Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az SZDSZ szerint nem nemzeti emlékhely a Terror Háza

2003.01.17. 17:34
Az SZDSZ szerint nem elvi típusú vita volt a két koalíciós partner között a Terror Háza kapcsán; erről Kuncze Gábor pártelnök és Pető Iván parlamenti képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke beszélt pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. A kultusztárca a múzeumot irányító kuratóriumot történészekkel bővítené ki.
Emlékhely-e?

Pető Iván kijelentette: a múzeummal összefüggő vita tárgya az, hogy a Terror Háza nemzeti emlékhely-e. A Medián közvélemény-kutató intézet napokban közzétett - általa mérvadónak ítélt - felmérésére hivatkozva, azt mondta: nem alakult ki olyan konszenzus, amelynek alapján az intézményt nemzeti emlékhelynek lehetne tekinteni. Az SZDSZ álláspontját közvetítő képviselő helyesnek nevezte, hogy a kormány elrendelte: szakemberek vizsgálják felül tartalmi értelemben a XX. század állami szintre emelt terrorját bemutató nemzeti emlékhely kialakításának feltételeit.

Ellentét nem volt, de

Pető Iván hangsúlyozta, a Terror Háza működési támogatásának csökkentését célzó, általa jegyzett költségvetési módosító indítvány kapcsán nem alakult ki ellentét az SZDSZ és az MSZP között. Jelezte ugyanakkor, hogy a 100 millió forintos kiegészítő támogatásról vita volt a kormányban, az SZDSZ-es miniszterek nem értettek egyet azzal. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy indítványában nem foglalkozott a Terror Háza tevékenységével; a magyar közgyűjteményi költségvetés fényében, ismerve a közművelődés pénzügyi ellátását, csökkenteni javasolta az intézmény támogatását.

Nem megy el

Pető Iván magánvéleménye szerint a Terror Házát fenntartó közalapítvány kuratóriumában politikai kinevezettek ülnek, ezért helyes az a szándék, hogy szakmai kurátorok kerüljenek a testületbe. Az SZDSZ-es képviselő helyesnek tartja, hogy nem "tisztogat" a kormány, hanem kiegészíti a kuratóriumot. A múzeum tereinek bővítését illetően a politikus úgy ítélte meg, hogy az állami terrort egy egységes múzeumon belül célszerű bemutatni. Arra az újságírói kérdésre, hogy járt-e a Terror Házában, Pető Iván azt válaszolta: nem járt és nem is kíván elmenni, de nem tart szükségesnek helyszíni tanulmányozást annak eldöntéséhez, hogy arányos-e az intézmény költségvetése a feladataival.

Vitatott bővítés
Görgey Gábor kulturális miniszter hat közismert, köztiszteletnek örvendő történész kinevezésével szeretné bővíteni a Terror Háza Múzeumot működtető közalapítványt; a miniszter január 31-ig teszi meg a szakmai szervezetek ajánlásai alapján született javaslatát a kormánynak. Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes-államtitkára elmondta: elképzelhető, hogy az intézmény új épülettel bővül, de ez csak azután képzelhető el, ha a tárca lefolytatja a január 10-ei kormányhatározat alapján előírt vizsgálatot. Ezt március 31-ig be kell fejezni.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint nincs szükség arra, hogy az intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumát újabb tagokkal "erősítsék meg". Úgy vélte: egy új kiállítás koncepciójának kialakítása, illetve a jelenlegi kibővítése az alapító okirat szerint nem a kurátorok feladata. A főigazgató ízléstelennek nevezte, hogy Pető Iván politikusként folyamatosan minősíti az intézményt, és úgy formál véleményt, hogy meg sem látogatta a múzeumot.