Milyen mobilt vegyünk karácsonyra?

2013.12.18. 11:56
A mobiltelefon ideális karácsonyi ajándék: drága, praktikus használati tárgy, mindenki használja, és mindenki szívesen lecserélné az, amit éppen használ. Csak éppen választani nehéz a hatalmas kínálatból.

Milyen mobilt vegyünk ajándékba? – ennél nehezebb kérdést aligha lehetne feltenni, mert viszonylag drága ajándékról van szó, ráadásul a mobil az egyik legszemélyesebb tárgy, és emiatt könnyű mellényúlni. Nyilván van  elképzelésünk arról, hogy az ajándékozottnak mi kell, de azért érdemes kipuhatolni, mit vár az illető egy telefontól. Még a végén kiderül valami szörnyű titok, hogy anyu mindig is játszani akart, mert a Marika is állandóan a Candy Crusht tolja a kávészünetben, vagy hogy a nagyfater a benne rejlő Robert Capát akarja szabadjára engedni egy kompakt fényképezős telefonnal.

Először is, nem mindegy, mekkora

Ahogy a tabletajánló cikkünkben is tettük, kezdjük rögtön a mérettel. Két képletünk van erre: 

  1. Minél nagyobb az okostelefon kijelzője, annál több energiára van szüksége
  2. Minél nagyobb egy kijelző, annál nagyobb akku fér el mögötte

Az 5-6 hüvelykes mobilok nyomtatott áramkörei nem igényelnek sokkal nagyobb helyet, mint az átlagos méretű mobiloké, ezért a kijelző mögött a gyártó óriási akkukat tud elhelyezni. Ennek köszönhetően a phablet néven is ismert péklapát-mobilok közt olyanok is akadnak, amelyek lazán kibírnak 2 napot egyhuzamban, egy töltéssel. Van egy mérettartomány, valahol 4 hüvelykes képátló környékén, ahol még pont nem elég nagy az akku, ezért biztosan naponta lemerül a készülék, a töltőt érdemes magunknál tartani. Bár a legnagyobb mérettartományban még csak drága csúcskészülékek vannak, idén a megfizethető árkategóriában is megjelent néhány XL-es modell.

Érvek a nagyobb mobilok mellett és ellenük

  • Kényelmesebb rajtuk olvasni, játszani. Ez idősebbeknél is fontos lehet, és nyilván az üzleti felhasználók is örülnek, ha átlátják az Excelben a táblázatokat és grafikonokat.
  • Helyettesíthetik a tabletet. A 6 hüvelykes phabletek nincsenek olyan messze a 7 hüvelykes tabletektől, ráadásul a SIM-kártya miatt biztosan lesz bennük mobilnet.
  • Nagyobb a virtuális billentyűzet, pontosabban tudunk jegyzetelni.

De:

  • Nehezebb zsebre vágni
  • Egy kézzel csak a kijelző felét érjük el. Kellemetlen, ha a buszon csak a következő buszmegállóban tudjuk megnyomni a felül lévő gombot, mert másik kezünkkel kapaszkodunk
  • Feltűnőbb, hogy már megint a telefonunkat baszkuráljuk.

Érvek a kisebb mobilok mellett és ellenük

  • Egykezes használat, jól megfogható
  • Cuki
  • Könnyen zsebre vágható

Viszont: 

  • Simán eltűnik egy női táska mélyén a többi kacat között
  • Általában szerényebb képességű

Eléggé vegyes a kijelzők felbontása, az idei kínálatban találunk olyan mobilt, amelynél 4,7 hüvelykes mérethez csak 480x800 pixel jár (Nokia Lumia 625), a csúcskategóriában ugyanekkora mérethez 1080x1920 pixeles kijelzőt kapunk (HTC One). Magasabb felbontásnál több részlet jelenik meg, a kisebb méretű betűk is élesebbek, jól olvashatók. Arra is figyelni kell a magas felbontásnál, hogy a készülékben jó processzor és sok memória legyen, mert a folyamatos HD megjelenítéshez erős hardver kell. Különösen akkor, ha játszunk vagy filmet nézünk a mobilon.

Teljesítményben óriási különbségek vannak, és nem elég azt nézni, hogy egy okostelefon processzora hány magos. A mérésekre szakosodott PassMark toplistáján látható (itt elérhető), még a csúcskategóriában is 30-40 százalékos eltérés van két idén bemutatott mobil között. Alkalmankénti zenelejátszáshoz, fotózáshoz, böngészéshez és facebookozáshoz azonban kevésbé számítanak ezek az eltérések, aki odafigyelve, a nem használt programokat manuálisan leállítva használja a mobilt, annak bőven elegendő a kétmagos processzor vagy az alacsonyabb órajelű négymagos.

Tartalmakat tárol a gigabáj tok

A beépített tárhely méreténél több tényezőt vegyünk figyelembe. Ha jó a telefon kamerája, nagyobb méretű képeket és videókat fog készíteni. A profibb játékok több száz megások, esetenként akár több gigabájtosak is lehetnek, az egyszerűbb programok mérete 5-200 megabájt közötti. Érdemes előre gondolni arra, hogy a levelező, böngésző és más appok is létrehoznak offline gyorstárakat, hogy gyorsabban vagy akár internet nélkül is betöltődjenek a tartalmak; ez főleg akkor hasznos, ha nem akarunk drága mobilnetes csomagot fizetni, és főleg wifin netezünk. Ha nem túl nagy a beépített tárhely, mindenképpen sd-kártyával bővíthető mobilt válasszunk, mert pár hónap használat után megtelhet néhány gigabájt.

Sokan nem veszik figyelembe, hogy a felhasználói élményt az internetelérés sebessége is befolyásolja. Hiába lenne mindenre elegendő az olcsóbb telefon által kínált 7,2 megabites kapcsolat, ezek a gyengébb adapterek a valóságban sokkal kisebb sebességet biztosítanak. Döcöghet tőle a Youtube és a Deezer, sőt még az is előfordulhat, egy háttérben automatikusan beinduló emailszinkronizálás megakaszt más online folyamatokat. Nemcsak a letöltés sebessége számít, hanem a hálózat válaszideje is, amiben a 4G/LTE a legjobb.

Operációs rendszer

Akár az első okostelefon megvásárlásáról, akár a sokadikról van szó, az operációs rendszer az egyik legfontosabb szempont. Utóbbi esetben azért, mert az új mobilon is jó dolog a megszokott appokat használni – főleg akkor, ha már pénzt is költöttünk rájuk, ezeket ugyanis az új okostelefonokra újra fel lehet telepíteni.

iOS

Első okostelefonnál sem mindegy, hogy melyik rendszert választjuk. Az Apple iPhone jó ár/érték arányú készülék, csak éppen az ár és az érték is elég magas. A hardver nagyon profin össze van rakva, és rajta futó iOS rendszerre készül a legtöbb új alkalmazás. Az Apple szigorú kontrollja miatt ezek többnyire elég jó minőségűek, ritkán szoktak lefagyni. Ha egy kiegészítőre rá van írva, hogy iOS-kompatibilis, az úgy is van. Az Apple rendszerének az a legfőbb hiányossága, hogy nagyon kis mértékben módosítható. A felhasználónak alig van lehetősége finomhangolni, és ez már olyan alap alkalmazásoknál is problémát jelenthet (ha nem tetszik az Apple-féle gyári megoldás), mint a naptár vagy a névjegyalbum.

Ajánlott modell:

iPhone 5S, mert az olcsóbb 5C alig jobb a tavalyi modellnél

Blackberry

Az Apple-höz hasonló a Blackberry hozzáállása. A kanadai mobilgyártó egy kézben tartja a hardvert és az operációs rendszert, telefonjai jó minőségűek, kényelmesen használhatók. Csökkenő népszerűsége miatt azonban sok elterjedt és/vagy kulcsfontosságú szoftver nem jelenik meg Blackberryre. Még mindig inkább vállalati körökben elterjedt, mert a rendszer fő ereje a biztonságban, megbízhatóságban és az üzleti appokban rejlik.

Ajánlott modell:

Blackberry Q10 a qwerty-billentyűzet rajongóinak, Z30 azoknak, akiknek elég az érintőkijelző

Android

Az Android népszerűsége leginkább abból fakad, hogy nagyon széles spektrumot lefed, néhány tízezer forinttól több százezerig terjed a készülékek ára. Ennek megfelelően a minőség is nagyon változatos. A hardver és a készüléken futó Android verziója erősen befolyásolja azt is, hogy milyen appok és kiegészítők működnek a telefonnal. Vannak olyan alkalmazások, amelyek telepíthetők, de állandóan lefagynak a gyenge készülékeken. Vagy olyan sok memóriát használnak, hogy nem tudunk más programokat futtatni a háttérben.

Az Android személyre szabható, de ennek néha korlátot szab a telefon hardvere vagy a gyártó kevésbé engedékeny hozzáállása. Viszont ugyanez a nyitottság teszi lehetővé, hogy a gyártók rengeteg egyedi extrát hozzáadjanak az alaprendszerhez. Ez most a legelterjedtebb platform, ezért a fejlesztők is kedvelik, és nagyon sok app ingyenes.

Csúcskategória (120 ezer fölött)

Samsung Galaxy Note 3: óriási és gyönyörű a kijelzője, tollal rajzolhatunk és írhatunk rá, erős processzor és 3 gigabájt RAM. Viszont majdnem olyan bonyolult, mint egy pc. Az infraporttal távirányítani tudjuk a tévénket és egyéb eszközöket.

HTC One: elegáns, minőségi anyagokból van, és a Sense az egyik legjobb grafikus interfész. Nem kell fennakadni azon, hogy a kamerája csak 4 megapixeles, hiszen ez még mindig kétszer több, mint amit egy 1080p tévén meg tudunk jeleníteni. Gyorsan és elég jól fotóz.

Sony Xperia Z1: robusztus, vízálló, porálló, és bivalyerős a processzora. Egyszerű kezelőfelület. Ahhoz már nagyon fanatikus gémernek kell lenni, hogy a Playstation Dualshock 3 vezérlővel fps-eket játsszunk rajta, mindenesetre ez is megoldható.

LG G2: egyesül benne az erő és a minőségi dizájn. A hátlapon lévő gomb ötletes, a kijelző összemaszatolása nélkül irányíthatjuk a készüléket. Van benne beépített vendégmód, nyugodtan a gyerek kezébe adhatjuk.

Átlagos telefonok (60–120 ezer forint)

Alcatel Idol X: vékony kialakítás, nagy és szép kijelző, erős processzor, mindez 75-80 ezer forintért.

Samsung Galaxy S4 mini: a dél-koreai gyártó csúcstelefonjának kistestvére, közepes méretű kijelzővel, kétmagos processzorra és 8 gigabájt tárhellyel, nagyjából 95 ezerért.

Huawei Ascend P6: Nagyon jó telefon elég jó áron. Stílusos a kialakítása, és a kínai gyártó úgy átalakította az Androidot, hogy alig lehet ráismerni. Négymagos a processzor, de az optimalizáció a teljesítményre is jó hatással volt. 105 ezer körül beszerezhető.

Prestigio Multiphone 5044 Duo: kevésbé ismert márka, de elég jól használható a készülék. Nagy a kijelzője, két SIM-kártyát helyezhetünk bele, és csak 70 ezer forintba kerül.

Windows Phone

A Microsoft egyre jobban felzárkózik, a Windows Phone is elérhető mindegyik árszegmensben. Ez is azt mutatja, hogy nem feltétlenül az alkalmazásbolt kínálata dönti el, hogy melyik operációs rendszert választjuk, hanem az, hogy kapunk-e jó mobilt hatvanezer forintért. A Windows Phone rugalmasabb az iOS-nél, már ami a személyre szabást illeti, de nem lehet úgy megbuherálni, mint az Androidot. Egyszerű, átlátható rendszer.

A hardver minőségében nincsenek akkora különbségek, mint az Androidnál, mert a Microsoft szigorú követelményeket támasztott. Ez kiszámíthatóbbá teszi a platformot, de ne legyenek kétségeink: így is előfordul, hogy bizonyos appok csak a legmenőbb modellekre telepíthetők fel. A legnépszerűbb alkalmazások ma már elérhetők Windows Phone-ra, és a Microsoft a Nokiával karöltve nagyon igyekszik bővíteni a kínálatot. A Windows Phone 8 gyereksarok funkciójával el tudjuk különíteni a játékokat a személyes, munkahelyi dolgainktól.

Csúcskategória

Nokia Lumia 1020: A Kamerás Telefon. A 41 megapixeles, képstabilizátoros, sötétben is elég jól fotózó telefonnal a Nokia magasra tette a lécet. Megbízható a rendszere. A Nokia sok kiváló fotós appot elérhetővé tett ehhez a mobilhoz.

Nokia Lumia 1520: ezzel megérkezett az első Windows Phone rendszerű péklapát. 6 hüvelykes és nagy felbontású kijelzője mögött négymagos processzor dolgozik, lazán elbánik az Excel fájlokkal. Vékony, dögös okostelefon.

Átlagos telefonok

Nokia Lumia 625: Van benne LTE, ráadásul a nagyméretű (4,7 hüvelykes) kijelzőt rendes Gorilla Glass 2 védi a karcolásoktól. Körülbelül 65-70 ezer forint.

Nokia Lumia 720: jó kamera, stabil rendszer, a beépített offline térkép és navigáció pedig elég jól jön, ha külföldre tévedünk. Nagyjából 60 ezer forintba kerül.

Vagy mégsem annyi

A fenti árak csak tájékoztató jellegűek, és a valóságban nagyobb eltérések is lehetnek, hiszen mindegyik mobilszolgáltatónál és elektronikai boltnál vannak akciók, részletfizetési lehetőségek. Vásárlás előtt érdemes ellátogatni egy nagyobb üzletbe, megfogdosni a készüléket, kicsit átrendezni a menüjét. Persze ennek az egésznek akkor van igazán értelme, ha bekapcsolt állapotban is megnézhető a mobil, és megnézhetjük rajta a kedvenc weboldalainkat.