Űrből az angyal

iss034e010298~large
2017.12.14. 20:29

Barátja folyton a SpaceX-streamen lóg? Csaja folyton NASA pólóban jár? Apu egész éjjel a kert végében távcsövezik? Akkor itt egy tucat ajándéktipp karácsonyra a kozmosz bolondjainak.

Így legyen ötösünk a lottón! Amikor júniusban már a második nagyképes válogatást közöltük Thomas Pesquet ESA-űrhajós lélegzetelállító fotóiból, amiket a Nemzetközi Űrállomásról készített Földünk legszebb szegleteiről, azt írtuk, hogy „nem lennénk meglepve, ha valamikor a közeljövőben saját fotóalbummal jelentkezne a francia asztronauta“. Nos a közeljövő eljött, már kapható Pesquet „Föld(ek)” című 316 oldalas, meglehetősen nagy (28*37 centiméteres), többféle borítóval is kapható fényképalbuma.

Thomas Pesquet: Terre(s), 39,95 EUR (12 537 Ft) – AmazonFNAC

Egy évet töltött egyhuzamban a Nemzetközi Űrállomáson Scott Kelly, a NASA űrhajósa. Az asztronauta ezzel a rekordhosszúságú űrben töltött idővel tulajdonképp a feláldozta magát a tudomány oltárán. A NASA kutatói ugyanis azt vizsgálták Scott és ikertestvére, Mark segítségével, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre az ilyen hosszú ideig tartó súlytalanság. Scott Kelly 340 nap után, 2016 márciusában tért vissza a Földre, és “Egy év az űrben, egy életre elég felfedezés“ című könyvében írja le helyenként igencsak fájdalmas tapasztalatait.

SCOTTKELLY

Scott Kelly: Endurance – A Year in Space, A Lifetime of Discovery, 18,46 USD (4910 Ft)  – Amazon

Chris Hadfield kanadai asztronauta valóságos sztárrá vált utolsó űrben töltött küldetése alatt. Inspiráló és ismeretterjesztő, gyakran humoros kísérletei százezreket vonzottak a NASA You Tube oldalára, David Bowie Space Oddity számának súlytalanság állapotában lebegve előadott feldolgozásával pedig az űrállomás-parancsnok beírta magát a popzene történelemkönyvébe is. Hadfield 2016 júniusában Budapesten járt, és dedikálta is “Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak“ című, rendkívül olvasmányos, címéhez nagyon is hű könyvét, amit ha eddig nem kapott meg az űrhajózásért rajongó hozzátartozónk, akkor épp itt az ideje a súlyos mulasztást pótolni.

CHRISHATFIELD

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak, 3990 Ft  – Bookline

Ötven évig volt Jay Barbree bizalmas, baráti kapcsolatban Neil Armstronggal, az első emberrel, aki 1969-ben a Holdra lépett. “Az első ember, aki a Holdra lépett” című könyvében beszélgetések, jegyzetek, visszaemlékezések, NASA-jegyzőkönyvek segítségével rajzolja meg Barbree a történelem leghíresebb, de egyben legszerényebb űrhajósának portréját, történetét a koreai háborútól, az amerikai űrprogram kezdeti évein keresztül, a holdraszállásig.

ARMSTRONG

Jay Barbree: Neil Armstrong - Az első ember, aki a Holdra lépett, 3990 Ft – Bookline

Ha már holdraszállás és múltidézés, az űrhajózós könyvek non plus ultrája Norman Mailer dohányzóasztal méretű, nagy formátumú fotóalbummá dagasztott könyve, a Moonfire. Az amerikai regényíró a legendás LIFE képes magazin számára írt riportját pazar képanyag egészíti ki: több száz, a NASA archívumaiból, folyóiratokból, valamint magángyűjteményekből származó fotó közt veszhetünk el a 346 oldalas, több kilós könyvet lapozgatva.

MOONFIRE

Norman Mailer: Moonfire - Az Apollo-11 hősies utazása, 12 995 Ft – Bookline

Nyár elején dobta piacra a Lego az eddigi legnagyobb Lego Ideas készletet: a Lego Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V holdrakétát. A stílusosan 1969 darab (a holdraszállás éve ugyebár) építőelemből álló készletet két űrkutatás-fanatikus, Felix Stiessen és Valérie Roche álmodta és tervezte meg a Lego Ideas projekt keretein belül, és miután bőven elegendő szavazatot gyűjtöttek vele, a Lego zöld utat adott minden idők legkirályabb szettjének. Az emberiség technikai fejlődésének eddigi legkiemelkedőbb csúcsteljesítményét mi is összeraktuk, aminél jobb családi programot nem nagyon tudunk elképzelni a karácsonyi bejglimámoros estékre.

21309 LEGO NASA Apollo Saturn V, 45 999 Ft – Kocka.hu

Az év másik Lego slágere, a Women of NASA készlet, ami ugyancsak egy megvalósult Lego Ideas projekt. Négy híres NASA-űttörő elevenedik meg szimbolikusan a szett segítségével: Nancy Grace Roman, a Hubble űrteleszkóp anyja, Margaret Hamilton informatikus, a holdraszállást lehetővé tevő számítógépprogram egyik fő alkotója, Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő és Mae Jemison, az első afroamerikai űrhajósnő – mind a négyen kellően inspirálóan hathatnak bárkire.

LEGO NASAW.png

21312 LEGO Nők a NASA-nál, 8999 Ft– Kocka.hu

Nincs menőbb magáncég a világon a SpaceX-nél, pont. Nincs menőbb hátizsák a spacex-es hátizsáknál, pont. Belefér laptop, könyvek, az uzsonna, némi ruhanemű. Ahol kell, tépőzáras (űrtechnológia ugye), ahol kell, cipzáras, vagy csatos, rengeteg tárolórekesszel a rendezettség kedvelőinek. Anyaga időjárásálló, és ha jól értjük, az egyik zsebe csak azonosító csip hozzáérintésével nyílik, a fokozott biztonság kedvéért. Azt nem állítjuk, hogy ha elveszíti valaki, akkor visszatér hozzá, mint a cég Falcon 9 rakétái.

SPACEX

SpaceX Backpack, 75 USD (20 000 Ft) – SpaceX Shop

Ehhez a gyönyörű poszterhez nem sok mindent tudunk hozzátenni. Dan McCarthy varázslatos alkotásaiba amúgy is szerelmesek vagyunk, és ez alól nem kivétel a svájci Sphinx-obszervatóriumról készült posztere sem, ami egyrészt csodás hétszínnyomat a csillagvizsgálóról, másrész sötétben foszforeszkáló látomásos éjszakai táj galaxissal, szupermasszív fekete lyukkal a közepén.

"Sphinx Observatory : Black Hole", 40 USD (10 667 Ft) – danmccarthy.bigcartel.com

Jó szívvel ajánljuk Dan McCarthy “Éjszaka a Földön” csillagképes posztereit is: az Ökörhajcsár, az Oroszlán, az Androméda vagy a Kentaur bármely hálószobába remekül illik, és ugyancsak világítanak a sötétben a nyomtatásnál használ speciális festéknek köszönhetően.

CONSTELLATIONS

"Night on Earth - Boötes", 20 USD (5333 Ft) – danmccarthy.bigcartel.com

"Night on Earth - Leo", 20 USD (5333 Ft) – danmccarthy.bigcartel.com

"Night on Earth - Andromeda", 20 USD (5333 Ft) – danmccarthy.bigcartel.com

"Night on Earth - Centaurus", 20 USD (5333 Ft) – danmccarthy.bigcartel.com

Szuper kollekcióval rukkolt elő pár hete az Európai Űrügynökség (ESA), ami eddig nem nagyon vétette észre magát kellően ütős mörcsöndájzzal. A hivatalos ESA-webshopban feltűnt dizájntermékek tipikus “shut up and take my money” holmik, mint például ez a jupiteres kapucnis pulóver 32,99 euróért (10 364 Ft):

ESASHOP J

De tényleg, szinte bármi jöhet innen a fa alá:

ESASHOP

ESA Shop “Design”, 14,99 EUR - 42,99 EUR (4 709 Ft-tól 13 505 Ft-ig) – shop.spreadshirt.net/esashop

A Dustrial high-tech, minimalista, indusztriál, cyberpunk dizájnbolt ruhaneműi közt is akad jó pár kozmikusan frankó darab, így a cikk végére érve csak ezt a két pólót emelnénk ki, balra az örök kedvenc gázóriás, a Szaturnusz, jobbra a naprendszer minimalista leképezése:

DUSTRIAL

SATURN STRIPE CHROMA WOMEN'S SCOOPNECK T-SHIRT, 26 USD (6 933 Ft) – dustrial.net

SOLAR.SYS UNISEX T-SHIRT 26 USD (6 933 Ft) – dustrial.net

Nyitókép: ajándékos zoknik a Nemzetközi Űrállomáson, 2012. december 25-én (NASA)