Mária
-7 °C
3 °C

Majdnem az űrben a magánűrrepülő

2004.05.14. 11:55
Hatvannégy kilométeres rekordmagasságba jutott a SpaceshipOne magán-űrrepülőgép Kalifornia fölött. Ez volt az utolsó tesztek egyike, mielőtt hivatalosan is elindulhat az űrbe.
A SpaceShipOne nevű gépet Burt Rutan, legendás űrhajózási mérnök építette. Ő alkotta meg a Voyager repülőgépet is, ami 1986-ban egyetlen tankolással körberepülte a Földet. A SpaceShipOne-nal Rutan az amerikai X-Prize alapítvány tízmillió dolláros felajánlását szeretné elnyerni, a hatalmas összeget ugyanis az kapja meg, aki magánerőből felépített űrrepülőgéppel három embert száz kilométer magasba, azaz az űrbe röpít, biztonságosan visszatér az utasokkal a Földre, és két héten belül ugyanazzal a géppel megismétli a fellövést. A díjért Rutanékon kívül még huszonöt csapat versenyzik.

Rekord

A Mojave-sivatagban a SpaceShipOne nevű magán-űrrepülőgép és hordozója, a White Knight egy lépéssel közelebb jutott a díj megszerzéséhez, amikor Mike Melvill pilóta magasabbra vitte a gépet, mint ahol eddig bármilyen magángép valaha járt, írta a BBC. A hatvannégy kilométeres rekord a háromszorosa a korábban elért legnagyobb magasságnak.

A SpaceShipOne 2003 decemberében elsőként hajtott végre próbarepülést emberi utassal, az űrhajó ekkor huszonegy kilométeres magasságba jutott. A SpaceShipOne korábban összesen tizenkét sikeres próbarepülést teljesített.

Burt Rutan válallata, a Scaled Composites volt az első vállalat, aminek az Egyesült Államok repülésügyi hivatala engedélyezte, hogy száz kilométeres magasságban utasokat szállítson.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.