Klein Dávid expedícióvezetője rosszul van, le kellett vinni az Everest-alaptáborból

2014.04.17. 10:06

Török Edinát, a Spar Everest Expedíció alaptábori vezetőjét 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani, mert mióta az expedíció elérte az alaptábort, állapota egyre rosszabbodott.

„Klein Dávid partnere az előző két napban semmi jelét nem mutatta, hogy szervezete adaptálódna a magaslati körülményekhez, étvágytalan volt, és ödéma jelei mutatkoztak rajta. Mára virradóra állapota rosszabbodott. Jelenleg úton van Tingribe, amely az 5200 méter magasan fekvő alaptábor alatt ezer méterrel található, egy dzsippel pedig oxigént és dexametazon injekciót vittek utána. Török helyi idő szerint délelőtt 11 óra óta a néhány száz méterrel az alaptábor alatt található Rongbuk hotelben tartózkodott, ahová saját lábán gyalogolt el, de Klein és Mingma szirdár, az expedíció egyik vezetője úgy döntött, hogy azonnal még lejjebb kell vinni. Klein szintén elhagyta az alaptábort, partnerével bizonytalan ideig ő is Tingribe távozott" – írta az alaptáborban tartózkodó kollégánk, Fiantok Dániel.

Az alaptábor
Az alaptábor
Fotó: Fiantok Dániel / Index

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az eset milyen hatással lesz Klein mászására, de ha minden jól megy, és Török az alacsonyabb magasságon, oxigéndúsabb környezetben rendbe jön, akkor gond nélkül folytatódhat az expedíció.

Frissítés: Török Edina állapota javult az ereszkedés után.