Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A változás nem az urnáknál kezdődik

2006.04.19. 13:37

Hogy a terjedő politikai érdektelenség és kiábrándultság ellenére miért is mentünk el szavazni április 9-én, annak okát a demokráciáról felépített rendszerváltó utópiánk összeomlásában kell keresnünk. Ez részben a válasz Bede Márton Imádok szabadon választani, de pont vasárnap kell új cipőt vennem című cikkében felvetett kérdésekre is.

Bede úgy véli, hogy "Eindhovenben, Oslóban és Tamperében" működhet a kisebbik rossz beikszelésének taktikája. Ezt, mint a tamperei Iidesranta utca lakosa teljese mértékben alá is tudom támasztani, de a tamperei választópolgárok többségének sohasem voltak illúziói a demokráciáról, mert egész életükben abban éltek. Miért is érzi Bede és a magyar választópolgárok jelentős része úgy, hogy már megint nem volt kire szavazni? Ezt kutatta finn Henri Vogt is tavaly publikált Between Utopia and Disillusionment című munkájában, amely a közép- kelet-európaiak kiábrándulását a napi politikai életből a politikai illúziók analizálásában kereste.

már végképp visszakívánta a trabantos aranyéveket

Vogt fogta magát és beült egy kocsmába az 1990-es évek elején tucatnyi prágai egyetemistával, akik néhány potyasörért cserébe válaszoltak közel száz kérdést tartalmazó kérdőívére. A kérdések többsége persze azt boncolgatta, hogy milyen képpel rendelkeztek a "nyugati demokráciákról" a válaszadók. Korántsem meglepő módon, ezen a mikroszintű kutatáson alapulva egy, az emberi- és szabadságjogokat tiszteletbetartó kormányzatról, jobb életről meg más egyebekről ábrándozó társadalom képe rajzolódott ki Vogt előtt.

Igaz, ehhez a következtetéshez, nem szükséges hosszú évek kitartó kutatómunkája, józan paraszti ésszel mi magunk is rájöhetünk, hogy a nyitott jövő valamennyiünkben utópiákat táplál. A kiábrándulás pedig a felépített utópisztikus kép összeomlásának természetes következménye itthon is, meg a többi közép-kelet-európai rendszerváltónál is.

Balgaság lenne azt gondolni, hogy a drezdaiak Schröder 2005-ös választási burleszkjét várták az új Németországtól. Az exkancellár, az alkotmány 68. cikkelye alapján bizalmatlansági szavazást indítványozott, négy év alatt már másodszor, hogy növelhesse előnyét a Bundestagban. A választóknak akkor lett végképp elegük Scröder spekulációiból, amikor kiderült, hogy még saját pártját, az SPD-t sem avatta be a kétes kimenetelű politikai lavírozásba. Ha valamely keletnémetnek még ekkor sem telt be a pohár, akkor a bajor Edmund Stoiber kijelentése után, miszerint az ország keleti részének kilátástalan gazdasági helyzete az ott élők munkamoráljában keresendő, már végképp visszakívánta a trabantos aranyéveket.

politikusaink sem jobbak, sem rosszabbak, mint közép-európai sokéves átlag

A lengyel választók sem jártak sokkal jobban politikustársadalmukkal, hiszen a vesztegetési botrányok már-már heti rendszerességgel ütötték fel a fejüket a 2000-es évek elején. Bár a zsíros kenőpénzek a múlté, a katolikus kedélyek csak nem csillapodtak le 2005-re sem. Így Donald Tusk elnökjelöltet nagyapja aktív Wermacht-beli tevékenységével próbálta meg befeketíteni az ellenfél, a Törvény és Igazság pártja. Az, hogy a megboldogult nagypapa kereken 10 napig tartó náci múltjához hogyan járult hozzá az 1957-ben született Donald, már örökké rejtély marad.

Láthatjuk, tehát, hogy nemcsak nekünk, magyaroknak jutott ki, de politikusaink sem jobbak, sem rosszabbak, mint közép-európai sokéves átlag. A rendszerváltó utópia összeomlását követő kiábrándultság leküzdéséhez ideje lenne már elfeledni a demokráciáról táplált tündérmeséket, és végre őszintén bevallani magunknak, hogy a magyar politikai élet, az alacsony társadalmi tőkével rendelkező, nyelveket nem beszélő, "szarul öltözködő, nyaralni szar helyekre járó, tévében szart néző, és szar zenét hallgató" átlagos magyar választópolgár hű tükre. A változás tehát nem az urnáknál kezdődik, hanem velünk.

Pál Viktor
Tampere, Finnország

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!