Tanárt szexért csesztetni NEM MENŐ

2009.03.06. 09:27 Módosítva: 2009.03.06. 18:25

Sajnos nincs időm megnézni a lexikonban, de egészen biztos vagyok benne, hogy a morális pánik kifejezésnél a példa valami olyasmi, hogy "lelkiállapot, amely akkor jelentkezik, amikor szülők azzal szembesülnek, hogy gyermekeik olyan emberek közelében tartózkodnak, akik szexelnek". Volt már itt arról szó, hogy Magyarországon milyen sebességgel szoktak újabb és újabb divathóbortok végigsöpörni a bankautomaták kitépésétől a cigányozásig, a 2008/09-es téli kollekciónak pedig a vidéki tanárszex-botrány kihagyhatatlan accessoire-ja volt.

Tisztában léve azzal, hogy ez már a teljesen felelőtlen találgatás területe, azt tippelem, hogy pedagógusok a történelem folyamán már máskor is éltek nemi életet. Gépesítve rohanó világunkban csupán ezeknek a testgyakorlatoknak a nyilvánosság elé bukkanása jelent újdonságot. Elfogadva - de nem ám megengedve, hohó -, hogy Kati néni vagy Kovács Tanár Úr nemi szerveinek megpillantása elsőre bizony sokkot jelenthet mind tanítványai, mind ezek idősebb rokonai számára, muszáj megjegyezni, hogy minden, a tantestület tagjait kufircolásuk ereményeként érő büntetés halál ciki.

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy a szexen kapott tanárokat eltávolító sötét erőket nem maga a szex ténye zavarja. Persze dehogynem, de a játék kedvéért most tényleg lépjünk túl ezen. Ezek a sötét erők azt gondolják, hogy annak a pedagógusnak, akinek ágyban (asztalon, tévében) viselt dolgai a rá bízott nyáj szeme elé kerülnek, annak többé nem lesz respektje diákjai előtt. Nevetség tárgyává válik, és többé nem lesz képes ellátni oktató-nevelő hivatását. Ó, micsoda tévedés.

Ha valamiért lehet hibáztatni ezeket az inkább sajnálatra méltó tanárokat és tanárnőket, az a naivitással kombinált butaságuk, amely elhitette velük, hogy a mozgóképet is rögzíteni képes mobiltelefonok, valamint az internet világában forró kalandjaik titokban maradhatnak. Hülyeségért valóban ki lehet rúgni tanárt, mert a hülye tanár, bármilyen gyakori is, azért mindig ciki. A szex viszont ne zavarjon senkit.

Már csak azért sem, mert aki magyar középiskolába járt, az ártatlan gólyatábori sztriptízeknél és felnőtt emberek pajzánkodásánál tud jobbakat is. E sorok szerzőjének csak két magyar középiskolában volt szerencséje megfigyeléseket végezni, ám ezekben is olyan élményekkel gazdagodott, mint az aberrált tornatanár, aki - és elnézést a durva szavakért - álló fasszal kergette a jónevű belvárosi gimnázium szinte valamennyi nőnemű tanulóját, és akit a kirúgástól minden bizonnyal csak az mentett meg, hogy közeli rokona volt Magyarország egyik legtöbbre tartott tudományos testületének akkori vezetője. Vagy a szintén jónevű külvárosi gimnázium egyébként rendkívül szimpatikus biológiatanára, akibe csak annyi önmérséklet szorult, hogy legalább megvárta, amíg partnere leérettségizett, és csak utána engedte a nyilvánosság elé viszonyukat.

Nincs az a diák, akit tanára viselt nemi dolgai elborzasztanának. Fontos észrevenni ezekkel az esetekkel kapcsolatban, félre a nyamvadt politikai korrektséggel, hogy mind vidéken zajlottak-folytak. És nem is Pannonhalmán vagy abban a veszprémi gimnáziumban, amelyik minden évben olyan jól végez az érettsizettek/egyetemre felvettek arányok versenyében. Hanem olyan tanintézményekben, amelyekről a gyermekeiket nagy reményekkel odaküldő szülőkön kívül mindenki tudja, hogy a néhány valóban tehetséges és ambiciózus diákot leszámítva inkább működnek nappali melegedőként, mint a tudás templomaként.

Ezekben a középiskolákban semmi olyat nem oktatnak, amire az oda járó diákoknak valaha az életben szükségük lesz. Még olyat sem, amire egy főiskolai/egyetemi felvételin, hiszen a diákok jelentős része vagy egyáltalán nem tanul majd tovább, vagy olyan felsőoktatási intézménybe megy majd, ahol eleve lasszóval meg medvecsapdával fogdossák össze a diákokat, és amilyeneknek kicsit jobb országokban nem is szabad létezniük. Ezeknek a középiskoláknak a feleslegességével tisztában vannak a beléjük járó diákok, akik nem hülyék (illetve igen, csak más szempontokból), és szüleikkel szemben pontosan tudják, hogy Magyarországon nem az oktatás léptet be/kapaszkodtat meg az áhított középosztályban. És tisztában vannak ezzel az itt oktató tanárok is, akik a megalázóan kevés fizetésükért néhány megszállottat leszámítva csak cinikusak hajlandóak lenni, naiv szentek nem.

Szeretném azt hinni, hogy munkavállalót munkahelyéről szexuális jellegű kalandozások miatt eltávolítani törvényellenes, bár tartok attól, hogy szerencsétlen tanárokkal aláíratnak mindenféle papírokat, amelyekkel vállalják, hogy nem hoznak szégyen hivatásukra és az őket alkalmzó intézményre. A szégyen hozása és a szex pedig Magyarországon sajnos nagyjából szinoníma. Ennek ellenére halálosan ciki, hogy retorziók rendre csak akkor jönnek, ha nyilvánosság elé kerül az, amit többnyire egyébként is mindenki tud. Az meg pláne, hogy Magyarországon tanárt tapló agresszivitásért ritkábban rúgnak ki, mint aktív nemi életért.

Hozzávetőleges fogalmam van csak arról, hogy milyen életkörülményeket, anyagi és szakmai megbecsülést vállal az, aki ma vidéki pedagógusnak megy. A most nyilvánosságra került filmek és képek azért elég árulkodóak, többnyire a legalacsonyabb költségvetésű amatőr pornófilmeknél is sivárabb és szomorúbb képet mutatnak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az ezeken akciózó tanerők - a sztriptízelő tanárnő például egészen látványosan - legalább jól érzik magukat. Ismét saját emlékekre támaszkodva úgy rémlik, hogy középiskolai tanárt mindennek szokás látni, de boldognak és elégedettnek a lehető legritkább esetben. Ha néha sikerül nekik, tessék hát rájuk hagyni. Az Önök gyermekei is túl fogják élni a sokkot.