Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Késik az európai Rosetta szonda indítása

2004.02.26. 10:22
A Csurjumov-Geraszimenko üstökösre induló szonda, melynek fejlesztésében magyarok is részt vettek, a rossz idő miatt nem tudott felszállni csütörtökön a Francia Guyanában lévő űrközpontból, az indítást így péntekre halasztották. Eredetileg tavaly januárra tervezték az expedíció elindítását, de az Ariane-5 hordozórakétával támadt műszaki gondok miatt akkor inkább átmenetileg lemondtak az indításról, semmint hogy kockáztassák a vállalkozás egészét.
Péntekre halasztották a Rosetta európai üstököskutató szonda indítását, jelentették be a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjában.

Még három hét

Az Ariane-5 hordozórakétát, amelynek a világűrbe kell emelnie a szondát, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem bocsátották fel csütörtökön a kozmoszba. Az úgynevezett indítási ablak, amelynek az időszakában az űreszközt el lehet indítani úti célja felé, még három hétig nyitva áll.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szondája a tervek szerint 2014-ben éri el a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. A nagyszabású nemzetközi űrvállalkozásban magyar tudományos kutatóintézetek is részt vesznek.

Az üstökös közelébe érve a szonda két részre válik szét, egyik egysége (orbiter) az üstökös körül kering, a másik, a Philae robot leereszkedik az üstökös felszínére.

Magyar fejlesztések

Eredetileg tavaly januárra tervezték az expedíció elindítását, de az Ariane-5 hordozórakétával támadt műszaki gondok miatt akkor inkább átmenetileg lemondtak az indításról, semmint hogy kockáztassák a vállalkozás egészét. Emiatt új célpontot is kellett keresni, az eredetileg kiszemelt Wirtanen üstökös helyett, és így esett a választás a sok tekintetben hasonló, 1969-ben felfedezett Csurjumov-Geraszimenko üstökösre.

A magyar tevékenység döntő hányada a Philae leszállóegységhez kapcsolódik. A legnagyobb feladat az egység központi számítógépének kifejlesztése volt, amit a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben (RMKI) végeztek el. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlő Rendszerek Tanszékén a Philae fedélzeti ellátó- és energiaelosztó-rendszer tervét készítették el. A KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI) munkatársai két tudományos műszer tervezésében és elkészítésében vettek részt. Az RMKI a Rosetta orbiterre kerülő, öt különböző érzékelőt tartalmazó plazma mérőrendszer létrehozásában is vállalt feladatot.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!