Kell-e aggódnunk a karácsonyfával behurcolt rovarok miatt?

2017.12.04. 12:17

Hóviharként söpört át a világ karácsonyi lázban égő felén a hír, ami szerint rovarok ezreit, tízezreit vihetjük be a lakásunkba az ünnepekre vásárolt fenyőfával. Az egyes magyar bulvárlapok által is átvett pánikkeltő híradásban az áll, hogy akár 25 ezer apró kis rovar is megbújhat a fenyőben, amit az árusoktól veszünk. Ezek java része téli álomra hajtotta már fejét, de a jól fűtött és kivilágított lakásokban azt hihetik, hogy beköszöntött a tavasz, és csapatostul előbújva hozzák a sikítófrászt a gyanútlan karácsonyozókra.

A népszerű tudomány köntösébe bújtatott bulvársztorit a legtöbb lap egy növényvédelemmel, kertészettel és rovarirtással foglalkozó cég – véletlen? aligha! – cikkének átvételével tálalja. A Safer Brand még pofás infografikát is rittyentett a rovarokkal riogató anyaghoz, amiben még egy norvég rovarszakértőt – Bjarte Jordalt, a bergeni egyetemről – is megszólaltattak. A Safer Brand cikke egyébként annyit állapít meg, hogy akár huszonötezer élősködő is lehet egy kivágott fenyőfán, igaz, ezek java része el is pusztul, amikor kivágják a fát és éhen vesznek a lakásban.

A szenzációra éhes média persze megállt a hidegrázósan jól hangzó 25 ezres számnál, de – pár józanabb hangvételű híradást leszámítva – azt már annyira nem hangsúlyozza senki, hogy:

  • Egy csokor kerti, mezei virággal is be lehet vinni egy rakás rovart a szobába, mégsem vágják hozzá az anyukák a gyerekeikhez anyák napján.
  • Az otthoni szobanövényeken is van annyi élősködő, amennyitől szorongani kezdhetnének a rovarfóbiások.
  • Eleve a legtöbb háztartásban van egy rakás pók, hangya, svábbogár, újabban poloska is, az a pár levéltetű vagy fenyőbogár ami túléli az utat a nappalinkig, nem oszt nem szoroz.
  • A fenyőfákon élő rovarfajok zöme ártalmatlan, nem invazív faj, esze ágában sincs elhagyni lakóhelyét és mondjuk belemászni a mézes süteményes dobozba.
  • Tíz, húsz, ötven évvel ezelőtt is pont ugyanannyi rovar élt a karácsonyfának szánt fenyőfákon, mint idén.
  • Ha meg akarunk szabadulni bármiféle négynél több lábbal megvert élőlénytől, elég ha alaposan megrázzuk a fenyőfát, mielőtt a lakásba visszük, és ha feldíszítés előtt pár napig hidegben (sufniban, vagy erkélyen) tartjuk, az is segít kordában tartani az undi bogarakat. Tisztaságmániások óvatosan le is porszívózhatják az ágakat, viszont rovarirtóval befújni nem ajánlatos, hacsak nem szeretnénk gyertyagyújtáskor fáklyává változtatni a fát.

Ha valaki mégis végtelenül irtózik a fenyőfával behurcolt rovarsereg gondolatától, akkor itt az ideje, hogy átváltson műfenyőre, manapság már igazán szépeket árulnak.