Árpád
-2 °C
9 °C

Megérkeztek az első színes képek a Marsról

2004.01.07. 10:21
Az Egyesült Államok űrkutatási hivatalának jelentése szerint a Marsra küldött Spirit űrszonda kitűnő állapotban van, ezért folytathatják a robot elindítására való felkészülést. Az Európai Űrkutatási Hivatal küldetésének sikere most már csak azon múlik, hogy a bolygó körül keringő Mars Expressz segítségével fel tudják-e venni a kapcsolatot a leszálláskor eltűnt Beagle 2 űrszondával. Ha nem járnak sikerrel, akkor végleg eltűntnek nyilvánítják a drága eszközt.
A Spirit által küldött első színes képekről Jim Bell, a NASA tudományos csoportjának munkatársa a pasadenai irányítóközpontban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: "Félelmetesen jók lettek képek. Bár mi terveztük a Spiritet, tehát nem kellene meglepődnünk a képek minőségén, mégis le vagyunk nyűgözve".

Keresik a víz nyomát

A poros és sziklás Gusev-kráterről készült képet valójában tizenkét különálló felvételből állították össze a kutatók, és a felvételen a körpanorámának csupán a nyolcada látható.

Tekintse meg képeinket!
Fotó: EPA
Steven Squyres, a küldetés tudományos vezetője elmondta: a sziklák felszíne láthatóan sima, az alakjuk azonban igen változatos; némelyik gömbölyű, némelyik pedig szögletes. A tudósok abban reménykednek, hogy a részletes képek alapján megismerhetik a bolygó klímájának történelmi változásait. Squyres eddig csupán azt a következtetést vonta le a felszínt borító porból, hogy a sziklák hosszú ideje lehetnek ebben a szélsőségesen szeles környezetben.

Az űrkutatók érdeklődésének középpontjában azonban a kőzetek összetétele áll, hiszen ebből kideríthetik, hogy azok találkoztak-e valaha vízzel. A Mars körül keringő űrszondáról készített képek azt sugallják, hogy a leszállási hely környéke, a Gusev-kráter helyén valaha egy tó volt.

Távoli emlékhely

A NASA bejelentette, hogy a Spirit űrszonda leszállóhelyét Columbia Emlékállomásnak nevezték el, ezzel állítva méltó emléket a Columbia űrsikló tavaly februári katasztrófája során elhunyt hétfős legénységnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!