Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az univerzum legpontosabb órája

2005.12.06. 11:35
Egy fehér törpe a világegyetem legpontosabb optikai órája. Az általa szolgáltatott jel 8,9 millió év alatt csalhat egy másodpercet, állapították meg amerikai kutatók.

Texasi csillagászok véleménye szerint egy 400 millió éves kihunyt csillag lehet a világegyetem legpontosabb optikai időmérő eszköze. A Kis Oroszlán csillagképben található fehér törpe rendszeres időközönként fényimpulzusokat bocsát ki.

A Texasi egyetem közleménye szerint, ha a G117-B15A nevet viselő kiégett csillag jeléhez egy órát igazítanának, az csupán 8,9 millió év múlva csalna egy másodpercet. A szokásos atomórák esetében az egy másodperces eltérés már 300 ezer év múlva jelentkezik, írta az APA hírügynökség.

31 évig figyelték

A Don Winget vezette kutatócsoport az eredményeit az Astrophysical Journal című szaklapban ismerteti. A G117-B15A által szolgáltatott jel stabilabb minden más hasonló csillagnál, közölték a kutatók. Az impulzusokat saját adataik szerint 31 éven át vizsgálták.

Fehér törpének nevezik a tudósok a kiégett csillagok forró magját, amely lassan lehűl, és fekete törpévé változik. Az ilyen égitestek közül néhány rendszeres sugárimpulzusokat ad le.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!