Teca és Gábor Dénes nyerte a Zegyetemek Háborúját

2013.12.11. 16:19
Agyak feszültek egymáshoz, vér ugyan nem folyt, mégis lezajlott a csata. Nincs már több forduló, eljött az ünnepélyes eredményhirdetés ideje a Zegyetemek Háborújában. Rögtön az első fordulóban nyert Teca, és onnantól kezdve ő lett az egyetlen olyan játékos, aki hibátlanul tudta teljesíteni az összes fordulót, ezért megérdemelten nyerte meg a háború főnyereményét. Az egyetemek és főiskolák összesített versenyében a Gábor Dénes Főiskola az utolsó pillanatban ragadta magához a győzelmet.
 
h i r d e t é s

November elején indítottuk el kvízsorozatunkat, amin felsőoktatási intézmények hallgatói, volt hallgatói és szimpatizánsai vetélkedtek egymással közéleti, kulturális, tudományos, történelmi, gazdasági, technológiai és sporttal kapcsolatos kérdéseken keresztül, öt héten át. Volt olyan forduló, amikor két egyéni győztest is avattunk, hiszen hajszálra azonos eredményt értek el, mások elvéreztek, mert nem vettek részt öt héten át mindegyik körben.

Összesített egyéniben Tecának az öt hét alatt feltett ötven kérdés hibátlan megoldásához összesen 374,01 másodpercre volt szüksége, vagyis átlagosan 7,48 másodperc alatt jutott túl egy-egy kérdésen. Győztesünkről már korábban is tudtuk, hogy 1962-ben született és Győrben él, de a fődíj, egy iPad Air ünnepélyes díjátadásánál kiderült Teca győzelmének titka is: lányai mindig ott ültek vele, és hétről hétre együtt segítettek túljutni az újabb fordulókon.

Teca csupa hibátlan ZH fordulóval nyert iPad Airt

Teca és lányai elmondták, hogy a végén már nem az időeredményre mentek rá, hiszen látták, hogy egyedül ők érkeztek hibátlan pontszámmal az utolsó fordulóhoz. A megfontolt válaszadás meg is hozta gyümölcsét, a 281. helyen, 150,06 másodperc alatt, de ötödszörre is tízből tíz ponttal zárva megnyerték a Zegyetemek Háborúját.

Összesítettben hurenzon lett a második, 49 pontját 208,39 másodperc alatt érte el. A harmadik Ireta a végén tört fel a dobogóra, de neki összesen már három hibapontja volt az öt hét során. 47 pontos eredményéhez 15,53 másodpercre volt szüksége.

A térképet támogatta az Otthontérkép

A dobogósok érdemei mellett ne felejtsük el az utolsó forduló egyéni nyertesét sem, lustaagy kereken 30 másodperc alatt válaszolt hibátlanul a tíz kérdésre. Nyereménye egy Samsung házimozirendszer. Annyit tudunk róla, hogy 1977-es születésű nő, a Budapesti Gazdasági Főiskola pártfogója. Érdekesség, hogy az aktív egyetemistákkal, volt egyetemistákkal összevetve a pártfogók vannak legkevesebben, az utolsó forduló dobogóját mégis ők töltötték meg.

 

Mint Tecától és lányaitól a díjátadáskor megtudtuk, az első forduló megnyerése után tudatosan mentek rá arra, hogy nem az időeredménnyel, hanem a hibátlan teljesítménnyel próbálnak sikert elérni. Az egyetemek versenyében a Gábor Dénes Főiskola a hajrában futott be az élre, míg a több forduló óta stabilan vezető Miskolci Egyetem egészen a harmadik helyig csúszott vissza. Közéjük a Budapesti Gazdasági Főiskola ékelődött be. Az első fordulóban berobbant Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek végül a negyedik hellyel kellett beérnie.

elhelyezes04.gif

A Gábor Dénes Főiskola az első fordulóban még az ötödik helyen végzett, a másodikban a nyolcadik volt, míg a harmadikban már harmadik. A negyedikben visszaesés jött, csak a kilencedik helyet tudták hozni, a többi intézmény hullámzó teljesítménye miatt összesítettben mégis a második helyen fordultak rá az utolsó körre. Ott aztán elképesztő fordulattal alakult ki a végeredmény: a GDF is csak a 7. helyen végzett az utolsó körben, a Miskolci Egyetem viszont nagyot zuhant és csak a 13. helyet csípte el.

Az egyetemek versenyét az utolsó fordulóban egyébként éppen azok nyerték, akiknek nincs közük egyik intézményhez sem, a második helyet pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola szerezte meg. A dobogóra még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem állhatott fel. Huszonhárom egyetem színeiben induló, illetve intézményen kívüli versenyzők vágtak neki az első fprdulóban a kvíznek, a végére tizenkilenc intézmény maradt talpon – ehhez az kellett, hogy minden egyes fordulóban legalább ötvenen megméressék magukat a színeikben.

Az öthetes játékban összesen 14569-en játszottak, persze nagy részük több fordulóban is részt vett. Bár egy nő lett a legjobb, sokkal több férfi játékos volt, ahogy az a lenti grafikonon is jól látszik, sőt, ha nagyon általánosítóak akarunk lenni, akkor leszögezhetjük, hogy a nők okosabbak. Az öt forduló összesen hat nyertese közül négy nő volt.

 

Újabb kérdésekkel már nem várjuk a jövő héten, nincs más hátra, mint hogy legörgessen, és tüzetesen átböngéssze az eredményeit! Gratulálunk!