Ilyen a karácsony Amerika Fehér Házában

2013.12.05. 20:09
A washingtoni Fehér Ház 2012-es karácsonyi képeiről a fekete kutyára emlékszünk a leginkább, amelynek fehér mellkasa és elöl fehér tappancsai vannak. Az idei karácsony dicsfényét viszont ellopja tőle kishúga, a koromfekete Sunny, írja a Yahoo.

Michelle Obama idén először az amerikai katonák családjait fogadta a feldíszített Fehér Házban. A családok és a First Lady éppen az ebédlőben készítettek sütidíszeket, szalvétavirágokat, és mini koszorúkat szárított gyümölcsökből, amikor Sunny is odapofátlankodott. A kétéves Ashtyn Gardner viszont a heves kutyus miatt elveszítette egyensúlyát és a földre zuhant.

Pedig a kutyáknak idén életnagyságú szobrot is állított a házat feldíszítő csapat. A portugál vízikutyákat fekete szaténszalagokkal ábrázolták, és ők lesznek az elsők, akikkel a decemberben arra járó mintegy hetvenezer turista találkozni fog. A díszkutyák egyébként csóválják a farkukat és egyikük pacsit is ad. 

De a házikedvencek alakja a kisebb díszeken, például a mézeskalácsok és a csokoládék között is feltűnik. A Fehér Ház mézeskalácsból készült mása körül is ott vannak, rögtön az élethű szökőkutak mellett. Ez az ehető kis makett egyébként egy szintén ehető, 1200 springerle-ből, vagyis tradicionális német sütiből álló életnagyságú kandallón áll.

A Fehér Ház idei karácsonyi dísze

Woodrow Wilsonra, az USA 28., Nobel Békedíjjal is kitüntetett elnökére emlékezik. Az ornamentika középpontjában egy szilfa áll, amelyet Wilson 1913. december 18-án ültetett a Fehér Ház kertjében. A havas jelenetet 24 karátos aranyból készült olajfaágak, szilfa és magyallevelek, valamint békegalambok veszik körül. Kevesebb, mint 19 dollárért, azaz valamivel több mint négyezer forintért rendelhető.

 A fő attrakció mégis a Fehér Ház karácsonyfája, egy több mint hat méter magas douglas fenyő, amelyet idén a pennsylvaniai Lehingtonból hoztak, és az ovális Kék Teremben állítottak fel. 2013-ban a fát hazatérő katonák és boldog családjaik fényképei díszítik. Michelle Obama idén, az épület díszítését bemutató rendezvényen is mindenkit arra kért, hogy a karácsonyi időszakban gondoljon az egyenruhásokra, illetve arra az áldozatra, amit ők és családjaik az ünnepek alatt az USA-ért hoznak.

Ennek ellenére az aktuális ünnepi szezon témája nem a katonaság vagy a hivatal, hanem az amerikai hagyományok mögött álló személyes történetek. „Az a célunk, hogy minden szoba és minden fa elmeséljen egy történetet arról, hogy kik vagyunk és hogyan tartjuk ünnepeinket”, mondta Mrs. Obama. A látogatók összesen 24 ilyen feldíszített fenyőt láthatnak, ezeket 83, az Egyesült Államok különböző részeiből érkezett önkéntes díszített fel. 

De a házban lesz egy 25. fenyőfa is, az Obama családé, amelyet a második emeleti rezidencián, szűk körben állnak majd körül. A két Obamalány, Malia és Sasha kérésére idén ők dekorálják majd ki, anyjuk pedig azt ígérte, forró csokival és karácsonyi zenével drukkol közben.