Kellemes klisés karácsonyt!

2012.12.24. 18:18
Nincs karácsony Reszkessetek betörők és Igazából szerelem nélkül, tartja a kereskedelmi televíziózás egyik ökölszabálya, és tényleg, előbbit az RTL Klub december 24-én és 25-én is elsüti, utóbbit pedig egyenesen három adón (Viasat3, RTL II, Tv2) összesen ötször lehet december 24-én és 25-én megnézni. Ez csak a jéghegy csúcsa, a magyar tévék az ünnep három napja alatt vagy az azt megelőző és követő napokban legalább 200 karácsonyi témájú filmet és műsort mutatnak be vagy ismételnek harmincadjára, nem lehet azon különösebben csodálkozni, ha valaki a hatvanadik után belevágja a kávédarálót a frissen beüzemelt lapostévébe.

A filmkínálat nagy többségében hollywoodi, és a romantikus vagy családi vígjáték kategóriából kerül ki. Jó, hogy a karácsonyi horror- vagy fekete komédia műfaja egyelőre még olyan messze van a maistreamtől, mint az örök télapó Tim Allen a komolyabb filmszerepektől, bár képviselőjük azért akad pár (horrorban a Silent Night, Deadly Night vagy a Black Christmas, fekete komédiában a Bad Santa). A fő vonal továbbra is a szeretetáradat és a vicceskedés, és ez így is marad, míg a maják egyik jóslata be nem jön. Összeszedtük azokat a kliséket, amikkel ezek a filmek operálnak, amik nélkül nincs karácsonyi sikerfilm, és amiket őszintén szólva már nagyon ununk. A lista nem a csömörfaktor szerinti sorrendet tükrözi.

1. Minden karácsonyi filmbe kell egy munkamániás szülő, aki elfelejti a gyerek ajándékát, vagy azt, hogy a felesége nem a Victoria's Secret fehérneműkatalógus "hogyan öltözzünk feslett ribancnak otthon" szekciójából szeretett volna valamit a fa alatt látni. Másfél órával később, de csak azt követően, hogy a fater leküzd mindenféle akadályt, és megtanulja értékelni a karácsonyt és a szeretet ünnepét, a gyerek boldogan rakosgatja össze a Transformers-babát, a feleség megnyugszik a rénszarvasmintás pulóver láttán, hősünk pedig örökbe fogad egy őzgidát.

Közben a háttérben a Télapó-jelmezes Tim Allen jár idétlen, de aranyos táncot, a vállán két csicsergő kismadár.

2. Télapó eltöri a lábát, esetleg kirúgják a munkahelyéről, legvégső esetben elrabolják, vagy csak berúgott és nem talál vissza a házába, ahol már várják a krampuszok, meg egy ajándékkal megpakolt szán, amit természetesen beszélő rénszarvasok húznak. A végére minden ajándék eljut a címzetthez, még az is, amit a kis Johnny a 90 perces játékidő első perce óta nagyon vár, és a vége előtt három perccel már le is mind róla, hiszen mindig akad egy ember, aki szépen beszáll a Télapó helyére, és megoldja a problémát. A kis Johnny apja az, persze hogy.

Közben a háttérben a Télapó-jelmezes Tim Allen robog el egy szánon, amiről majdnem leesik, de az egyik krampusz a szakállánál fogva visszahúzza.

3. A főgonosz azért olyan keserű végig, és teszi tönkre mindenki karácsonyát, mert gyerekkorában nagyon szeretett volna egy Jimmy fia Krisztián CD-t, de nem kapott. Az évek során felgyülemlett frusztráció aztán csak most, 34 évvel később tör ki belőle, és kezd el a családi vacsora alatt arról mesélni, miket csinált Mary néni a plébánossal a tavalyi betlehemezés alatt, amikor a kultúrház előtt felállított jászolban már elaludt az utolsó mécses is. A végén a fa alatt már csak egy ajándék van, egy CD, Küzdelmem a hangokkal címmel, és mindenkinek párás lesz a szeme, Icáról pedig kiderül, hogy leszbikus.

Közben a háttérben a Télapó-jelmezes Tim Allen kisgyerekekkel hógolyózik, és a Csendes éjt énekli Rudolf, a beszélő rénszarvas kíséretében.

4. A nagymenő brókernek haza kell utaznia karácsonykor vidékre, mert az anyja beteg, és ez az utolsó kívánsága. A nagyvárosban közben beüt a krach, a japán tőzsde szarik karácsonyra, és ha hősünk nem tudja elküldeni a Nagyon Fontos Jelentést, elveszítheti az állását és a neccharisnyás titkárnőt, akiről mi már tudjuk az első percben, hogy soha a büdös életben nem fog egy szimpla kőművest térdelve szeretni. Vidéken nincs térerő (havazik) és a helyi internetszolgáltató is nagyon fapados, a Nagyon Fontos Jelentést csak 99 százalékban sikerül elküldeni, a kinyomtatott példányt pedig megeszi a kutya. Közben anyuka egyre rosszabbul lesz, az utakon Godzilla hat méteres hótorlaszt emel, a japánok pedig lerohanják Manhattant. A végére a mama jobban lesz, a szomszéd mezőgazdászról kiderül hogy japán bróker, és felvásárolja a főhős cégét, akit megtesz elnök-vezérigazgatónak, a neccharisnyás démont pedig megvetően lehugyozza egy kóbor kutya.

Közben a háttérben a Télapó-jelmezes Tim Allen a háztetőkön egyensúlyozva igyekszik az angyalkás díszekkel súlyosbított égőfüzért ízlésesen elhelyezni, ebben segítségére van a tolószékes Jimmy, aki egy drámai pillanatban kizuhan a hóba, de felkel, mert a hidegtől ismét tud járni.

5. A nagy családi összeboruláson a fenti klisék mindegyike előjön, de csatlakozik hozzájuk a jókat beszóló nagymama, aki mindent tud a szexről, és a tinédzserkorú Heatherről menten megmondja, mit tett a pajtában a szomszéd gyerekkel. Előkerül a magát gazdagnak mutató, de koldusbotra jutott nagybácsi, aki azt hiszi, senki nem sejti, mekkora szarban van, de a fa alatt sok nullás csekkek várják, hogy a szeretetotthont tovább működtethesse. Kell a filmbe legalább egy fekete karakter, aki vicceseket mond és táncol, miközben a fehér középosztálybeli család elnéző mosollyal adja át neki a karácsonyi pulyka maradékát. És persze kötelező tartozék még egy huncut kiskölyök, aki először leborítja a karácsonyfát és összetöri a csúcsdíszt, amit még Abraham Lincoln hagyott a családra, de a szomszéd (magányos!) bácsi segítségével 24-én estére felkutatja annak párját, ami a gettóban lakó néger család legféltettebb kincse, és amit a szeretet jegyében vinnyogó hegedűszó mellett kap meg a fehér család, de úgy, hogy bekönnyezzünk.

Közben háttérben a Télapó-jelmezes Tim Allen elégedetten csettint, és megy a kasszához az újabb rendes év égi bónuszért.