Hermina
15 °C
27 °C

Így ajándékozna a lottónyertes nörd

2013.12.20. 11:08
Tegyük fel, hogy a családban van egy hozzánk hasonlóan virtigli geek rokon, aki Star Trek-pizsamában alszik, Hobbit-papucsban járkál a hideg járólapon és Batman vicsorog a hátizsákjáról. Azt is tételezzük fel, hogy a rokon, legyen mondjuk Benő, betöltötte a 18. életévét, de nem mutatja egyértelmű jelét annak, hogy ki akarna nőni mániáiból. Ilyenkor nincs mit tenni, karácsonyra csak olyan dolgot szabad neki adni, ami geek/nerd vonalon mozog, de elég különleges ahhoz, hogy tutira ne legyen neki belőle egy. Ja, és azt mondtuk már, hogy december elején megnyertük a lottóötöst? Mert ezekhez az ötletekhez az kell.

Benőnek mindene megvan, amit csak a maximum 200 dolláros, azaz 50 000 forintos álomhatáron belül megvásárolhatott magának, legféltettebb kincse például egy hatalmas Alien-fej, amiben a filmsorozat bluray-lemezeit tárolja, és amikor kedve támad valamelyik filmet megnézni, csak meghúzza a rovarszerű idegen lény szájából kilógó fogsort, és máris felpattan a fej.

Screen Shot 2013-12-10 at 15.25.33.png

Ez így magában elég kevés persze, és nem menti a plüss arctámadó sem, de szerencsére az ember egy egymilliárd forintos nyereménnyel könnyen viccel, így simán találtunk neki egy életnagyságú Alien-figurát, sőt igazság szerint többet is, az eBay tele van ezekkel a nyomorultakkal. Van olyan, ami 9000 dollárba kerül, és még 1600 dollár postaköltséget is rátesznek, azaz 10 600 dollárról indulunk, amire jön még a vám meg az áfa – akárhogy számoljuk, három millió forint alatt nem áll meg. Persze a nyertes szelvénnyel a zsebünkben ezek csak nevetünk, és leadjuk a rendelést.

Az ülőpózba merevedett, rovaszerű idegen lényből van egy álló modell is egyébként, és nem is olyan vészesen drága, 7000 dollárért szinte ajándék. A szállítási és vámköltség itt bejátszik persze, de kétmillióból megáll a szobor, amivel egy életre el lehet ijeszteni Jehova összes udvarias tanúját és a NAV-alkalmazottakat. Ha igazi olcsójánosok akarunk lenni, és a nyereményből csak annyit elkölteni, amennyit nagyon muszáj, megvehetjük ezt az eléggé lehasznált Alient is, amit kicsit megviselt az idő vasfoga, de lehet pont ettől tűnik olyan rohadt hitelesnek. Az ára rongyos 1000 dollár (plusz a sallangok), aki ennyit nem szán Benőre, azaz nincs kb 600 000 forintja a kedvenc unokaöccsére, az legyen örökre vendég-műsorvezető a Vundersőn és Zuperszexiben.

Benő, ha valamit, akkor a BKV-t kurvára unja már, kedvenc szuperhősének, Batmannek meg eleve olyan pöpec járgányai vannak, hogy ihaj, szóval ezen a téren is lehetne javítani az életminőségén. A nyár itthon rohadt meleg mostanában, így nem felesleges rongyrázás egy nyitott autó megvétele, mondjuk egy 1966-os Batmobile-é, amit a Hammacher Schlemmer cég gyárt lelkesen, és nemcsak hogy pont úgy néz ki, mint az Adam West-tévésorozatban látott autó, hanem megy is mint a veszedelem, hiszen egy sztenderd Lincoln vázra épített, 430 lóerős motorral bíró kocsiról van szó. A műszerfalon villogó Batphone ráadásul szériatartozék, az autó pedig egy nagy puncimágnes. 200 000 dollárért el lehet hozni, szállítás, vám, és itt is van 66 millióból.

12197 1000x1000

A téli hónapokra is gondoljunk, ha már a BKV nem teszi, és vegyünk egy olyan autót Benőnek, amiben nem fagy ki a feneke, mint a kilences buszon. Batmannél maradva, a Christopher Nolan-féle Sötét lovagnak van egy Tumbler nevű kocsija, ami sokkal határozottabban sugallja a keménycsávóságot, mint a klasszikus jármű, de annyival többe is kerül, már ha az építője eladja egyáltalán (eladja). Egy forrás szerint 1 160 000 dollárért vihető, ami a végére azért csak felkúszik 350 millióra akárhogy is számoljuk, szóval Benőke ezt nem fogja megkapni, ha belegebed, akkor sem.

Screen Shot 2013-12-10 at 16.28.35.png

Inkább akkor ne közlekedjen, hanem üljön otthon, mondjuk ezen az életnagyságú Vastrónon, ami 160 kilónyi műgyantából készült, és egy szimpla lakótelepi nappaliba be sem nagyon fér (220 centi magas, 168 széles és 155 mély) meg elég hülyén mutatna az alpesi tájat ábrázoló, teljes falas tapéta és a koloniál szekrénysor mellett. A gyártó HBO 30 000 dollárt kér el érte, 2500 dollárért házhoz is szállítja, fehér kesztyűs hordárokkal, már csak ezért is megérné rendelni belőle. Összköltség kb. 8,3 millió forint (nő nem jár hozzá).

Jó, van egy trón, amiben elég kényelmesen elhelyezkedett a rokon (a mi pénzünkön), de mi van, ha inna egy sört? Ki fog kimenni a konyhába? Hát a NAO H25 Next Gen nevű francia robot, amit ugyan oktatási célokra ajánlanak, hiszen teljesen felprogramozható, de ha fel tudja írni a táblára a Trónok harca összest gyöngybetűkkel, akkor egy sört is hozhat. 16 000 dollár + áfa és szállítási költség, azaz úgy 4,6 millió forint az ára. Egy robot nem robot, tartja a sci-fi rajongók egyik közmondása, be kell hozzá szerezni egy másikat is, hogy ne unatkozzon. Sajnos amit kinéztünk, egyelőre nem kapható, de van az a pénz, amennyiért igen: egy életnagyságú, fémből összepakolt, gyönyörűre esztergált Cylonról beszélünk, a Battlestar Galacticából. 8000 dollárért vesztegetik, 2,5 millióból társat is kaphat az intelligens robotmuksó.

Ha már megvan a sör, és elhelyezkedtünk a műgyantából faragott Vastrónon, kéne valami, amivel elfoglaljuk magunkat, de stílszerűen. Az egyértelmű ugye, hogy egy úr a pokolban is úr, így Benő otthon is úgy öltözködik, ahogy szokott (Star Trek- vagy Batman-kezeslábas, utóbbival együtt maszk, legrosszabb esetben Jedi fürdőköpeny) viszont mostantól nekünk köszönhetően a fülére feltehet majd egy olyan protézist, amilyet Leonard Nimoy, az eredeti Spock is hordott a Star Trekben. Az ára 22 000 dollár, azaz ötmillióból meg kehet úszni. Az olvasáshoz egy klasszikust javallunk, A Gyűrűk Ura trilógiát, amit csak az író Tolkien halála után kezdtek egy nagy kötetben árulni. A három részes, első kiadásból származó regényfolyam 50 000 dolláros árával még a legelszántabb rajongókat is eltántoríthatja, de ha a rokonról van szó, nekünk semmi nem drága, és kiperkáljuk azt a szaros 11 milliót.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy amint elolvad a hó, az ember a kertben sokkal szívesebben ücsörög, mint odabent, és ugyan a Vastrónt ki lehet hurcolni, de jobb, ha nem kell mozgatni a behemótot. Elég nekünk egy kerti szék, onnan is lehet gyönyörködni a kerti törpék helyett beszerzett Dalekekben (3495 dollár darabja!) és az egész kert, de inkább az utca legszebb ajándékában, az életnagyságú Csillagkapuban. Nem olcsó mulatság ez sem, 100 000 dollárért kapjuk csak meg, ami testvérek között is megvan vagy 25 millió forint, ha mindent hozzászámolunk, ráadásul féregjáratot sem nagyon nyit valami távoli galaxisba.

Nem egyszerű a gazdag rokon dolga karácsonykor, de ha a családban van ilyen, érdemes elereszteni egy hasonló kívánságlistát.