Ne adjon csokit a kutyájának!

2017.12.21. 12:41

A kutyák szeretik ugyan a csoki ízét, de kis mennyiségben is megbetegítheti őket - figyelmeztettek szakemberek a Veterinary Record folyóiratban megjelent új tanulmányban.

A kutatás szerint kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a téli ünnepek alatt csokimérgezés miatt. A háziállatok megeszik az elöl hagyott csokikat, sőt a forró csokit is elnyalogatják - szemlézte a cikket az MTI.

Fontos, hogy a gazdák tudják, a csokoládé veszélyforrás lehet. Ha a kutya hozzáfért a csokihoz, próbálják felmérni, mennyit evett belőle, milyen típusú csokoládéhoz jutott, aztán vigyék állatorvoshoz

- mondta Philip Jones, a Liverpooli Egyetem állatorvos-epidemiológiai és -közegészségügyi tanára.

A csoki teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

A tanulmány 200 brit állatorvosi praxis 2012 és 2017 között gyűjtött adatait elemezte. A kutatók szerint karácsonykor négyszeresére nőtt a csokimérgezések száma, a kockázat húsvétkor feleakkora volt, halloweenkor és Valentin-napon azonban nem tapasztaltak kiugrást.

A csokimérgezés leggyakoribb tüneteként jelentkezett a kutyáknál a hányás, továbbá az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés.