Geekkarácsony, nagykarácsony

2011.12.23. 16:12
Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki rajong a számítógépes dolgokért, kütyükért, videojátékokért, a sci-fiért, a fantasyért, a képregényekért, és olyan hobbijai vannak, amikről ha elkezd beszélni, a harmadik mondatnál azon kapjuk magunkat, hogy csak a névelőket és a létigéket értjük. Csodabogár, kockafej, geek, bárhogy hívjuk, a karácsonyi ajándékvásárlással gondban leszünk. Azaz mostantól nem leszünk, mert az Index segít.

Geek az, aki önnek először eszébe jut, ha nem működik a számítógépe, és meg kellene nézetni valakivel. Geek az, akit általános iskolában azok cseszegetnek a halálba, akik húsz év múlva a kocsija szélvédőjét fogják lemosni a benzinkútnál. Geek az, aki olyan szinten komolyan veszi a hobbiját, ahogy azt egy nem-geek (lásd még: mugli, normális ember) elképzelni sem tudja. További definícióként nézzük meg a világ leggekebb foglalkozását űző (a World of Warcraft háttérsztoriját írja, egyben a játék főhősének szinkronhangja) Chris Metzen meghatározását:

Alapszabályok

Ha nem akarunk kínos pillanatokat a karácsonyfa alatt, és már 27-én a boltba visszavitt ajándékokat, ne adjunk olyasmit geek családtagjainknak, amiket a geekek nap mint nap használni szoktak. Fájó szívvel, de tiltólistára kell tennünk a magától értetődő ötleteket az okostelefontól a táblagépen át a játékkonzolig. Az alanyunknak ilyesmije már nyilván van, és ha netán épp le akarná cserélni, nulla az esélyünk eltalálni hogy milyenre. Az ajánlott metódus ehelyett: körülnézni egy direkt geekekre specializált ajándékboltban (a teljesség igénye nélkül: Thinkgeek, Red5, Geek cantina, Dealextreme, Geek Chic, X-Treme Geek, Gftg), kinézni a legnagyobb marhaságnak tűnő dolgot, aztán megnézni, hátha az Ebayen olcsóbban jutunk hozzá.

Ruha teszi az embert

A karácsony nem is igazi karácsony, ha a fa alatt legalább egy csomagban nincs sapka, sál vagy kötött pulóver. Ha ruhaneműt szeretnénk geeknek ajándékozni, könnyű dolgunk van: világszerte közismert egyenruhájuk, a vicces póló tetszőleges mennyiségben újrahasznosítható ajándékötlet. Viccespóló-boltból rengeteg van a neten, direkt geekekre fókuszálóból is jó néhány, csak annyi a dolgunk, hogy nagyjából kipuhatoljuk a célpont érdeklődési körét, és annak megfelelő pólókat válogatunk össze neki például a Threadlessről, a Bustedteesről, a Nerdyshirtsről, vagy a Tshirthellről.

A legmenőbbek mostanában az interaktív pólók, amikben mondjuk wifi-detektor van, vagy hangszóró beépített vicces hangeffektekkel, vagy a geek pároknak szánt darabon a videojátékok életerő-kijelzőjéhez hasonló szívecskék, amikből annál több világít, minél közelebb van egymáshoz a fiú és a lány póló.

polo

Megpróbálkozhatunk geek témájú kiegészítőkkel, esetleg ékszerekkel is, ezek többnyire valamilyen számítógép-alkatrészből készültek, vagy usb-port van rajtuk. Ebben a kategóriában könnyű mellélőni, haladóknak ajánljuk, akiknek a viccespóló-ajándékozás már bejött.

Optikai tuning

Bár alapszabályként lefektettük, hogy alapvető kütyüket nem veszünk, a tilalom nem vonatkozik az ezekhez százszámra kapható optikai tuningokra, okos és teljesen értelmetlen kiegészítőkre. Csodálatos találmány például a vécépapírtartóba épített iPod-dokkoló, vagy a minden érintőképernyős kütyühöz használható ujjlenyomatvédő kesztyű – utóbbi kezdő latexfetistiszta és/vagy bűnöző családtagjainknak is tökéletes ajándék lehet.

phf

Ha a jópofaság helyett inkább a használhatóságra mennénk rá, inkább a minőségi hangfallal felszerelt dokkoló, vagy a telefonra/táblagépre csatlakoztatható mini projektor irányába mozduljunk el, de a legtöbb webes kütyüboltban külön menüpontja van az okostelefonos kiegészítőknek, biztosan találunk valamit, ha mást nem, hát egy jópofa telefontokot.

Az igazi geeket koffein hajtja, így ezen a vonalon is nekiindulhatunk az ajándékvadászatnak. A kávéfogyasztás és a geekség közös metszetében például feltűnik ezerféle koffeinmolekula-mintás póló, benevezhetünk egy jópofa kávés bögrére, szerepjátékos energiaitalra, vagy az Erő sötét oldalára csábító Darth Vader-es pörkölt kávéra, egy vérbeli geek jobban fogja értékelni, mintha a világ legegzotikusabb és legdrágább kávéját kapná.

Kütyümennyország

Persze egy igazi geeknek az igazi ajándék mindeképpen valamilyen kütyü. Lehetőleg árammal menjen, legyen távirányítható, legyen benne lézer, elsőre ne legyen egyértelmű, mi az, legyen kreatív és meghökkentő. Ha ezekből az ajándékunk legalább kettőt teljesít, nyugodt szívvel odatehetjük a fa alá. A geek webshopok végtelen mennyiségű pénz elköltésére alkalmas arzenált vonultatnak fel ebben a kategóriában, most inkább csak kategóriákat, ajánlunk, mint konkrét termékeket.

raketa

RC toys – ez a távirányítós cuccok gyűjtőneve (RC, mint remote control), itt a gyerekeknek való kisautók helyett komolyabb dolgokra tessék gondolni: mini helikopter, hajó, vagy a nitro címszó alatt keresendő, igazi benzinmotorral hajtott bigfoot modellek. Érdemes megfuttatni az USB keresőszót is az online boltokban, aztán csodálkozni, hogy nemcsak pendrive-okat kapunk eredményül. Hanem például usb-re köthető mini monitort, hűtőt, lámpát, rakétavetőt, kamerát, akármit. Meg persze vicces pendrive-okat is, mert azok sose mennek ki a divatból.

Remek találatokat kapunk a „laser” és a „security” keresésekre is a nagyobb geekshopokban, a kamerás napszemüvegtől a bankrablós filmekben rendszeresen látható lézeres mozgásérzékelőkig.

Végül, ha igazán biztosra akarunk menni, kémleljük ki, milyen film (tévésorozat, könyv, képregény, videojáték, satöbbi) az ajándékozásra kiszemelt geek célpontunk rajongásának aktuális tárgya, és szerezzünk be belőle valami egészen egyedi, gyűjtőknek szánt, Magyarországon nem kapható, vagy bármilyen szempontból különleges verziót. Egy életre a lekötelezettünké tehetünk egy fantasy-rajongót az eredeti nyelvű, díszdobozos Trónok harca gyűjteménnyel, vagy egy szerepjáték-fanatikus játékost a Skyrim korlátozott példányszámú, extra ajándékokkal teletömött gyűjtői kiadásával.

És mivel a geekeknek közismerten remek a humorérzékük, akár meg is tréfálhatjuk őket az ajándék mellé: