Az olvadó nácifejtől a 3D-gyilkos szemüvegig

Karácsonyi ajándékötletek filmrajongóknak

2015.12.07. 12:10

A nagyszülők szeretik a filmeket, de úgy érzik, már nem szól nekik semmi? A szülők minden DVD-t bontatlanul hagynak a tévé alatt, mert egy film sem érdekli őket igazán? A haverunk imádja azt a részt a Frigyláda végén, amikor elolvad a náci arca? Összeszedtem pár ötletet azok számára, akik szeretnék a filmrajongó ismerőseiket megajándékozni valamivel, de még nem mertek továbblépni a szupermarketek leértékelt DVD-választékánál.

Menő magyar alternatív filmplakát (ár: megbeszélés szerint)

Külföldi ajándékajánlókban rendszeresen feltűnnek a Mondo nevű amerikai cég poszterei, amik ismert és kevésbé ismert kultfilmekhez készültek menő grafikusok segítségével. De minek menjünk el Amerikáig, ha ilyen itthon is létezik? A MOME-közeli Kiscsoportos Játékok gyakorlatilag egy szabadfoglalkozású társulás, bárki küldhet saját készítésű plakátokat filmekhez és sorozatokhoz, a jobbak pedig kikerülnek a társaság Facebookjára, vagy megjelennek valójukban egy kiállításon vagy filmes eseményen. A Kiscsoportos Játékoknál nem működik webshop, úgyhogy ha szeretnénk egy vagány magyar plakátot, akár a Twin Peaksből, akár a Fargóból, akár valamelyik friss premierből, akkor fel kell venni a kapcsolatot velük a Facebookon, és ők összekötik a vásárlót a kép készítőjével.

2D konvertáló szemüveg (ár: nagyjából 6600 forint, postaköltséggel)

A cikk előkészítésének pillanatáig nem is hallottam erről, de máris a kedvenc potenciális karácsonyi ajándékom lett. Az eDimensional nevű cég szemüvegei a passzív 3D-s tévék és a Real3D technikákat használó mozik képeit kétdimenzióssá alakítják. Szóval ha utáljuk is a 3D-t, el tudunk menni a haverokkal moziba és élvezni a filmeket úgy, ahogy megteremtették őket: úgy, hogy senki sem dobál felénk semmit a vászonról. Bárcsak lenne olyan fülhallgató, ami a szinkronos filmeket eredeti nyelvűvé változtatja.

Filmes koktélkönyv (ár: 6500 forint, plusz postaköltség)

p7311 column grid 12
Fotó: firebox.com

Szeretné, ha a barátja olyan koktélokra hívná meg legközelebb otthon, amiket különböző híres filmekben ittak? Akkor a Cocktails Of The Movies című gyűjtemény ideális választás lehet, ihatunk olyan koktélokat, mint Alex a Mechanikus narancsban, Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkban, illetve Ryan Gosling az Őrült, dilis szerelemben, bár az istennek sem tudok rájönni fejből, hogy mit ivott Gosling abban a filmben.

Nicolas Winding Refn könyve trashfilmek posztereiről (ár: 22500 forint, plusz postaköltség)

4 THE ACT OF SEEING FRONT
Fotó: fabpress.com

Itt egy ideális ajándék azoknak, akiknek be nem áll a szájuk attól, hogy Nicolas Winding Refn dán rendező mennyire tudja fuzionálni a magas művészetet a szemétkultúrával, hogyan kontextualizálja újra a kubricki látványt, és mennyire revideálja az erőszakról alkotott elképzeléseinket. Vagy csak azoknak, akik szeretnek egy szép kiállású albumot. A négy kilós Act Of Seeing (A látás aktusa) valójában egy posztergyűjtemény, de nem akármilyen filmekből, Refn kizárólag hatvanas-hetvenes évekbeli szexista, erőszakos, kisköltségvetésű filmekből (példa egy címre: Kínozz és csókolj!). Refn, akárcsak több pályatársa, megrögzött posztergyűjtő, úgyhogy ezzel a könyvvel kicsit olyan a hatás, mintha végigvezetnek az archívumában.

Dokumentumfilmek DVD-n (ár: 6000 forint)

DVD-t csak végszükség esetén érdemes karácsonykor venni, saját tapasztalatom, hogy ez az ajándék, ami még hónapokkal később is bontatlanul áll a tévé alatt. De hátha a szülőknek ideális lesz ez: december második hetében jelenik meg két remek dokumentumfilm, az egyik az Amy Winehouse életéről készített Amy, a másik pedig Cristian Ronaldóról forgatott Ronaldo. Az előbbiről írtunk bőven, az utóbbiról még sajnos nem, de annyi biztos, hogy mindkettő profin összerakott, jó dokumentumfilm.

Két mozijegy az Ifjúságra (ár: mozitól függ)

Van egy határ, hogy nagyszülőknek mennyi zoknit, csokit, és illatszert lehet venni. Miért nem viszi el moziba inkább őket? December 24-én kerül a magyar mozikban Paolo Sorrentino Ifjúság című drámája, a főszerepben Michael Caine-nel és Harvey Keitellel. A filmben Caine egy idős zeneszerzőt játszik, aki elvonul egy vidéki szanatóriumban, ahol számot vet az életével. Az Ifjúság tipikusan az a film, amit a nagyszülők – főleg azok, akik a mostani filmek erőszakosságán puffognak – imádnak. Szép helyszíneken forgatták, nagynevű színészlegendák játszanak benne, és nagyon szép helyen, az Alpokban játszódik.

Gyertya a leghíresebb olvadó arcú náciról (ár: 8600, plusz postaköltség)

p6706 column grid 12
Fotó: firebox.com

Most nem szavaztatjuk meg, de ha lenne egy olyan közvélemény-kutatás, hogy melyik filmes gonosz halt meg a leglátványosabban és a legmegérdemeltebben, akkor egészen biztos, hogy az Elveszett frigyláda fosztogatói gonosz nácija, Toht benne lenne az első háromban azzal, hogy a film végén a frigyláda hatására leolvadt az arca. És most újraélheti ugyanezt a látványt az az ismerősünk, akinek ezt az olvadó Toht-gyertyát vásároljuk, amit elég meggyújtani, és kicsit lassabban, de máris beindul a Frigyláda legendás jelenete.

Die Hard-pulcsi (ár: 8600 forint, plusz postaköltség)

RED-FRONT
Fotó: darkbunnytees.com

„Nekem is van gépfegyverem, ho-ho-hó!” - sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a Drágán add az életed valójában egy karácsonyi film, ami karácsonykor játszódik, csak az ajándékozást gépfegyverekkel és robbanószerekkel oldják meg a filmben. Rengeteg csúnya téli pulcsit lehet vásárolni az interneten, az ugly sweater-keresőkifejezés már irtó népszerű, de ha olyat szeretnénk, ami a karácsonyi szezonon kívül is megállja a helyét, akkor itt van ez a Die Hardos pulcsi, rajta John McClane ikonikus cetlijének a szövegével.

Légdeszka-szőnyeg (ár: 20000 forint, plusz postaköltség)

il 570xN.634077507 6r3j
Fotó: Etsy.com

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki bejelölte Facebookon, hogy ott lesz, amikor Hill Valleyben idén október 25-én Marty McFly megérkezik a múltból, ahogy azt a Vissza a jövőbe második részében megígérte. Azoknak remek választás lett ez a kicsit túlárazott, de valójában baromi menő szőnyeg, a Vissza a jövőbe 2. másik sarkalatos pontják, a még mindig nem megvalósult légdeszka formájában lehet lerakni a folyosóra.