A kínaiak is ünneplik a karácsonyt?

2016.12.20. 07:09

Az nem meglepő, hogy Hongkongba leszállva a repülőgépről karácsonyi díszek fogadnak, annál inkább meglepődtem, amikor Shenzhenben is tele volt minden karácsonyfákkal, Mikulásokkal és rénszarvasokkal. Pedig a helyiek szerint itt soha nem esik a hó,  a téli hónapok 15-17 fokos hőmérsékletét tartják hidegnek.

De a karácsony jelen van, a plázákban kínaiul szól a Jingle Bells, a cukrászdákban karácsonyi tortákat lehet kapni és már most lefoglalták az összes jó étteremben a karácsonyi vacsorát a szemfülesebbek. Vajon a karácsony itt kizárólag a külföldieknek szól vagy kezd beszivárogni a helyiekhez is, mint Magyarországon a Halloween és a Valentin-nap az utóbbi években?

Idegenvezetőnk szerint az utóbbi években egyre nagyobb esemény a karácsony, a bevásárlóközpontokban és központibb helyeken karácsonyfákat állítanak, feldíszítik, fénybe borítják az utcákat. Persze nem olyan szinten, mint Európában, de már itt is kezdik felfedezni a karácsony hangulatot.

Ráadásul elég korán kezdik a készülődést, a bevásárlóközpontokban már november végén felcsendülnek az ismert karácsonyi dalok – pont úgy, mint otthon. De ez nem meglepő, ha a fogyasztás ünnepeként is tekintünk a karácsonyra: a kereskedők minden alkalmat megragadnak, amikor még több terméket el lehet adni. A boltokban ilyenkor megjelennek a szokásos karácsonyi akciók.

A fiataloknak azonban karácsony este inkább arról szól, hogy összegyűlnek a barátaikkal és együtt töltik az estét egy jobb étteremben, karaokebárban vagy szórakozóhelyen. Érdekes, hogy nagyon sokan mennek ilyenkor McDonald’s gyorsétterembe, és ezek az éttermek ilyenkor rá is játszanak erre, külön karácsonyi partikat szerveznek ezekre a napokra.

A legtöbben tehát nem a keresztény karácsony ünneplik, hanem egy jó alkalmat találnak arra, hogy együtt töltsék az időt szeretteikkel, barátaikkal, megragadják az alkalmat arra, hogy egy vidám estét töltsenek a hozzájuk közel állókkal.

(Kínába a Huawei jóvoltából jutottunk el.)