A CIA-s kém megmondja, mit kér a gyerek karácsonyra

2013.12.12. 17:39

Nem tudja, mi lenne a tökéletes ajándék a gyerekeinek karácsonyra? A CIA egyik volt vezetőjének tanácsaival és egy kis professzionális kémkedéssel könnyedén kiderítheti, mire vágynak leginkább a gyerekek, írja a Washington Post.

Jonna Mendez 27 éven át dolgozott az amerikai hírszerzésnek, nyugdíjazása után pedig a Target nevű áruházlánc „ajándékkémjeként" szülőknek ad tanácsokat, hogy milyen módszerrel deríthetik ki a gyerekeik vágyait, ha a kicsik csak a Mikulással/Jézuskával hajlandóak megosztani a titkos kívánságlistáikat, vagy egyáltalán nem mondanak semmit arról, mit kérnek karácsonyra. Mendeznek arra is van tippje, hova érdemes elrejteni az ajándékokat, hogy a gyerekek tuti ne találják meg.

„A fiam soha nem adta oda nekem a kívánságlistáját. Azt mondta, ez csak rá és a Mikulásra tartozik, és nekem semmi közöm hozzá" – mesélte Mendez, aki ezért egyszerűbb CIA-s trükkökkel nyomozta ki, mi van azon a bizonyos listán.

Bevett módszere volt például, hogy azt mondta a fiának, ha láthatatlan tintával – például citromlével vagy tejjel – ír levelet a Mikulásnak, akkor csak ő tudja majd elolvasni, aztán persze egy hajszárítóval jól felmelegítette a lapot, és így már látszódtak a betűk, és kiderült a titok. „A CIA is használ egyébként láthatatlan tintát. Persze az nem tejből vagy citromléből van" – mondta Mendez.

Egy másik jó módszer, ha az ember beszél olyanokkal, akik sok időt töltenek a gyerekkel – óvó néni, tanító néni, edző, bébiszitter –, és ezért esetleg hallanak olyat is, amit a szülők nem. A bébiszittert akár arra is megkérhetjük, hogy amikor a gyerekekre vigyáz, akkor rajzoltassa le velük, milyen lesz idén a karácsony, mert a rajzon nagy eséllyel szerepelni fognak a kívánságok is.

Ha pedig már megvan az ajándék, a legjobb, ha házon kívül rejtjük el, például a szomszédnál. De választhatjuk az álcázást is: ha barna papírba csomagoljuk az ajándékokat, és rájuk írunk egy postacímet vagy az apukájuk nevét, a gyerekek soha nem fogják kitalálni, hogy az az ő ajándékuk.

Mendez több pozícióban is dolgozott a CIA-nél az ott töltött évek alatt, de specialitása a titkos fényképezőgépek fejlesztése volt. Férje szintén a hírszerzésnek dolgozott, ő az az Antonio Mendez, akit Ben Affleck alakít az Argo című politikai thrillerben.