Hermina
15 °C
27 °C

Karácsonyi díszkivilágítás miatt lőnék Dél-Koreát

2011.12.11. 10:37

Észak-Korea arra figyelmeztette vasárnap déli szomszédját, hogy beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha karácsonyi díszkivilágítással lát el egy hatalmas kilátótornyot a két ország határa mentén.

A Phenjan szócsövéül szolgáló internetes oldalon vasárnap megjelent közlemény szerint Dél-Korea részéről ez a lélektani hadviselés fokozását szolgálná. Dél-Koreában 2003-ig évente feldíszítettek egy dombtetőn, a közös határ nyugati részén álló óriási kilátótornyot: lámpafüzérekből karácsonyfára emlékeztető kúpalakot kölcsönöztek neki, a tetején keresztet helyeztek el. A 2003-as megbékélési egyezmény azonban megtiltotta a határtérségben a propagandatevékenységet, ezért a dél-koreai hatóságok tartózkodtak a torony feldíszítésétől.

Tavaly azonban újra díszkivilágítást kapott az építmény, miután az észak-koreai tüzérség lövetett egy határ menti dél-koreai szigetet, és kioltotta két polgári lakos, illetve két haditengerész életét. Phenjan többször is azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi a fényárban úszó, messzire ellátszó tornyot, amely szerinte a lélektani hadviselés eszközéül szolgál Dél-Korea számára.