Zalán
6 °C
19 °C

A Rózsám Neve

2004.10.08. 10:29
Re: Kerényi szerint III/III-as volt Forró Tamás

Neve, ha van. Ámde nincs neve. Elvették tőle. Pontosabban szólva: neve fedőnév csupán. Áruvédjegy. A politikai áru védjegye. A Rózsa neve, ha tetszik. Vörös rózsáé, fehér rózsáé, mindegy. Az én Rózsámé mindenesetre.

Bizonyos értelemben minden név - fedő név. Minden név fed valakit, élőt vagy holtat. Fed, ápol és eltakar. De nem minden név fedőnév. A fedő névvel szemben a fedőnév nem valakit fed és nem valakivel azonos. A fedőnév valakinek a nevét fedi. A fedőnév alatt valakinek a neve lapul. Mint hallom és olvasom: a "Szilágyi Ákos" fedőnév alatt Forró Tamás neve.

Ha két név egymással érintkezésbe kerül, akármennyire véletlenszerű és külsődleges is ez az érintkezés, az inkriminált név árnyéka a makulátlan névre is rávetül. Nincs mese! A névnek másodszor is - s immár a nyilvánosság színe előtt - kell elszenvednie azt az erőszakot és gyalázatot, amit elsődlegesen akkor szenvedett el, amikor az állambiztonsági szolgálatok egy ügynök fedőnevévé tették. Ez az erőszak most már így is a név sorsának részévé válik, akárhogy ágál, tiltakozik is ellene.

Azért persze ágál, tiltakozik. Uti figura docet. Ámde épp ágálásával idézi magára sorsként azt, ami megesett vele. A név most már csak egyet tehet: tanúsítja az erőszakot, amit rajta elkövettek, és ezzel vall a letűnt rendszerre, amely hétköznapi normává emelte az alávalóságot. Nem a bestialitást, mint a rémuralom éveiben, hanem az alávalóságot, amelyet konszolidációnak nevezett.

Bármely ismert kortárs név, amely titkos ügynökök fedőneve lett - az erőszak, a zsarnokság allegóriájává válik. Márpedig - mint a Történeti Levéltár kutatóival napokban folytatott beszélgetéseimből kiderült -, korántsem a "Szilágyi Ákos" név volt az egyetlen ismert kortársi név, amelyből az önkény fedőnevet csinált. Több tucatra rúg azoknak a fedőneveknek a száma, amelyek közismert kortárs művészek - köztük nagy számban színészek - nevével azonosak.

A név, e sorsadta és sorsverte név viselője, egykori célszemély, akit a "Hatok"-nak nevezett "ellenséges csoportosulás" tagjaként megfigyeltek (erről neki papírja is van, csak nem lobogtatja), legfeljebb - és egészen halkan - egyet kérhet: ha a "Szilágyi Ákos" nevet Forró Tamás fedőneveként idézik és írják le valahol, akkor tegyék idézőjelbe, úgy, ahogy az ügynöki kartonokon rendesen és értelemszerűen minden egykori fedőnév szerepel.

Szilágyi Ákos

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.