Judit
3 °C
6 °C

Ne nézz a Napba, viseld el a katétert

2006.10.20. 11:00
Ne nézz egyenesen a Napba, ne játssz a szőlőlével, ne tülekedj az ablak előtt a jobb kilátásért, viseld el a katétert - néhány tanács azok közül, amelyeket leendő űrturisták kaptak űrhajósoktól és orvosoktól az Új-Mexikóban megrendezett űrrepülési szimpóziumon.

Az október 17-i Las Cruces-i nemzetközi találkozón az űrbe vágyó gazdagokat praktikus, izgalmas és kényes információkkal látták el arról, hogyan viselkedjenek több ezer kilométerrel a Föld felett. A résztvevőkben az a közös, hogy mindnyájan hajlandóak több millió dollárt áldozni az űrutazásra, de még egyikükre sem esett a költséges túrákat szervező cégek választása.

Vécé

Az érdeklődők sok egyéb mellett a vécéhasználattal kapcsolatos tudnivalókról kaptak megfontolandó tanácsokat, írja a New Scientist Space. "Ha nem törődsz használat után a vécéöblítéssel, abból komoly konfliktus származik, különösen egy hosszabb űrutazás alkalmával" - fogalmazott rejtélyesen Tom Jones, exűrhajós, az orosz Szojuzra utasokat szervező Space Adventures cég tanácsadója.


A legutóbbi űrturista: Anousheh Ansari

Ablak

"A feszültség ilyen összezártságban komoly dühkitöréseket is eredményezhet. A konfliktusok megelőzése érdekében az űrturista jobban jár, ha nem tölt túl sok időt az ablakoknál" - mondta Jay Buckey, aki Joneshoz hasonlóan űrhajós volt, most pedig az űrutazás pszichológiáját kutatja a New Hampshire-i Dartmouth College-ban.

Hasmenés

Buckley is kitért a vécékérdésre, és kiemelte az émelygéssel járó űrbetegség elleni gyógyszeres kezelés jelentőségét. Véleménye szerint az új környezettel járó mikrogravitáció komoly problémát jelenthet, ami nemcsak az újonc, de a kipróbált pilóták gyomrát is veszélyezteti. Éppen ezért a NASA tudósai hasmenés elleni gyógyszereket fejlesztettek, és tesztelték is a súlytalansági repüléseket szimuláló, C-9-eseken utazó személyeken. A kísérlet sikeres volt: a gyógyszerrel kezelt csoport tagjait lényegesen kevésbé gyötörte a hasmenés, mint a kontrollcsoport tagjait.

Ugyanakkor az űrbetegség csillapítására szolgáló Phenergan nevű pirula prometazin hatóanyaga az űrben sajátos mellékhatással jár: akadályozza a vizelettartást. Emiatt a legénység négy tagja kénytelen volt a húgyvezetékükbe ültetett katéterrel végigcsinálni a nagy jelentőségű utazást.

Fogselyem, körömcsipesz

A személyes higiéniához szükséges tárgyak ragasztószalagos rögzítését is javasolta az előadó, ugyanis a kabinban úszkáló körömcsipesz és fogselyem kellemetlen a többi utasnak. Az űrsikló legénységét éppen ezért rengeteg ragasztóval látják el.

Játék a lebegő folyadékkal

A lebegő folyadék ellenállhatatlan játéknak bizonyult az űrutazás évtizedei alatt, állította Jones, mégis arra kérte hallgatóságát, tartózkodjon az efféle szórakozástól. Jones eszén ugyanis egyik utazása alkalmával túljárt a szőlőlé: az apró golyókba rendeződő ital szétfröcskölődött a kabin falán és örök nyomot hagyott. "Zavarban voltam, mert hiába takarítottuk le, a szőlőgolyóink még hat hónap múlva is látszottak a falon, és a vezérlőegységen is" - magyarázta a hallgatóságnak, majd azt javasolta, ha már mindenáron játszanak a folyadékkal, akkor a színtelen vízre essen a választás.

Égett retina

A Napba sem szabad bámulni, figyelmeztettek az űrszakértők, előfordult ugyanis, hogy a fényes gömb tanulmányozása és fényképezése közben egy űrhajós retinája égési sérüléseket szenvedett. Az orvosok azonban nem árulták el, melyik pilótával történt az eset.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!