Ajándékozzon rendszerfrissítést!

2011.12.23. 16:11
A pc-hez valamennyire értő ember az ünnepek alatt rengeteg év közbeni feladattól szabadulhat meg, ha a bejgli elpusztítása közben megjavítja a rokonok számítógépét, tévéjét, wifi routerét. Ezzel az éves jócselekedet és a karácsonyi ajándék is megúszható, és ha jó a gép, kevesebbszer kell majd jövőre rendszergazdást játszani. Egyszerűbb esetben megúszható a dolog néhány frissítés telepítésével, de aki kézzelfogható ajándékot akar adni, a hardvereket is felújítja.

Az IT cégek minden jó szándéka ellenére a felhasználók nagy része soha nem tölti le a javításokat. Emiatt könnyen lehet, hogy az ismerősünknél egy teljes évnyi hibajavítást kell feltelepítenünk, tehát érdemes már a bejglizés elején belevágni. Közben a többi szoftvert is frissíthetjük: jó alkalom lehet ez az Internet Explorer 6 lecserélésére, és a Firefoxban is ugorhatunk öt verziót – sokan még ma is a 3.x-as változatokat használják, ami nem frissíti magát újabbra.

Jó esetben van vírusirtó a gépen, de ha mégsem, és spórolni akarunk, akkor letölthetünk egy Microsoft Security Essentials csomagot. Nem a világ legjobb biztonsági szoftvere, de legalább ingyenes. Frissítsük a vírusadatbázist és futtassunk le egy teljes vizsgálatot. Én a családomban a Symantec Norton 360 három gépre telepíthető csomagját vezettem be, azóta egyszer sem kellett vírus miatt a gépeket adminisztrálni. (Na jó, az igazság az, hogy a gépek egy Linksys router tűzfala mögött is vannak, ami további védelmet ad.)

Megfontolandó az operációs rendszer cseréje is, ha a gépen még mindig Windows XP van. A Microsoft Windows 7-nek számos olyan funkciója van, ami kényelmesebbé teszi a számítógép használatát. Persze nem muszáj több tízezer forintos kiadásba verni magunkat, és áttéríthetjük a rokonunkat Linuxra is. Az Ubuntu sokkal modernebb az XP-nél, de azért óvatosan kell bánni vele – telepítés előtt meg kell nézni, hogy minden hardver és szoftver kompatibilis-e a Linuxszal. Bármelyik oprendszer mellett döntünk, fel kell mérni a számítógép erejét, mert nincs rosszabb egy lassulást okozó újításnál.

stockfresh 225498 to-be-fixed sizeM

Sajnos ma már nemcsak a számítógép karbantartásáról kell gondoskodnunk, mert az okostelefon, a médialejátszó, a wifi router és a tévé szoftvere is frissíthető. Az új frissítés általában növeli a készülék stabilitását, kijavítja a hibákat, vagy új funkciókat vezet be. A számítógép BIOS-áról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig az újabb verziók gyorsítani tudják a pc indulását, és lehetővé teszik újabb hardverek telepítését.

Kemény ajándék

Ha a szoftveres frissítéseket nem ajándéknak szánnánk, hanem csak extra figyelmességnek, a hardver bővítésével csodát érhetünk el, már ami a felhasználói élményt illeti. Persze jó nagy geeknek kell lenni ahhoz, hogy valaki legalább annyira örüljön egy pár szupergyors memóriának, mint egy pár fülbevalónak.

Ha súlyos elmaradások vannak, kezdjük a RAM bővítésével. Már a legegyszerűbb feladatnak számító böngészés is alaposan leterheli a gépet, ha abban nincs elegendő memória. Nem szabad találomra vásárolni, mert sokféle modul van, amelyek nem csereszabatosak. Ki kell deríteni, hogy a gép melyik generációt használja (DDR 2 vagy 3), milyen frekvencián működik (például lehet 667 MHz-es vagy 1033-as), és hogy asztali gépbe vagy laptopba való modulok passzolnak hozzá.

stockfresh 1330642 installing-new-ram-for-your-laptop sizeM

Vannak olyan gépek, amelybe akár 8 gigabájt RAM-ot is tehetünk, de akadnak olyanok is, amelyekbe csak 4-et. Azt is tudni kell, hogy csak a 64 bites operációs rendszerek kezelnek 4 vagy több gigabájt RAM-ot.

A processzor cseréjét jobb szakértőre bízni. Ez a pc agya, és bármilyen hiba esetén gajra vághatjuk a gépet. Ebben az esetben is igaz, hogy megfelelő típust kell választani, mert az alaplapokon legalább nyolcféle foglalat lehet, és többnyire csak az egyik gyártó processzorát kezelik – vagy az Intelt, vagy az AMD-t. A szakszerű cserénél figyelni kell a proci tüskéire, amelyek könnyen elhajolhatnak és le is törhetnek, ha erőszakkal próbáljuk a helyére nyomni a processzort. Az új, erősebb proci több hőt termel, tehát szükség lehet egy nagyobb hűtőbordára, és a bika gépbe nagyobb teljesítményű tápegység kell.

Boldog új háttértárat!

A merevlemez bővítése a legegyszerűbb, csak két kábelt kell bedugni. Mivel az adatainkat külső vincsire is menthetjük, a számítógépben lévő tárolónál nem feltétlenül a méretre kell gyúrni, hanem inkább a gyorsaságra. Kipróbáltam egy megfizethető árú Kingston V200 SSD-t, aminek a 64 gigabájtos változata 24 ezer forintba kerül. Ez nagyjából elegendő az operációs rendszernek. (A korábbi hdd-ből lehet második belső, vagy egy tokkal új külső vincseszter, tehát lesz hely az adatoknak.) Az SSD nem forgó lemezeken tárolja az adatokat, hanem mozdulatlan memóriacsipeken, és sokkal gyorsabb, mint a hagyományos HDD. Tesztemben, egy hároméves irodai gépen a Windows 7 betöltése 71 másodpercről 46-ra csökkent, és a többi program is fürgébb lett.

stockfresh 425080 computer-service sizeM

Aki nem akarja nagyon megbolygatni a gépét, egy kis optikai tuninggal fokozhatja a felhasználói élményt. Kezdheti mindjárt egy optikai érzékelős egérrel. A Microsoftnak például van egy gyönyörű, Arc nevű egere, ami az érintésérzékeny görgető használatakor úgy rezeg, mintha egy valódi kereket pörgetnénk. A hagyományosabb formák kedvelőinek inkább az Explorer Touch javasolt. Aki pedig egész nap lájkolgat, az a HP WiFi Touch Mouse X7000-et próbálja ki, ami a dedikált Facebook-gombjával pillanatok alatt megnyitja a közösségi portált.