Minden app, amire a karácsonyhoz szüksége lehet

2014.12.06. 08:30
Megint nyakunkon a karácsony, amit egy igazi geek szeret online intézni és túlélni, amennyire csak lehet. Mutatunk néhány telefonos alkalmazást, amelyek kifejezetten erre az alkalomra szólnak, sőt néha még valami hasznuk is akad.

A rezsicsökkentés jegyében mi is csak ingyenes appokat ajánlunk, nehogy erre verjék el, amit év közben spóroltak. Hiány így sincs: appföldön minden különleges alkalom legalapvetőbb felszerelése a telefon személyre szabását kínáló alkalmazások tengere. A karácsonnyal is pont ez a helyzet, végét se látni az olyan appoknak, amelyek a háttérképektől az ikonokig mindent karácsonyivá varázsolnak.

Kép, hang, madarak

Itt van például néhány lehetőség, ha szeretné, hogy mondjuk hó borítsa be a kamerát, Mikulássapka kerüljön a Twitter madarára, karácsonyfára akasztaná a Gmailt, vagy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan indíttatása, hogy hógömbre cserélje a böngésző ikonját. De ha a többi app kinézetéhez nem nyúlna, csak egy mozgó háttérrel hajszolná bele magát a karácsonyi hangulatba, akkor ezt a népszerű darabot ajánljuk (már ha nem zavarja, ha még a szokottnál is gyorsabban merül közben a telefonja). Az igazán telhetetlenek pedig akár a billentyűzárat is feloldhatják karácsonyfadísszel.

webp

Hallgatni is lesz mit a családdal, hiszen a beszédes nevű Christmas Radio több mint 50 különféle stílusú ünnepi adóval lát el minket. Ugyanígy lehet karácsonyosítani a csengőhangokat, de a fényképeink képkereteit is, sőt az Elfyourselfnek köszönhetően kifejezetten karácsonyimanósító alkalmazás nélkül sem maradunk idén, Androidra és Iphone-ra sem.

A játékok kategóriája a másik, ahol minden napra akad egy tematikus kiadás. Karácsonyra például a meghökkentően népszerű Doodle Jump karácsonyi változatát mutatnánk karácsonyfa-szörnyekkel, hógolyóköpéssel és más ünnepi nyalánksággal ( Androidra és Iphone-ra is.) De a világot őrületben tartó mobiljátékok prototípusának, az Angry Birdsnek is létezik ünnepi kiadása, ahol többek között karácsonyi pályán is lövöldözhetjük a madarakat.

De nem csak lövöldözni lehet karácsonyi hangulatban. Tudta például, hogy 1643-ban a brit parlament betiltotta a karácsonyt? Ha 1) nem tudta, pedig 2) nagyon érdekesnek találja, akkor errefelé további karácsonyi triviákat is talál.

Szántuning is robotmikulás

És innentől nincs megállás. Természetesen arra is van külön tanácsadó app, ha nem akarja minden évben ugyanúgy csomagolni az ajándékokat. Vagy ha telefonon szeretne karácsonyfa-díszítést tervezni. De vérmérséklettől függően a gyerek is feltuningolhatja a Mikulás szánját vagy megsütheti a karácsonyi játáksütijét, amíg anya a konyhában az igazit készíti.

Még arra is van külön alkalmazás, hogy ha a gyerek levelet ír a Mikulásnak (vagy ha már az appoknál tartunk, a Télappónak), akkor egy órán belül választ is kapjon rá. Bár ha ön szülő, mi azt javasoljuk, hogy ebben ne legyen lusta, és inkább őrizze meg a jól bevált papír-toll kombinációt, mert abból remek kézzel írt levelek születhetnek. (Ráadásul az appmikulás gyakran válaszolja ugyanazt bármilyen levélre.)

Ha már tudja, kinek mit adna, akkor a karácsonyi bevásárlólista segíthet számon tartani, mit kell még elintézni az utolsó napokban. De akkor se essen kétségbe, ha még semmi ötlete nincs, mert akad ajándékajánló is, ahol be lehet állítani, hogy milyen nemű, korú, foglalkozású és stílusú szerettünket szeretnénk meglepni valamivel.

Ha pedig mindennel megvan, akkor már csak számolni kell a napokat. Persze ebben sem hagyjuk app nélkül, itt van például egy androidos változat. Iphone-ra is van különálló karácsonyi visszaszámláló, de azt inkább nem ajánlanánk, mert sikerült úgy megrajzolni benne a Mikulást, hogy attól még a kevésbé gyakorlott szülőket is könnyen kirázhatja a hideg. Van viszont helyette olyan komplett karácsonyi alkalmazás, amellyel karácsonyi zenére lehet karácsonyi játékokat játszani karácsonyi háttérképek előtt, miközben fut a karácsonyi visszaszámlálás.

És ne feledje: ha már mindent előkészített, és az összes játékot végigjátszotta, de még mindig tűkön ülve várja az ünnepeket, ezen és ezen az oldalon is bármikor ellenőrizheti, hogy karácsony van-e már. A cikk írásakor még nincs, de már nem kell sokáig várnia.