Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Léc, piros szívecskék, turistabusz és a liberális igazság

2005.02.14. 18:45
A miniszterelnök évértékelő beszédére és egymásra reagáltak a parlamenti frakciók az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján. Áder János szerint Gyurcsány Ferenc népmesét adott elő, Dávid Ibolya a koncepciót és a reformokat hiányolta, Lendvai Ildikó egyetértett az elégedetlenkedőkkel, Kuncze Gábor szerint pedig úgyis az SZDSZ-nek lesz igaza.
Gyurcsány Ferenc beszéde után a négy parlamenti párt frakciójának vezetői emelkedtek szólásra, hogy reagáljanak a kormányfő egyórás évértékelésére.

Áder: fordulatos népmesei előadás

"A miniszterelnök úr beszéde a szocialista hagyományokra emlékezetett, mert 15 éves tervekről beszélt, miközben nem tudja megoldani az emberek napi gondjait. Ez az ön által is sokat ostorozott Kádár-korszakban volt bevett szokás" - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök évértékelő beszédére adott válaszában.

"Gyurcsány Ferenc évindító beszédében magasra tette a mércét saját maga számára, és azt leverte" - mondta Áder. A frakcióvezető Gyurcsány beszédét egy népmesei fordulatokat sem nélkülöző népmesei előadásnak nevezte, és kifejtette, hogy ez még mindig jobb, mintha valaki azt mondja: "Aki ezt nem hiszi, az fogja be a száját" - utalt Áder Gyurcsány Ferenc múlt hétvégi, Orbán Viktorral kapcsolatos kijelentésére.

A frakcióvezető az autópálya-építésről szólva elmondta, a miniszterelnök által hangoztatott utak a polgári kormány alatt kezdtek el épülni, csak most kétszer drágább a megvalósulásuk. Az ellenzéki vezető szerint a foglalkoztatás az ígéretek ellenére nem nőtt, a munkanélküliség a 2002-es 5,7 százalék helyett ma 6,3, a fiataloknak pedig 22 százaléka nem jut munkahelyhez.

Áder szerint a jelenlegi 3500 milliárd forintos államadósság napi 3-4 milliárd forinttal nő, ami azt jelenti, hogy havonta lehetne egy debreceni sportcsarnokot építeni, másfél havi államadósság-halmozás összegéből pedig akár ki lehetne fizetni egy 14. havi nyugdíjat is.

Dávid: nincs koncepció, nincsenek reformok

"Gratulálok önnek, miniszterelnök úr, hogy a kicsit is el tudja adni óriásnak, és a szavakról úgy tud beszélni, mintha azok megvalósult tettek lennének" - kezdte beszédét az MDF elnöke, Dávid Ibolya.

"Olyan ez, mint egy képzeletbeli turistacsoport, akinek a mikrofonba szép dolgokról beszélnek, de mikor kinéznek az ablakon, csak falakat látnak, mert a busz még nem jött ki a garázsból" - példálózott Dávid Ibolya.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány-kormánynak nincsen koncepciója, nincsenek reformelképzelései. Az MDF elnöke számon kérte, hogy a kormány törvényalkotói ígéreteinek csak a harmada valósult meg, de továbbra sincs javaslat az egészségügy reformjára, nincs választási törvény, közigazgatási reform, átlátható energiapiac.

Dávid felrótta, hogy a kormány nem támogatja a magyar feltalálókat, kutatókat, és miközben igazságot ígért a szegényeknek, nem törődött a középosztállyal. Az MDF elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy milyen elképzeléseik vannak a gazdaság kifehérítéséről, mert a feketegazdaság és a korrupció miatt 6600 milliárd forint fordul meg láthatatlanul a gazdaságban évente.

Lendvai: én is elégedetlen vagyok

"Arra nem gondoltam, hogy Áder képviselő úr piros szívecskéket rajzol nekem, ehelyett egy tárgyilagos, tényszerű beszéddel lepett meg" - ironizált Lendvai Ildikó az MSZP frakciójának vezetője.

A politikus kijelentette, egyetért, hogy az ország elégedetlen azzal, amit 15 év alatt elért, mert ezzel ő is elégedetlen. "Magyarország elégedetlen és tevékeny, és maradjon is ilyen. Rengetegen állnak sorba közmunkáért, mert itt mindenki dolgozni akar" - hangoztatta Lendvai Ildikó, és a Fideszre utalva kifejtette, szerinte ugyanakkor az baj, ha a reménytelenséget és a visszafordíthatatlan válságot sugallva lebeszélik a tettekről az embereket, és elriasztják a külföldi befektetőket "elefántként a magyar gazdasági érdekek porcelánboltjában".

Kuncze: úgyis nekünk lesz igazunk

Kuncze Gábor beszédének elején kijelentette, a magas léc alatt Áder János sétálgat oda-vissza, és csak azért nem reagál beszédére, mert a Fidesz frakcióvezetője ugyanezt "már húszszor elmondta". A SZDSZ elnöke ezért inkább Gyurcsány Ferenc beszédét boncolgatta.

"Egyre több liberális javaslat jelenik meg a programokban, beszédekben, ez örvendetes, én ezt - egyesekkel ellentétben - nem ellenzem" - fogalmazott Kuncze, és leszögezte, az SZDSZ abban bízik, hogy 2005 lesz az az év, hogy nem csak bejelentések, hanem liberális döntések is születni fognak. "A jó liberális kormányzati gyakorlat kövesse a szavakat" - mondta Kuncze.

Az SZDSZ elnöke a sorkötelezettség eltörlését emelte ki, ami liberális javaslat volt, sokáig húzódott, és végül megszületett a törvény. Ugyanígy látja Kuncze az egészségügyi reformot, amiben szerinte ugyancsak a liberálisoknak lesz igazuk.

Kuncze Gábor beszéde végén figyelmeztetett arra, el kell kerülni a választások előtti ígérgetési spirált, mert "most valóban adottak a lehetőségek, tettekre van szükség". "Nem szeretjük, ha a politikai pr-tól nem lehet látni a politikust" - fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Frázisoktól hemzsegő beszéd és politikai közhelyszótár

"Gyurcsány Ferenc beszédének keretét a kompromisszumkézség adta, de közben önmagával is ellentmondásba keveredve, erősen kritizálta az ellenzéket és annak vezetőjét" - nyilatkozta az Indexnek a miniszterelnök nyitóbeszédéről Giró-Szász András. A politológus szerint az ígéretek nagy része nem számon kérhető, mert a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozik. "Ezek a hangzatos tervek megtévesztők lehetnek, hiszen megvalósításuk nem a közeljövő feladatai közé tartoznak" - mondta Giró-Szász. Más kormányfői beszédekkel - akár Gyurcsány korábbi megnyilatkozásaival - összevetve a politológus "nagyon elnyújtottnak, frázisoktól, paneloktól hemzsegőnek" nevezte a miniszterelnök napirend előtti felszólalását.

"A miniszterelnök beszéde nem egy klasszikus napirend-kijelölő, tematizáló beszéd volt, sokkal inkább tűnt az Elveim kifejtése, a Politikai közhelyszótár, a Termelési beszámoló és az Antipopulista kiáltvány sajátos keresztezésének" - nyilatkozta lapunknak Török Gábor. A politológus szerint "a szónok amúgy igaz és támogatható megállapításokat tett, beszámolt fontos erdeményekről és már ismert célokról, ám az évértékelők kapcsán megszokott tervek, programok látványosan hiányoztak a szövegből". Török szerint "a négy megnevezett prioritás (adórendszer, felsőoktatás, határon túliak, NFT) és az azok kapcsán elmondott célok egyértelműen jelezték, hogy a miniszterelnök nem akart - vagy muníció hiányában esetleg nem tudott - új témát a napirendre emelni". A politológus szerint "a beszéd további érdekessége volt az Orbán Viktorral folytatott látens vita, a "nem igaz, hogy" kezdetű mondatokkal ugyan meghúzta a miniszterelnök a határt, a konkrét szakpolitikák szintjén azonban kevés derült ki a bal- és jobboldalt elválasztó markáns álláspontokról".