Nem kell egy hűtő is a könyvrendelés mellé?

2014.12.05. 12:28

Minden karácsonyi animációs filmben van egy olyan jelenet, amikor a Mikulás manóhadserege ajándékokat csomagol az Északi-sark jégmezője alatti gigantikus gyárcsarnokban. Kaotikus állapotok közepette próbálják összevetni a gyerekek kilométerhosszú kívánságlistáit a futószalagról legördülő ajándékokkal, mindenki őrült módon rohangál, valami természetesen mindig eltörik, a gyárigazgató Mikulás pedig idegbajt kap, mert már minden csomagnak a szánon kellene lennie.

Na, valami hasonló látvány fogadott bennünket a Libri és Shopline dél-budai „ajándékgyárában”, azaz a Kondorosi úti logisztikai telepen tett üzemlátogatáson is, ahol karácsonyig nagyjából egymillió terméket (könyvet, dvd-t, játékot vagy épp parfümöt és csokit) csomagolnak be és küldenek ki a vásárlóknak. Persze karácsonyi manók helyett itt inkább a huszonéves fiatalok dolgoznak.

Néhány vicces érdekesség

 • az elmúlt években a Shopline Szingapúrba, a Virgin-szigetekre, Dél-Afrikába és a Bahamákra is szállított csomagot,
 • tavaly összesen 260 km ragasztószalagot és 25 tonna kartondobozt használtak fel a Shopline-csomagokhoz,
 • 2013-ban a legnagyobb összegű megrendelés 7 556 850 forint volt,
 • a legolcsóbb megrendelés pedig 69 forint volt tavaly: egy Debrecenben elfogyasztott almás-citromos müzliszelet!

Mindenkit vár az ajándékgyár

A 7700 négyzetméteres központi raktárban 118 ember végez logisztikai munkát, a karácsony előtti vásárlási láz idején ezt a létszámot további 200-250 fővel egészítik ki – tudtuk meg Starcz Ákostól, a Libri Shopline Nyrt. vezérigazgatójától.

A raktár a cégcsoport mindegyik tagját kiszolgálja: innen mennek ki a könyvek a 37 tagú Libri-bolthálózatba, és itt csomagolják be azokat a küldeményeket is, amiket a Libri.hu-n, a Bookline.hu-n és a Shopline.hu-n keresztül rendelnek az emberek. A logisztikai telepen most épp 6,2 milliárd forint értékű készlet van raktáron (miközben a boltokban 5,6 milliárd forint értékű termék található). Ez alatt

 • 4,9 millió darab terméket
 • és 84 ezer könyvcímet tessék érteni.

Itt már beindult a karácsonyi nagyüzem

Online vs. offline

Míg a Shopline-on keresztül december 24-én és 25-én általában napi 250-re esik vissza a rendelések száma, addig a könyvesboltokban karácsony előtt öt perccel vásárolnak a legtöbben. A 2013-as rekordot például pont december 23-án állították fel a vevők: 32 426-an taposták egymás sarkát a Libri könyvesboltjaiban (összehasonlításképp: az Allee-ban lévő Librinek a legjobb hónapjában volt 43 678 vásárlója).

A központi raktárban idén már 384 ezer etikett címkét ragasztottak fel a Shopline-dobozokra, és összesen több mint 1,2 millió terméket postáztak ki. A karácsonyi időszak itt november 1. és december 24. közé esik: ilyenkor a Libri és a Shopline együtt közel 750 ezer tranzakciót bonyolít le online és offline. A tavalyi karácsonyi időszakban például 1,3 millió darab könyv érkezett az elosztóközpontba, 3,4 milliárd forint értékben.

Az őrület általában a karácsony előtti héten tetőzik: 2013-ban például december 16-án jött be a legtöbb megrendelés. Hogy minden ajándéknak szánt könyv, parfüm és társasjáték biztosan a fa alá kerülhessen, érdemes december 20-ig elintézni minden rendelést.

De mit szoktunk rendelni online?

Mindent. Tényleg. A gyárlátogatásunkkor a saját szememmel láttam, hogy a könyvtári raktárakra emlékeztető, fémpolcokkal szegélyezett folyosók labirintusában műanyag bilik, Horror High-babák, legóhegyek és két hűtőszekrény várt becsomagolásra. De szépen fogytak a Star Wars díszdobozos dvd-k is, sőt, a mai napig vannak olyan elvetemült emberek, akik képesek eredeti zenei cédét venni.

Mik a hazai bestsellerek?

2013-ban ez volt a top 3 legnépszerűbb könyv a Libri-Shopline-nál:

 1. Dan Brown: Inferno – 11 169 eladott példány
 2. Frei Tamás: 215 - 10 420 eladott példány
 3. Kálmán Olga: Egyenes Beszéd – 9591 eladott példány

Idén pedig valószínűleg ezek lesznek a slágerkönyvek:

 1. Nyári Krisztián: Igazi hősök
 2. Holzleiter Fanny: Lélekkód
 3. Borbás Marcsi: A sűrűje
Íme a rendelési toplista:
 1. új könyvek
 2. antikvár könyvek
 3. filmek

De a Shopline-on keresztül ma már parfümöket, whiskyt és pálinkát is lehet rendelni. Vicces volt megtudni, hogy ezeket hidegháborús óvóhelyeket idéző, hatalmas, zárt vasajtók mögött őrizik, nehogy a raktári dolgozók lopjanak a készletből.