Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A meghatározó lemezlovasok kompországa előrelép

2003.04.14. 01:47
"Zsandárt a közterekre! Kalodát és bitót!
Botozással teremtünk majd europeér nívót!"
Pozsonyi "Bucó" Ádám, a nemzeti avantgárd géniusza

Kompország jól elbambult, aztán kikötött, komparatíve kompromisszummentes kompót, házunk előtt két kompon állt.

A lehető legreménytelenebbül közhelyes, iskolásan patetikus publicisztikákban és beszédekben szokás bevetni a sírjában irtózatos szögsebességgel forgó Ady Endre szarrá koptatott költői képét. A feltűnően indiszponált Medgyessy Péter természetesen akkorát kompországozott az EU-népszavazás éjszakáján, hogy a fal adta a másikat, még saját, baráti közönsége is csak elszórt tapsokkal reagált a történelmi bejelentésre, tehát az eufória (bocs) szombat éjjel országszerte elmaradt, helyette kicsit erőltetett, itt-ott inkább a bevetett segédanyagokból (sör, bor, sósperec) táplálkozó decens jókedv bírt kialakulni. Végül mindegy, az EU-kompatíbilis ifjúság leszórakozta magát igénye szerint a Duna-parton, ahol meghatározó lemezlovasok (Baja Ferenc szép kifejezése) talpalávalóztak az egymásba karoló Palotai Zsolt és Sterbinszky Károly jelképezte nemzeti egységben.

Honti Hanna-i nagyoperettes belépőt, neonlépcsős, flitteresős antrét kalkuláltak Athénra
A legközponti ünnepelést a Millenárisra koncentrálta volna a lakosságbarát kormányzati akarat vagy inkább kívánalom, de ottan az ünneplő lakosság részére bevilágított, színpados csarnok üresen kongott, míg a VIP-es karámon belül egymást taposták a kormányhoz közelálló lakkcipők. És persze már ment a suskus, a jólértesülés, hogy itten bizony seggberúgásra lendülnek bizonyos jól izmolt legfelső lábak, és az EUKK-nál (a népszavazási kampányért felelős Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány gyönyörű rövidítése) jobban teszik, ha kipárnázott nadrágban járnak mostanság.

Nagy terveket szőtt itten diplomácia, miniszterelnökség: Honti Hanna-i nagyoperettes belépőt, neonlépcsős, flitteresős antrét kalkuláltak Athénra, így lett igazítva a népszavazás időpontja is, de aztán semmi sem úgy alakult, ahogy kellett volna. Először az iraki háború kavart be: nem csak a figyelmet vonta el, a kommunikációs csatornákat dugította be, de igen zaklatott lelki állapotba hozta a drága Európát. Az EU két kulcsnemzete az asztal alá gurult nagyhatalmi szerepét keresi idegesen, a németek és franciák közül az utóbbiak kifejezetten ijesztő hülyeségeket beszélnek, sőt régi, rosszemlékű arroganciával oktatnak, pedig aztán nekik tényleg van mire, olyan dicsőséges szerepet vittek Kelet- és Közép-Európa történelmének alakításában.

Tehát a terv az volt, hogy bevillantunk Athénba kisuvickolt makkoscipőnkkel, vakító frotírzokninkkal, a friss, meleg népszavazási eredményeket lobogtatva, mint a legjobb aránnyal benépszavazódott leendő európai tagállam. Ehhez képest, ugye, itt ez a negyvenöt százalék_ A legjobb arány kategóriában még sikerült elcsípni egy második helyet (márciusban a szlovéniai népszavazók csaknem 90% igennel voksolt), a népszavazási részvétel messze alacsonyabb az összes többi tagországénál (Ausztria, 1994 - 82%, Szlovénia 2003 - 60%, Finnország 1994 - 70%, Svédország, 1994 - 83%, Dánia 1972 90%, Málta, 2003 - 91%, Nagy-Britannia, 1975 - 64%, Írország, 1972 71%), ebből bizony nehéz lesz Athénban bármit is kovácsolni, nemhogy tőkét, bizalmit vagy milyet, ugye.

Lehet vitatkozni, hogy a mákosgubára és Friderikusz Sándorra fókuszáló kampány mennyire volt béna, lesz még nyilván tucatnyi interpelláció, kisebb-nagyobb botrány, seggberúgdosódás az ügyben, de szinte biztos, hogy nem a gyönge kampány miatt mentek el ilyen kevesen. Akkor se ment volna el több magyar, ha maga David Ogilvy vagy Leo Burnett kampányol.

A magyar választó csak akkor rohan az urnához, ha veszélyt érez. Mint ahogy tavaly tavasszal az ország mindkét fele fenyegetve érezte magát a másik féltől, hála a nagyszerűen sikerült, igazán mozgósító kampánynak. De ezt az EU-meccset mindenkit lefutottként kezelte. Oké, csatlakozunk úgyis, hát kérdés ez? Nem kérdés. Ez egyébként jó. Mármint, hogy mindenki kész tényként fogadja el, hogy tudja: ott a helyünk.

Mink mostan túllépünk a mai kocsmán, nem lógunk a mesék tején, és nem tekintünk át történetileg obligát, St. Gallen rinyáló szerzeteseitől a Burgenlandban feketéző Vas megyei kőművesekig, nem homályosodik tekintetünk a történelmi pillanat nagyszerűségétől, hanem megállapítunk: Magyaroszág 382 nap múlva az Európai Unió tagja lesz. És ez jó. Jobb, mint ha.

A meghatározó lemezlovasok kompországa előrelép. (Fulladjon meg Ady Endre, lehetőleg máma még.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.