Értem én, hogy iPhone, de hány karátos?

2014.12.07. 18:13 Módosítva: 2014.12.07. 18:13
Emlékeznek még, mekkora felhördülés volt, amikor az Apple bemutatta az aranyszínű iPhone 5S-t? Ronda? Persze. Ízléstelen? Az. Feltűnő, és kilométerekről látszik rajta, hogy jó drága volt? Naná, és ez a lényeg. Illetve fogalmazzunk úgy, hogy van olyan vásárlói réteg, aminek számára ez a lényeg. És erre a rétegre az utóbbi években egy egész iparág épült rá, rendkívül drága, ám annál kevésbé praktikus, korlátozott példányszámban készülő dizájnertelefonokat kínálva. Ha ön friss lottónyertes, olajsejk, oligarcha, vagy Lázár János-i értelemben vett családi összefogással készül az ajándékvásárlásra, adunk pár tippet. Ha egyik kategóriába sem esik bele, röhögjön azon, milyen dolgokra képesek mások milliókat kiadni.

Kezdjük a Brikk cég kínálatával, aminek már a neve is vicces, bricknek, vagyis téglának ugyanis a mobilos szlengben a véglegesen tönkretett telefonokat szokás nevezni. A Brikk, Los Angelesben, Isztambulban, Hongkongban és Shenzenben vannak boltjaik, de nem ám abban az értelemben boltok, hogy az ember megáll a kirakat előtt, nézelődik, aztán bemegy és vesz valamit - kizárólag előzetes időpontfoglalással lehet egyáltalán a boltba bemenni, ahol személyre szabott kiszolgálószemélyzet foglalkozik velünk. Mostanában a 24 karátos, hagyományos sárga, vagy rózsaszín (!) arannyal borított iPhone 6 Plus a legkurrensebb termékük, gyémántból kirakott Apple-logóval a hátán, potom 12 ezer dollárért, szolgáltatófüggetlenül, esetleg egy hozzá illő arany iPad Airrel még 7300-ért. A kettő összesen 4,8 millió forintból ki is jön.

brik

A Falcon Luxury cég specialitása, hogy a 24 karátos arany borításba az Apple-logo alá applikál egy bazi nagy féldrágakövet (ízlés szerint topáz, akvamarin vagy citrin), vagy ha az túl hivalkodó, és nem eléggé tükrözi a személyiségünket, valami szívünknek kedves emblémát vésnek bele szorgos kezek. A kínálat szépen tükrözi a vásárlói kört: túlsúlyban az arab és orosz motívumok, de azért akad texasi címer és monacói jachtklub emblémája is. A csúcsmodell ára 525 ezer dollár, de a hozzá illő 300 ezres színarany fülhallgató nélkül mit sem ér. Az összesen éppen csak 205 millió forint.

falcon luxury

A brit Goldstriker leginkább arra büszke, hogy a királyi család megrendelésére is készítettek már luxuscikkeket, de azt persze nem árulják el, hogy pontosan melyik herceg(nő) vett tőlük, és mit. Mi erre a háromezer darab pici gyémánttal dekorált iPhone 6-osra tippelünk, ami, ha esetleg túl hivalkodó lenne, egy hűvös profizmust sugárzó, platinával borított Macbook Airrel kiegyensúlyozhatjuk a hatását. Előbbi 4500, utóbbi 6000 fontba kerül, de ha első vásárlók vagyunk, kapunk 25% kedvezményt, a kettő együtt így már alig 3 millió forintért a miénk lehet.

goldstriker

A Goldvish, így szimpla vével, egy svájci cég, ebből adódóan olyan konzervatívok, hogy a fal adja a másikat. A céljuk láthatóan az, hogy az okostelefonok Rolexe, Breitlingje és Hublot-ja legyenek egyszerre, és ahogyan azok is ragaszkodnak az évszázados hagyományokhoz, úgy a Goldvish is a, hát izé, majdnem évtizedesekhez. Magyarán nem törődnek olyan úri huncutságokkal, mint érintőképernyő, meg okostelefon, náluk a mobilnak a mai napig rendes gombjai és kétszer három centis miniképernyője van. A legutóbbi modelljük a 2012-es Equilibrium acélból, aranyberakással szolid 16 ezer euróért, de az igazi sláger még mindig a 2007-es Illusion aranyból, gyémántokkal, zafír kijelzővel, krokodilbőr tokban 120 ezerért. Az 5, illetve 37 millió forintot jelent, és ezekkel aztán tuti ki fogunk lógni a tömegből.

goldvish

A francia Atelier úgy hirdeti magát, hogy "intelligens luxus", bármit is jelentsen ez. Mindenesetre nem telefonban, hanem telefontokban utaznak, aminek elvileg ugye az lenne a feladata, hogy megvédje a drága telefont. Na de mit csináljon az ember, ha a telefontok 990 (Samsung Galaxy S4-re, aligátorbőrből), vagy 1790 (iPhone 6-ra rózsaszín zafírból) euróba kerül, vagyis drágább, mint a belevaló telefon? Vegyen egy telefontokvédő tokot? Persze az is egy megközelítés, hogy ha ajándékba vesszük, majd töri a fejét ezzel a dilemmával a megajándékozott karácsony után. Ez meg simán megér 300-550 ezer forintot, nemde?

atelier

A svájci Savelli egy egész kollekciót húzott fel a fura formatervezésbe csomagol középkategóriás androidos hardverre, a kedvencünk a Python nevű modell, ami nem csak úgy néz ki, mintha kígyóbőr borítaná, hanem tényleg. Pitonbőr, naná. A gombor persze aranyból, a ház meg edzett acél, kerámiával megerősítve. A technikai részleteknél már nem olyan bőbeszédű a leírás, a processzort például csak annyival definiálja, hogy "nagyon gyors". Viszont előre telepítettek rá Ubert, Swiftkeyt és Whatsappot, vagyis nagyjából olyan emberek lehetnek a célközönség, akik sokat csetelnek, trendi közösségi taxival járnak, nem érdeklik őket a technikai részletek, de van 12 ezer dollárjuk (3 millió forint) telefonra. Aki nem szereti a kígyókat, választhatja az Emerald Insane modellt is 900 darab apró gyémánttal, és 75, kicsit kevésbé apró smaragddal, 250 ezer dollárért (62 millió forint).

A svájci Gresso a talmi csillogás, a sok arany és drágakő helyett a visszafogott eleganciára utazik, meg arra, hogy iPhone-ja mindenkinek lehet, na de limitált, mindössze 999 példányban legyártott Regal R1-e legfeljebb 999 embernek a világon. Az exkluzív klubba mindössze 3000 dollár leszurkolásával bekerülhetünk, ezért cserébe egy androidos, 5 hüvelykes full HD képernyőjű telefont kapunk, négymagos processzorral, kézzel készített titánötvözet házban. Ez 750 ezer forintot jelent, összeállításunkban az egyik legolcsóbb darab. ha nagyon féltjük, még ugyanennyiért benevezhetünk egy titánötvözet tokra is, abban már némi aranyberakás is van, csak a miheztartás végett.

gresso

Tudta, hogy az olasz (valójában német, mióta a Volkswagen felvásárolta) sportautógyártó, a Lamborghini eredetileg traktorokat készített? Ma meg a luxusautók mellett többek között luxusórákat, luxusnapszemüveget, luxusöngyújtót - és persze luxustelefont is. A neve Antares, Android fut rajta, és jó középkategóriás vas van benne, meg egy Yamaha erősítő (!), amitől állítólag szuper hangja lesz az icipici hangszóróknak. Az ára 3400 euró, azaz kerek egymillió forint.

Arany, platina, drágakövek, ugyan már. A Feld & Volk legújabb iPhone-modellje simán túltesz ezeken a sablonos, unalmas, tucatluxus-hülyeségeken. Ez a telefon ugyanis FÁBÓL van. Jó, csak a hátlapja, de az speciálisan kezelt finn nyírfából, amit hónapokig készítenek elő, mielőtt garantáltan egyedi mintájú, természetes érintésű, satöbbi, satöbbi, szóval telefon lesz belőle. A gombok azért aranyból vannak, az almás logó meg zafírból. Az ára 4800 dollár (1,2 millió forint), de ako garasoskodik, megveheti az aranyborítású, Kazahsztán nemzeti színeibe és motívumaiba öltöztetett iPhone 5S-t is a keleti nyitás jegyében 2600-ért. (650 ezer forint)