk robbanásról számoltak be, amely megrázta az ablaktáblákat. Ezt követően izzó tárgyak zuhantak a Földre. Az ország keleti részében, Castellon mellett az égből lezuhanó tárgyak állítólag két kisebb tüzet okoztak, de a tűzoltóság ezeket gyorsan eloltotta. Személyi sérülés nem történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.