Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ne adjon csokit a kutyájának!

2017.12.21. 12:41
0 hozzászólás

A kutyák szeretik ugyan a csoki ízét, de kis mennyiségben is megbetegítheti őket - figyelmeztettek szakemberek a Veterinary Record folyóiratban megjelent új tanulmányban.

A kutatás szerint kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a téli ünnepek alatt csokimérgezés miatt. A háziállatok megeszik az elöl hagyott csokikat, sőt a forró csokit is elnyalogatják - szemlézte a cikket az MTI.

Fontos, hogy a gazdák tudják, a csokoládé veszélyforrás lehet. Ha a kutya hozzáfért a csokihoz, próbálják felmérni, mennyit evett belőle, milyen típusú csokoládéhoz jutott, aztán vigyék állatorvoshoz

- mondta Philip Jones, a Liverpooli Egyetem állatorvos-epidemiológiai és -közegészségügyi tanára.

A csoki teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

A tanulmány 200 brit állatorvosi praxis 2012 és 2017 között gyűjtött adatait elemezte. A kutatók szerint karácsonykor négyszeresére nőtt a csokimérgezések száma, a kockázat húsvétkor feleakkora volt, halloweenkor és Valentin-napon azonban nem tapasztaltak kiugrást.

A csokimérgezés leggyakoribb tüneteként jelentkezett a kutyáknál a hányás, továbbá az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés.