Ezek után már csak a Szellemirtók jöhetnek

2015.08.19. 07:22

A könnyedén átmászható vagy átvágható drótkerítés, a szegény ember vasfüggönye után itt az újabb kommunikációs bomba és parasztvakítás. Neve is van: határvadász.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden bejelentette: határvadász századokat állítanak fel, hogy fellépjenek az „egyre agresszívebb és egyre követelőzőbb bevándorlókkal” szemben. Bár az nem teljesen világos, mitől is lennének egyre agresszívebbek a migránsok, ez részletkérdés.

A lényeg, hogy a határvadász mint szó jól hangzik, majdnem olyan, mint a határőr. De azért több is annál, mert nemcsak őriz, de vadászik is.

Csakhogy olyan, hogy határvadász, nincs. És nem is lesz, a kormány ugyanis semmi mást nem csinál, mint hogy a határ közeléhez vezényel még több rendőrt. Valószínűleg azért, mert azok, akiket eddig odavezényeltek, nehezen bírják a terhelést. Pedig már van ideiglenes határzárunk is. Vagyis csak majdnem, mert azért azt is túlzás határzárnak nevezni, már csak azért is, mert nem a határon van. De jól hangzik, nem?   

A határvadász legalább annyira hatásvadász, mint a kamu határzár. Mert mi lesz a határvadászok feladata? Megvédeni a határt az illegális bevándorlóktól! Ki nem találtuk volna! Hiszen most is pontosan ez a feladatuk azoknak a rendőröknek, akik a határ közelében vannak. És mennyivel lesz több jogosítványa egy „határvadász” rendőrnek, mint egy „mezei” rendőrnek, akit most még nem határvadásznak hívunk? Valószínűleg semennyire, mert azért lőni csak nem fognak a kerítés mögött trombitálókra.  

Az, hogy több rendőr kell a határhoz, nem túl eget rengető hír, főleg azok után, hogy a drótkerítés hatékonyságát már korábban megkérdőjelezték a szkeptikusok. 

Nem nehéz kitalálni, mi áll az újabb kommunikációs trükk hátterében. A Fidesz sejti, hogy a menekültügyekben eddig nem túl aktív Jobbik fel akarja venni velük a kesztyűt, Vona Gábor már beszélt is erről a házi tévéjében. A pártelnök szavaiból kiderült, hogy a Jobbik eddig kivárt, de majd most nekik is lesznek javaslataik. 

Valamit tehát a kormánynak lépnie kellett, ami kifogja a szelet a Vonáék vitorlájából. A Jobbik régóta a határőrség visszaállítását követeli, nem nehéz kitalálni, hogy a visszaküldő állomások mellett ezzel jönnek majd megint, ha bírálni akarják a kormányzat menekültügyi politikáját. A kormány viszont hallani sem akar a határőrségről. A Jobbik vezetői nyilván könnyebb helyzetben vannak, mint a kormány, hiszen a holt primitív megoldásaikat nem kell élesben kipróbálni ahhoz, hogy az emberek lássák, nem működnek, legfeljebb csak úgy, ha minden nemzetközi egyezményt felrúgunk, és jól le is lövünk mindenkit, aki törvénytelenül lépi át a határt. 

A kormány valószínűleg a Jobbik várható lépésére tette oda magát megint. Valamit mondani kellett, ami nagyot durran, és olyan, mintha lenne értelme. Így született meg a legújabb csodafegyver: a határvadász század. Azaz a határvadász századot valójában nem az „egyre agresszívabb bevándorlók”, hanem a Jobbik ellen dobta be a kormány. És legfeljebb csak a Jobbik ellen vethető be, ha egyáltalán bevethető valami ellen. 

Mert ugye azt azért senki nem gondolja komolyan, hogy a menekültügyet, ami egész Európát sújtja, és ami egy rohadt komplex probléma, egy ilyen átlátszó és végtelenül primitív kommunikációs trükkel kezelni lehet? Drótkerítés ide vagy oda.