A légvédelem követi a Mikulást

Index, MTI
2012.12.25. 01:39
1955-ben egy újság összekeverte a Mikulás és az amerikai és kanadai légvédelemért felelős NORAD telefonszámát. A légvédelem belement a játékba, azóta minden évben követik a repülő szarvast, idén várhatóan több mint százezer gyerek telefonhívására is válaszolnak.

Izzottak a telefonvonalak a Colorado állambeli Peterson légitámaszponton, ahol a hagyományokhoz híven az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) önkéntesei idén is nyomon követik a Mikulást, aki az angolszász szokások szerint karácsonykor az ajándékokat hozza a gyerekeknek. A Facebookon 1,2 millióan, a Twitteren több mint százezren követik a NORAD karácsonyi projektjét.

A légtérvédelmi parancsnokság 1955 óta tájékoztatja a gyerekeket a Mikulással kapcsolatos kérdésekről. A hagyomány egy félreértésnek köszönhető: 1955-ben a Colorado Springs című újság arra buzdította a gyerekeket, hívják forródróton a Mikulást, azonban téves számot adtak meg. Így végül több tucatnyi gyerek a NORAD elődjének számító intézményt tárcsázta.

A szolgálatban lévő tisztek belementek a játékba és információkkal szolgáltak a kicsiknek arról, épp merre jár a Mikulás. Most már hagyomány a közös amerikai-kanadai hatóságnál, hogy figyelemmel kísérik a Mikulás útját.

Tavaly rekordot jelentő 107 ezer hívás érkezett az önkéntesekhez, idén minden bizonnyal újabb rekordról számolhatnak be a program képviselői, mert a forródrót megnyitása utáni első órákban már több mint 24 ezer gyerek telefonált.

A NORAD információi szerint a Mikulás közép-európai idő szerint hétfő este Pakisztán környékén járt, és haladt nyugat felé, addigra már kétmillió ajándékot osztva ki.

A leggyakoribb kérdések között van a Mikulás korára kérdez rá. A NORAD válasza erre az, hogy nem tudni biztosan, de legalább 16 évszázados. Az önkénteseket arról is előszeretettel faggatják a gyerekek, hogy miként tudnak repülni a rénszarvasok, illetve hány manója van a Mikulásnak.

Fontos kérdés, hogy hoz-e az Mikulás ajándékot a kutyáknak. Vannak szomorúbb kérdések is, egy kisfiú például azt firtatta, hogy mikor visz a Mikulás ajándékot a mennybe - kiderült ugyanis, hogy a gyerek lánytestvére meghalt az idén. "Azt hiszem, a télapó oda ment először" - válaszolta a hívást kezelő önkéntes. Emellett sokan azt akarták tudni, hogy ha a szüleik elváltak, akkor a Mikulás tudni fogja-e, hogy éppen kinél is karácsonyoznak, természetesen őket az önkéntesek megnyugtatták, hogy a Mikulásnak nagyon jó hírszerzési információk állnak a rendelkezésére.

A legtöbben mégis azt szeretnék megtudni, hogy akkor most a jó, vagy a rossz gyerekek listájára kerültek-e fel, de az önkéntesek minden esetben azt válaszolják, hogy a kérdéses listák szigorúan titkosak, csak a Mikulás és közvetlen munkatársai tudnának válaszolni.

Karácsony három napja alatt egyébiránt 1200 önkéntes, főleg a légíerőnél szolgálatban álló tisztek dolgoznak a parancsnokságon váltásokban, hogy a gyerekek rendelkezésére álljanak.