Karácsonyi árverés a BÁV-nál

2012.12.01. 09:44

Kétnapos ezüst- és ékszeraukciót tart december 11-12-én a BÁV. Az árverés első napján 257 óra és ékszer, a másodikon 233 darab ezüst használati és dísztárgy kerül kalapács alá. A BÁV közleménye szerint az árverési tételek válogatásánál alapvető szempont volt a karácsonyi ajándékozás, ezért a nívós kínálatban a milliós nagyságrendű tárgyak kisebb számban szerepelnek.

Az ékszerek közül majdnem mindegyik, még az alacsonyabb kikiáltási árról indulók is gyémánttal vagy briliánssal díszítettek. Nagyon sok briliáns fülbevaló, gyűrű, melltű szerepel az aukción, ezek kikiáltási ára 100-300 000 forint között van. A kifejezetten luxus darabokat keresők sem fognak csalódni, licitálhatnak Chopard és Cartier karórákért, Piaget gyűrűkért, modern, nagy értékű brillekkel díszített remekekért, náluk a kikiáltási árak már egymillió forint felettiek.

Az órakollekció minden tétele érdekes, a régi és új, acél- és aranytokos darabok egyaránt olyan neves márkák közül kerültek ki, mint a Breitling, Omega, Rolex, Longines, IWC, Jaeger-Le Coultre stb. A zsebórák közül kiemelkedik egy Glashütte, a német óragyártás nevezetes alkotása, amely nagyon ritka az árverések anyagában, olvasható a BÁV közleményében.

A 233 darabos ezüstkínálatban cukordobozok, asztali fűszertartók, gyümölcskínálók mellett esztétikai élményt is nyújtó kávés és teás készletek, likőrös és boroskancsók várnak új gazdára. Az árverés a nemzetközi ötvösművészet széles skáláját vonultatja fel: a már megszokott hazai és bécsi mesterek remekei mellett az antik ezüstválaszték bővelkedik különleges orosz, angol, spanyol ezüsttárgyakban, közölte a cég.

Kalapács alá került a Pedro Durán spanyol királyi beszállító nevével jelzett, 6 darabos neorokokó kiöntő-garnitúra is. A BÁV szerint megkülönböztetett figyelmet érdemel az a bécsi historizáló boroskupa is, amely szájperemén és talpán lévő jelzés szerint 1859-ben készült Bécsben.