Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Vibráló cipőben egyensúlyoznak a nyugdíjasok

2002.11.18. 13:54
A bostoni egyetemen kifejlesztett talpbetét apró, tudatosan érzékelhetetlen rezgéseket bocsát ki, így segíti az egyensúlyozást. A talp idegsejtjeit a vibráció egyfajta készenléti állapotban tartja, így könnyebben reagálnak a testtartás változásakor fellépő ingerekre.
A bostoni egyetem kutatócsoportjának találmánya megoldást jelenthet az idősek egyensúlyproblémáira, írta a New York Times. Ezeket elsősorban az okozza, hogy az életkor előrehaladtával a talpból érkező érzékszervi ingerek megritkulnak. A stabil állóhelyzet ugyanis főként egy idegi visszacsatolási folyamat eredménye: a talpból érkező ingerek alapján az agy a testtartás apró kiigazításaira ad parancsot.

Kevésbé imbolyognak

A kísérletek során egészséges 75 éves alanyokat állítottak egy talapzatra, melyen több száz kis lyuk volt, mindegyikből műanyag rudak álltak ki éppen csak annyira, hogy a kísérleti alanyok talpát érintsék. Ezeket egy számítógép véletlenszerű frekvenciákon rezgette ingerküszöb alatti amplitúdóval, így a résztvevők tudatosan nem érezhették a vibrációt.

Az alanyoknak ennek ellenére automatikusan beállt az egyensúlyuk, és kevésbé imbolyogtak, éppen csak annyira, mint bármelyik 25 éves fiatal. Egyébként a vibrációktól még a fiatalabbaknak is javult az egyensúlyuk.

Készenléti állapot

A csoport vezetője, James J. Collins, a műszaki orvosbiológia professzora a találmány alapelvére a sztochasztikus rezonancia, azaz a véletlenszerű együttrezgés vizsgálata során lelt rá. Ez egy jól ismert jelenség, melyben a véletlenszerű zaj segíti a rendszernek egy gyenge jelre adott válaszát.

A zajt általában elsődleges problémának tekintik a jeltovábbításban, a műszaki egyetemeken egész kurzusokat szentelnek a zajredukálás tanulmányozásának. Azonban a zaj bizonyos formája hasznos is lehet: a neuronok membránjait egyfajta készenléti állapotban tartja, így jóval valószínűbb, hogy jeleznek egy gyenge fizikai inger esetén, amit normális esetben nem is érzékelnének. Sőt, a gyenge jeleket a zaj fel is erősíti.

Ebben a kísérletben a zaj a talp idegeit tettei érzékenyebbé, így azok könnyeben érzékelik a változásokat, mikor a test kimozdul egyensúlyi állapotából és így változik a talpon a súlyeloszlás. Különösen fontos, hogy a neuronok véletlenszerű impulzusokat kapjanak, a rendszeresen érkező jelekhez ugyanis hamar hozzászoknak.

Zajos kosárcipők

Collins egyik tanítványa, Attila Priplata egy zselés talpbetétet is tervezett, melyben apró beépített szerkezetek keltettek hasonló vibráló hatást. Amikor ezekkel ismételték meg a kísérletet, még jobb eredményeket kaptak.

A sztochasztikus rezonancia terápiás alkalmazási lehetőségeivel Collins már korábban is foglalkozott. Egy régebbi tanulmánya arról szólt, hogy cukorbeteg vagy stroke-on átesett idősek tapintási érzékét is serkenteni lehetne ezen a módon. Természetesen tisztában van vele, hogy számos más területen is fel lehet használni a találmányt, például sportfelszerelések gyártásánál. "El tudok képzelni zajos nyelű golfütőket vagy teniszütőket, esetleg kosárlabdacipőket" - mondta.

Bár a sztochasztikus rezonancia elvét már több mint egy évtizede kutatják, ez volt az első kísérlet, melyben bebizonyosodott, hogy alkalmas az egyensúlyérzék javítására is. A kísérletről szóló beszámolót a Physical Review Letters című tudományos folyóiratban publikálják majd.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!