Kutyák, várromok, misztikus temetők a Vértesben

2017.11.21. 09:20

Az Index videós Kéktúra-sorozat második évada utolsó részének helyszíne a Vértes volt. Nyáron, hőségben jártunk ott, de a magas, árnyékos bükkösök lombmennyezete alatt elviselhető volt a meleg. Az 52 kilométeres útra kutyás túrázókkal mentünk. 

A forgatás első napján Hudák Hajni és Bátor nevű vizslája rótta velünk a kilométereket, második nap a Vizsla Kalandorok tucatnyi vizslája, harmadik nap pedig két kutyaiskola, a Best Dog Kutyaközpont és a Duna Dog Center Kutyaiskola spánielei, huskyjai, uszkárjai és minden rendű-rangú kutyái voltak a vendégeink. Kiderült: az erdő élvezetének önfeledtségéből még van tanulnivalónk a kutyáktól.

A hegység nevében szereplő vérteket az 1051-es nagy csata után lehetett találni, amikor a Magyarországot megtámadó németek a vértjeiket hátrahagyva menekültek haza, de romantikus várromból (Vitányvár, Gesztesi vár, Csáki-vár, Csókakői vár) van bőven a hegységben kanyargó Kéktúra útvonal mellett. Valamint a Vértes fái között bújik meg a misztikus hangulatú Körtvélyesi erdei temető is.

Az útvonal: A hivatalos szakasz számozáshoz képest visszafelé megyünk a Kéktúrán, a 27. számú zempléni túraszakasztól az 1. számú, Kőszegi-hegység csúcsán végződő szakaszig. Kelet felől nyugatra haladva. Az első évad első része a Hollóháza - Bányi-nyereg közötti (zempléni) szakaszról szólt, a tizedik pedig a Cserhátról. A 2. évad nyitó részének helyszíne a Börzsöny volt, majd a Budai-hegységet választottuk forgatási helyszínnek. Tavasszal a Cserhátban, Becskénél vettük fel a szálat. A dunai átkelés után Visegrádtól a Rozália téglagyárig jutottunk. Dorogot és Péliföldszentkeresztet elhagyva Szárligetnél intünk búcsút a Gerecsének, majd egy hosszú hétvége alatt átgyalogoltunk a Vértesen. A következő 9 vagy 10 részt most télen, valamint jövő tavasszal-nyáron vesszük fel, a sorozat pedig 2018 őszén folytatódik – és fejeződik be.

Adatok: Szárliget-Bodajk

A forgatás időpontja: 2017. július 7-8-9.

Hossz, szint: 52 km, 1200 m felfelé

Nehézség: Három nap alatt kényelmesen, két nap alatt tempósan haladva megjárható, inkább 10-12 éves kortól.

Kihagyhatatlan:

  • Mária-szurdok
  • Körtvélyesi-kilátó
  • Körtvélyesi erdei temető
  • Vitányvár
  • Rockenbauer Pál emlékfa
  • Várgesztes (sziklakilátó, tó) + Gesztesi vár, majd ha kinyitják
  • Oroszlánkő, Csáki vár
  • Csókakői vár

Szubjektív: Az útvonal sokkal jobban jelölt, mint a Börzsönyben, a Bükkben vagy a Mátrában, egyértelműek a kék jelzések, jó helyen vannak. Jó az erdei infrastruktúra, viszont kevés a túrázó - három nap alatt alig találkoztunk valakivel.

18780305 a04a036e2635e5065e4a018ab2b07627 wm

Eddig megtett szakaszok: a 19-es számú (74 km), 20-21-22-es számú (65 km), 23-as számú (62 km), 24-es számú (60 km), 25-ös számú (65 km), 26-os számú (53 km), 27-es számú (40 km), 17-es számú (40 km), 13-as és 14-es számú (22,4+14,2 km), a 18-as számú (60 km), a 16. számú (24,5 km), a 15-ös számú (23 km), a 12-es számú (18,5 km), a 11-es számú (67 km), és a 10-es számú (52 km), összesen: 745 km.

Szállás, kaja: Ezen a 52 kilométeren három jó turistaház is található, azaz szállással sincs gond, ha az ember éppen nem a hangulatos Gánt vagy még hangulatosabb Várgesztes valamelyik utcájában akar megszállni. Mi a nulladik nap este a Szárliget melletti Csákányospusztai Turistaházban (kulcsosházban) aludtunk, ahol a hetvenes-nyolcvanas évek hangulata várja a túrázót, a következő napon a Várgesztesi Vadászházban, utolsó éjszaka pedig a gánti Vértes Vendéglő turistaszállóján (utóbbi két helyen korrekt vacsorával-reggelivel). Szívem szerint inkább aludtam volna Várgesztes előtt az erdő közepén a felújított Mátyás-kúti kulcsosházban, de egyrészt nem találtunk kontaktot, másrészt rosszul jött volna ki a távolsági ütemezés. Az ütemezés, és szervezés miatt hagytuk ki a mindszentpusztai és a kőhányási turistaházat is. Amikor néha menet közben megéheztünk, összedobtunk egy currys csirkét vagy bolognai spagettit az expedíciós gyorskajából. (A Trexpert túrabolt jóvoltából most már mindig van velünk Travellunch gyorskaja, amit csak fel kell önteni forró vízzel, és 10 perc múlva konyhakész az ebéd akár az erdő legmélyén is.)

Képgaléria a forgatásról:

Fontos tudni: Ha kutyával mész túrázni, mindig legyen rajta póráz. Ez a te, a kutyád és az éppen arra járó túrázók érdeke is. Nyilván néhány kevésbé forgalmas helyen, erős felügyelet alatt elengedhetők. A forgatás alatt is alapvetően pórázon voltak az ebek, de a képi hangulat kedvéért párszor, főleg a pihenőknél szabadon engedtük őket. 

Tracklist (számrészletek):

1. Assassin's Creed OST
2. Virna Lindt - Underwater Boy
3. Aye Zindagi Gale Lagaa Le - Sadma  Kamal Haasan  Suresh Wadkar
4. Elijah's Mantle - Misere de Profundis
5. Evan - Brewer
6. GM49 - Bélát itt ne keressék
7. Kaláka-József Attila -- Tudod, hogy nincs bocsánat
8. Code - Pandorum -Renaissence
9. Bonobo - Walk In The Sky (feat. Bajka)
10. Moderator - Words Remain (Vinyl Extended Version)
11. Nightmares On Wax - Passion

Ma Is Tanultam Valamit: a Körtvélyes és a Hajagos

A Vértesben és környékén sokadszorra találkoztunk Körtvélyes és Hajagos földrajzi nevekkel. Az első megfejtése aránylag könnyű, valóban az, amire a legtöbben elsőre tippelnek: vadkörtefával benőtt terület. A Hajagos egy fokkal nehezebb: Reszegi Katalin könyve (Hegynevek a középkori Magyarországon) szerint a hajag (halyag) a hólyagfa elnevezés-változata. A hólyagfa pedig a Physalis alkekengi, ami talán ismerősebb a lampionvirág, piros zsidócseresznye, piros papmonya, illetve páponya, hólyagcseresznye, vagy ördöglámpás néven. Azaz a Hajagos az ezzel a növénnyel benőtt hegy.