Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A Mars felszínén jár a Spirit

2004.01.15. 11:39
Csütörtök reggel, tíz nap várakozás után a Mars felszínére gördülhetett leszállóegységéről a Spirit amerikai bolygókutató robot. Mivel a leszálláskor használt légzsákok részben elzárták a fő rámpát, ez a manőver volt a küldetés egyik legveszélyesebb szakasza.
A sikeres műveletet magyar idő szerint 11 órakor jelentették be. A Spirit hátsó kamerájával készített képeken látszik a leszállóegység és a rover nyomai a Mars felszínén, írta a BBC.

Forgatni kellett

Az irányítóknak a manőverhez 115 fokban el kellett forgatniuk a robotot, egy másik rámpa irányába, az eredetileg használni kívánt fő rámpát ugyanis részben elzárták a leszálláskor használt légzsákok. Az utolsó forgatási műveletre szerdán került sor.

A pasadenai irányító központban üdvrivalgás fogadta a beérkező felvételeket. "A Mars most már a mi homokozónk, amelyben készek vagyunk játszani és tanulni" - jelentette ki a NASA Mars-programjának igazgatója, Charles Elachi.

Betájolta magát

A Spiritnek délelőtt mindössze háromméteres utat kellett megtennie, majd "betájolnia" magát a Marson, írta az MTI. Első feladata volt, hogy kameráival lokalizálja a Napot, és ennek segítségével kiszámítsa a Föld pozícióját az égbolton, majd ennek megfelelő irányba kinyújtsa az antennáit. Ezt követően majd elindul egy kisebb kráter felé, hogy az ott gyűjtendő kőzetben víz és élet nyomai után kutasson.

A Spirit még két-három napot tölt a leszállóegység közelében, ezalatt talajminták elemzésével foglalkozik majd és felkészül az útra.

Mért már

a Sprit űrszonda kedden, bár akkor nem hagyta el a leszállóegységet, a hősugárzást mérő spektrométerével már talált olyan ásványokat, amelyek bizonyíthatják a Mars vizes múltját.

Az összesen 820 millió dollárba kerülő küldetés másik szereplője, az Opportunity Mars-járó várhatóan január 24-én érkezik meg a bolygó szemközti oldalára. Mindkét jármű körülbelül három hónapig lesz működőképes.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!