Bagdy Emőke: Számoljunk le a kortalanság mítoszával!

D  CC20211117007
2022.01.03. 15:34
Az öregedésre már magzati korban megkezdjük a felkészülést, de a boldogságunkat – vagyis a földi életünk lényegét – fiatalon és idősen egyaránt megtalálhatjuk. A méltóságteljes korosodás érdekében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta azt javasolja, hogy a korszellemmel dacolva igenis fogadjuk el az ősz hajszálakat és a szarkalábakat a szemünk körül.

Nagy mértékben igaz az állítás, miszerint kizárólag döntés kérdése, miként éljük meg idős napjainkat – fogalmazott a méltóságteljes öregedésről szólva a Képmás Magazin Spiritusz podcastjában Bagdy Emőke.

Szavait azzal indokolta, hogy az emberi élet részint minta-vezérelt folyamat, részint pedig tudatos önismereten nyugvó döntések sorozata, arról, hogy mit szeretnénk, és ennek érdekében milyen erőfeszítésekre vagyunk képesek.

Persze – mint fogalmazott – az idősödésnek van egy természetes rendje, és

a fiatalabb életszakaszok után ahhoz hasonló időszak köszönt az idősödőre, mint amikor a természet ősszel elcsitul.

Ilyenkor az ember már a begyűjtött javait, a családját, a gyermekeit veszi számba, miközben világnézettől függően felkészül arra, hogy elhagyja ezt a földi világot.

Bagdy Emőke azt tanácsolja,

mindenki fogadja el, hogy az öregedésnek vannak genetikai komponensei, de ugyanúgy vannak szociális összetevői is.

Szavai szerint létezik szubjektív öregség, ami arról szól, miként érzi magát az ember a bőrében, továbbá van a kronológiai öregség, amikor az életkora alapján sorolják be egy csoportba, illetve mindig vannak szociális hatások, amelyek életkoronként meghatározzák, milyen elvárásokat támaszt a társadalom az egyén felé.

Bagdy Emőke mindenkit arra biztat, hogy próbálja pozitív szemlélettel elfogadni az öregedését, vagyis gondoljon arra, hogy előbb-utóbb mindenki túl lesz élete delelőjén, gyermekei felnőnek, kiürül a családi fészek, és ez olyan általános társadalmi evolúciós állomás, amelynek elfogadása kihívást jelent. Érdemes tehát ezt a kihívást pozitívan fogadni, és megküzdeni vele, újraszervezve az életet, és ideális esetben házaspárként, kettesben ismét erős szövetségre találni egymásban.

A pszichoterapeuta a beszélgetésnek ezen a pontján Leonardo da Vinci polihisztort idézve utalt a család, a párkapcsolat különös erejére:

A boltív két egymásnak támaszkodó gyengeség, amelyből végtelen erő keletkezik.

Azt azonban Bagdy Emőke is elismeri, hogy mindeközben az idősödés nyilvánvalóan észrevehető, érzékelhető fizikai tünetekkel is együtt jár, miközben

napjaink kultúrája a kortalanság mítoszával kecsegtetve állít nehézség elé, és azt a hamis parancsot közvetíti, hogy „te csak őrizd meg azt a fiatal énedet, aki voltál”.

A szakpszichológus szerint ez éppen olyan képtelenség, mintha ősszel nem engednénk, hogy a fa levelei sárgára, pirosra, barnára változzanak, miközben mindez oly gyönyörű...

Bagdy Emőke azt javasolja, hogy a korszellem dacára igenis mindenki fogadja el az első ősz hajszálait, a szarkalábakat a szeme körül, illetve az idősödéssel járó gyűröttségét, koncentráljon arra, hogy ezekkel együtt mégis csak megmarad önmagának.

Az élet műalkotás, és az, hogy miként sikerül ez a műalkotás, az nagy mértékben függ a megmérettetéseinken tanúsított vizsgáinktól

– fogalmaz Bagdy Emőke.

(Borítókép: Bagdy Emőke 2021. december 2-án. Fotó: Cseke Csilla / MTI)