Lehel
17 °C
27 °C

Szent István és a csatlakozás

2003.08.20. 22:49
A nemzeti ünnepen beszédet mondó politikusok mindannyian a Szent István államalapításának és az ország uniós csatlakozásának összefüggéseit hangsúlyozták és egymásnak címzett üzeneteiknek csak minimális utat engedtek. Az ünnepi tüzijáték - nem játékos tűz formájában - a programban nem szereplő látványosságot szolgáltatott.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg szerdán Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami megemlékezés. A zászlófelvonást megelőzően a téren ünnepélyesen fogadták a Szent Koronát és a történelmi lobogókat. A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A zászlófelvonáson ott volt a kormány több tagja, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az országgyűlési bizottságok elnökei, alelnökei, megjelentek a pártok, a történelmi egyházak, valamint a diplomáciai testület képviselői.

Tisztavatás: motivált harcosok

A Parlament előtt a központi állami ünnepség keretében 173 fiatalt, közöttük 28 nőt avattak tisztté.

A tisztavatást követő beszédében Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta: az augusztus 20-i ünnepség annak a jelképe, hogy olyan útra léptünk több mint ezer évvel ezelőtt, amely garantálta országunk túlélését az európai kontinensen. "Ennek azonban mindig elengedhetetlen záloga volt a független Magyarország saját hadereje" - tette hozzá.

Juhász Ferenc szólt arról is, hogy a honvédség a kormányprogramnak megfelelően fokozatosan áttér az önkéntes és hivatásos haderőre. "Csak a katonai hivatás irányába elkötelezett, megfelelően képzett és motivált harcostól várható el, hogy katonáskodjon, ne pedig szolgáljon" - fogalmazott.

Ópusztaszer: jöjjön a bölcsesség

Hiller István kulturális miniszter szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett ünnepségen kijelentette: "bátrak voltunk akkor, mikor bátraknak kellett lenni, és mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy békésen valósítottuk meg a rendszerváltozást". Hozzátette: szeretné, hogy a bátorság csaknem 15 éve után immáron jöjjön el a bölcsesség időszaka.

"Merjünk elég bölcsek lenni" - fogalmazott a politikus. Hiller István szólt arról, hogy úgy érzi: Magyarországon a társadalom sok tekintetben értettebb, mint a politika. Bejelentette továbbá, hogy még október 6-a előtt ismét felállítják ismét Aradon a Szabadság-szobrot.

Áder: Az ünnep a választásról szól

Államalapító Szent István király ünnepe az önbecsülés és az önfeladás, a felemelkedés és a lecsúszás, az összefogás és a széthúzás közötti választásról szól - mondta Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán Lébényben tartott ünnepi beszédében.

Kijelentette: ez a nap mindazok ünnepe, akiknek fontos a nemzet sorsa és jövője, "mindazoké, akik tudják, hogy a nemzet ... családjainkból, közösségeinkből, hagyományainkból, hitünkből és akaratunkból, azaz végső soron szeretetből és összefogásból épül".

Csáky: Szolgálatot tettünk az egész európai civilizációnak

Több mint ezer év távlatából, néhány hónappal az uniós csatlakozás előtt Szent István öröksége arra is figyelmeztet, hogy keressünk választ gazdasági, népesedési, környezeti, globalizációs gondjainkra - emelte ki Csáky András, az MDF választmányának elnöke ünnepi beszédében szerdán Albertirsán.

"A Szent Korona, az uralkodói jelképek nemcsak szimbólumok, hanem egy nemzet megtartó erejének fontos dokumentumai" - mondta Csáky András. A politikus szólt arról, hogy a magyarság Kelet-Közép-Európa stratégiai pontján a sok vihar ellenére fent tudott maradni, miközben szolgálatot tett az egész európai civilizációnak. "Ennek ára részben pusztulásunk, részben szétszóródtatásunk" - fogalmazott.

Kovács: A balsors vége

Az államalapítás, a keresztény Európához való kötődés nélkül a magyarság valószínűleg nem élte volna túl a tatárjárást, a törökdúlást és a többi idegen uralmat - mondta Kovács László külügyminiszter szerdán Törökszentmiklóson tartott ünnepi beszédében. Az MSZP elnöke augusztus 20-a jelentőségét méltatva kiemelte: ez az ünnep abban is egyedülálló, hogy tanulsága egyértelműbb, és ezért kevesebb körülötte a nemzetet megosztó vita.

"2004. május 1-jén azonban végleg magunk mögött hagyjuk történelmünk viharos, első ezer esztendejét, és az Európai Unióhoz történő csatlakozásnál eltemetjük a bennünket régóta tépő balsorsot" - fogalmazott.

Magyar: Tudás, mint hajtóerő

A magyarság számára az oktatás, a tudás ad esélyt az uniós lehetőségek kihasználására - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter ünnepi beszédében szerdán Zircen.

"A tudás az a hajtóerő, amely lehetővé teszi Magyarország felemelkedését, és azt, hogy az Európában zajló kemény versenyben helyt tudjunk állni" - fogalmazott.

"Nem jogtalan az Európai Unióba kerülésünk összevetése az államalapítással, hiszen az intézményeknek az a változása és az értékrendszereknek az a harmóniája, amely az unióban kezd kialakulni, ahhoz a harmóniához hasonlít, amelyet a kereszténység összefogó ereje jelentett az ezer évvel ezelőtti Európában" - mondta Magyar Bálint.

Bárándy: Megérdemeljük az új alkotmányt

Az európai uniós csatlakozás Bárándy Péter szerint "feljogosít bennünket arra, hogy megint az európai fejlődés fő sodorvonalába illeszkedjünk". Az igazságügy-miniszter Székesfehérvárott tartott ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy történelmünk során "voltunk már elöl járói az európai fejlődésnek István idején", s voltunk "nagyon elfogadható szinten" az államalapító Európához kötő, kiegyező, kiegyenlítő politikáját folytató, Deák Ferenc munkája folytán.

"...Azt gondolom, megérdemeljük, hogy egy igazán demokratikus, szép, egységes alkotmánnyal nem megkoronázzuk, de ünnepelhessük István királyt néhány év múlva" - mondta.

Tüzijáték és egyéb lángok

A tűzijáték következtében több helyen kigyulladt a Gellért-hegy, a besült petárdák miatt felrobbant egy vetőcső és kigyulladt egy uszály a Dunán a Parlament előtt - tájékoztatta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.

A tájékoztatás szerint a főváros I. kerületében az Orom utcánál a domb oldalában elhelyezett teherautó pótkocsin besült egy vetőcső, aminek következtében felrobbant a pótkocsin lévő petárdák nagy része. A tüzet eloltották.

Molnár Péter hozzátette: jelenleg a tűzszerészeket várják, hogy megvizsgálják a pótkocsin maradt sértetlen eszközöket. Közölte, hogy eddig személyi sérülésről nem tudnak, az embereket a pótkocsitól sikerült elterelni.

Szintén petárda-besülés miatt kigyulladt egy uszály a Dunán, és a tűz miatt kontrollálhatatlanná vált a petárdák kilövése. Molnár Péter elmondta: a hajóról sikerült eloltani a tüzet. Az uszályt - amelyről két személyt mentettek ki - a város szélére vontatják. A szóvivő közlése szerint több helyen kigyulladt a Gellért-hegy a tűzijáték következtében. "Hiába locsolták a Gellért-hegyet, a száraz aljnövényzet és az erdő egy része lángra kapott" - tette hozzá. A tüzet jelenleg oltják.

A látványosság költségvetése meghaladta a 123 millió forintot.

Állami kitüntetések

A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetés:
Dr. Németh Jánosnak, az állam- és jogtudomány kandidátusának, az Alkotmánybíróság volt elnöke, a Szent Korona Testület tagjának magyar alkotmányos rend megszilárdítása érdekében végzett munkásságáért, életútjáért.

A Magyar Köztársasági Érdemrend csillagos középkeresztje polgári tagozata kitüntetés:
Dr. Kádár Béla rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek, volt miniszternek,
Kovács László, külügyminiszternek,
Dr. Martonyi János, volt külügyminiszternek,
Dr. Juhász Endre rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek, a Magyar Köztársaság Európai Unió mellé akkreditált képviselete vezetőjének,
Magyarország európai integrációja érdekében huzamos ideig végzett munkásságukért, a magyar érdekeket legmesszebbmenőkig képviselő, az Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamat sikeres befejezéséhez való tevőleges hozzájárulásukért, továbbá
Fejes Endre Kossuth-díjas írónak, írói életművéért
Juhász Ferenc költőnek, Köpeczi Béla irodalomtörténésznek, Marton Éva operaénekesnek, Melis György operaénekesnek.

Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott
Dr. Kemény Dénes a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, dr. Bazsa György a kémiai tudomány doktora, Csató Béla a marosvásárhelyi Római Katolikus Plébánia főesperese, Detrekői Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Dimény Imre professor emeritus, dr. Dinnyés János egyetemi tanár, Eckhardt Sándor az Országos Onkológiai Intézet Klinikai Onkológiai Tanszék szaktanácsadója, Prof. dr. Fehér János az orvostudomány doktora, dr. Frenyó V. László egyetemi tanár, dr. Hunya Miklós a Pest Megyei Bíróság kollégiumvezetője, dr. Petrik Ferenc a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, dr. Váczi István a Legfelsőbb Bíróság bírója, Kemenes Ernő a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem egyetemi docense, Prof. dr. Koloszár József a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, dr. Kondor Imre fizikus, dr. Kónyáné dr. Kutrucz Katalin a volt Történeti Hivatal elnökhelyettese, Lengyel Balázs szerkesztő, kritikus, Prof. dr. Manninger Jenő az orvostudomány doktora, Mészáros Rezső a Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Molnár Vilmos a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézete ny. igazgatója, Prof. dr. Moussong-Kovács Erzsébet az orvostudomány kandidátusa, Munkácsy Gyula filozófiatörténész, dr. Nádori László pszichológus, Nyitrai Ferencné a Központi Statisztikai Hivatal ny. elnöke, dr. R. Várkonyi Ágnes történész, Rakonczay Zoltán erdőmérnök-közgazdász, Prof. dr. Schultheisz Emil az orvostudomány kandidátusa, Szász Endre festő- és grafikus-művész, D. Szebik Imre a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, Szentes Tamás egyetemi tanár, dr. Tóth József a földrajztudomány doktora, Tusa Erzsébet zongoraművész, Varga Imre szobrászművész, Verő Gábor ny. levéltári főigazgató, dr. Wollemann Mária az orvostudomány doktora, Müller Péter Iván költő, filmrendező, előadóművész, Osztovits Levente irodalomtörténész, Pásztor György a Magyar Jégkorong Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Rédey Ákos a kémiai tudomány doktora, Róna-Tas András ny. egyetemi tanár, dr. Ruzsa Imre a filozófiai tudomány doktora, Prof. dr. Süveges Ildikó az orvostudomány doktora.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozata kitüntetést kapta
Benkő Tibor dandártábornok, Juhász István dandártábornok, dr. Hatala József rendőr vezérőrnagy.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozták
dr. Aradi Csabának a Hortobányi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, dr. Szász Zoltánnak a történettudomány kandidátusának, Szilágyiné dr. Farkas Zsuzsannának a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, kormányfőtanácsadónak, Tímár Éva színművésznek, Prof. dr. Veress Gábornak az orvostudomány kandidátusának, dr. Visóczki Kálmánnak, a Szerencsi Városi Ügyészség vezető ügyészének, dr. Bácskai Verának a történelemtudomány doktorának, Benke László költőnek, dr. Gegesy Ferencnek Budapest IX. kerülete polgármesterének, Bozóky Éva újságírónak, Kádár Lászlónak a Magyar Köztársaság kairói nagykövetének, dr. Steven G. Kaálinak az Albert Einstein College of Medicine egyetemi tanárának, dr. Koltai Dénesnek a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettesnek, dr. Lévai Ilonának a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyészének, dr. Pignicki Józsefnek a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettesének, dr. Major Istvánnak a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkársága helyettes vezetőjének, Makara B. Gábornak kutatóprofesszornak, dr. Dudás Ferencnek a BM Közigazgatás-szervezési és Közszolgálati Hivatal hivatalvezetőjének, Fazekas Lászlónak a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójának, dr. Furmann Imrének a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatójának, dr. Gecsényi Lajosnak a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának, Heisler Lászlónak a Dohány Templomkörzet elnökének, dr. Inzelt Péternek az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatójának, Jolsvai Sándornak a Magyar Köztársaság bangkoki nagykövetének

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adták át dr. Árvay Árpádnénak a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tanácselnökének, dr. Kovács Tamásnak a Fővárosi Bíróság tanácselnökének, dr. Beck Károlynak a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyészének, dr. Bendzsel Miklósnak a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének, dr. Csepregi Istvánnak, a mezőgazdasági tudomány kandidátusának, Csiszár Imrének a Pesti Magyar Színház rendezőjének, dr. Daku Magdolnának a Magyar Országgyűlés Hivatala Főtitkárság Bizottsági Főosztály vezetőjének, Dániel Anna írónak, műfordítónak, irodalomtörténésznek, dr. de Chátel Rudolfnak az orvostudomány doktorának, Gerendási Istvánnak a Rajkó Zenekar igazgatójának, Hegyi Imrének a Nagy Imre Társaság Országos Elnöksége tiszteletbeli tagjának, Hodics Jánosnak a MÁV Rt. Szombathelyi Területi Forgalmi Osztálya vezetőjének, Hollán Zsuzsanna orvosnak, Hudik Zoltánnak az Állami Számvevőszék igazgatóhelyettesének, Járóka Sándor hegedűművésznek, zeneszerzőnek, Jávorka Lajos római katolikus plébánosnak, dr. Kamuti Jenő vívónak, osztályvezető-főorvosnak, dr. Kerekes Károly ny. zirci apátnak, Kovács Lászlónak a Magyar Országgyűlés Hivatala Külügyi Hivatala tanácsadójának, Lakatos Mihály prímásnak, Lengyel Lajosnak a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökének, Varga Ferencnek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnökének, Lorán Lenke színművésznek, prof. dr. Makai Ferencnek az orvostudomány doktorának, Mandel Róbert tekerőlantművésznek, dr. Máthé Gábornak az állam- és jogtudomány kandidátusának, dr. Mizsey Ágotának a Budapest Csepel Önkormányzat Családsegítő Szolgálata ny. vezetőjének, Némethy Máriának az Egymást Segítő Egyesület elnökének, dr. Obádovics J. Gyulának matematikusnak, P. Szűcs Juliannának a Mozgó Világ c. folyóirat főszerkesztőjének, művészettörténésznek, dr. Pálinszki Antalnak Budapest XV. kerülete alpolgármesterének, Pilt Zoltánnénak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ápolási igazgatójának, dr. Salamon Ferencnek a budapesti Szent János Kórház főorvosának, dr. Soltész Anikónak a Seed Kisvállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatójának, Szatmári Sándornak Létavértes volt polgármesterének, dr. Szeles Veronika az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata vezetőségi tagjának, Totik Vilmosnak a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete tszv. egyetemi tanárának, Ungár Anikó bűvésznek, dr. Vámosi-Nagy Szabolcsnak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének, Végh Lajosnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal főosztályvezetőjének, Víg Mihály zeneszerzőnek, szövegírónak, Wirth Juditnak a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület elnökének, Zalabai Péternének a MOTIVÁCIÓ Mozgássérülteket Segítő Alapítvány ügyvezetőjének, Zentai Péter Lászlónak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete igazgatójának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozata kitüntetést adományozták Börcsök Dezső ezredesnek, Dávid Károly határőr dandártábornoknak, Tukovics János tűzoltó alezredesnek, Geiger Jánosnak a polgári védelem ezredesének.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adták át Kónya Attilának, a Magyar Országgyűlés Hivatala Műszaki Igazgatóság gondoksága fizikai alkalmazottjának.