Hideg Budapesten = NEM MENŐ

2009.12.14. 00:43 Módosítva: 2009.12.14. 02:21

Gyűlölöm a telet Budapesen. Gyűlölöm, hogy borzalmas kimászni a takaró alól. Gyűlölök a meleg víz alatt állva jéghideg tusfördőt nyomni a kezembe, aztán már akkor vacogni, amikor még csak a mellszőrömhöz ért. Gyűlölöm a réteges öltözködést. Gyűlölöm, hogy a kocsiban a fűtés pont akkorra kezd el meleget fújni, amikor már megérkeztem. Gyűlölöm, ha fázik a kormányt fogó kezem. Gyűlölök kesztyűt hordani. Gyűlölöm a szokásosnál is érthetetlenebb dugókat. Gyűlölöm, hogy mindig kimarad egy busz, és ami megjön, arra nem lehet felférni, vagy ha igen, akkor együtt kell párologni a tömeggel.

Gyűlölöm, hogy bármilyen gyorsan ér ki a futár, a pizza már jéghideg. Gyűlölöm persze azt is, hogy ebédet kell rendelnem, mert ami az ablakon túl van, abba a halálnak van kedve kimerészkedni. Gyűlölöm a túlfűtött taxikat. Gyűlölöm a túlfűtött boltokat, ahol egy perc után már fulladozva és izzadva lehet csak kapkodni levegő után. Gyűlölöm, hogy délután négykor már sötét van, de ezt aztán tényleg mindenki gyűlöli, úgyhogy ne is idegesítsük egymást.

Gyűlölöm, hogy csak borzalmas, zárt szórakozóhelyekre lehet menni esténként. Gyűlölöm, hogy nincs hova rakni a kabátom, és gyűlölöm, hogy időnként oda kell nézni, nem lopta-e el valaki. Gyűlölök arról beszélgetni, hogy az előző héten kiét lopták tényleg el. Gyűlölöm a kocsmák és szórakozóhelyek alján összegyűlő fekete dzsuvát, amivel szombat reggel térdig be van kenve a nadrágom.

Gyűlölöm a budapesti karácsonyi vásárokat. Gyűlölöm a karácsonyi díszkivilágítást utcákon, tereken, és főleg a bevásárlóközpontokon. A kis családi összejöveteleket leszámítva gyűlölök mindent, ami a karácsonnyal jár. Gyűlölöm a Budapesten mindenhol tök egyforma forralt bort, amiben se szeretet, se meghittség nincs, csak valami kritikán aluli lőre meg egy maréknyi szemétbe való fűszer.

Gyűlölöm a gázszámlám. Gyűlölöm, amikor a latyakot összesöprő nadrágom aljának hátsó része hozzáér a bokámhoz. Gyűlölök jeget autóról lekaparni. Gyűlölöm, amikor húsz centi hó áll a kocsin, és hiába söpröm le a kabátom ujjával egy részét, amikor kinyitom az ajtót, hogy kiszedjem a jégkaparót, két lapátnyi azért beesik az ülésre. Gyűlölöm, hogy az Indexszel szembeni kisboltban kikapcsolják a hűtőket, mert szerintük ilyenkor senki nem vágyik hideg kólára, pedig dehogynem.

Gyűlölöm, aki azzal jön, hogy a nyár sem jó a városban, mert Budapesten nincs elég légkondi, a tökei pedig pállanak. Gyűlölöm a mindenkiben lelohadó libidót, a lyukas zoknikat és az otthoni pulóvereket. Gyűlölöm a telet Budapesten.